REDUCEREA PREȚULUI LA CARBURANȚI CU 50 DE BANI, PRELUNGITĂ PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI

Distribuie pe:

Guvernul a prelungit, până la sfârșitul anului, măsura privind reducerea prețului carburanților cu 50 de bani pe litru, potrivit unui anunț făcut de către secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, la finalul ședinței de Guvern de joi.

“În ședința de Guvern a fost adoptată Ordonanța de modificare a Ordonanței de Urgență 106/2022 prin care Guvernul a prelungit măsura acordării de reduceri de preț la benzină și motorină până la 31 decembrie 2022. Prin această Ordonanță de Urgență, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali persoane fizice sau juridice, precum și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanți din depozite, dar și din stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare și care acordă o reducere de 0,5 lei pe litru inclusiv TVA la prețul de vânzare beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei litru, inclusiv TVA aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional. Pe perioada de aplicare, operatorii economici care comercializează benzină și motorină prin intermediul stațiilor de distribuție carburanți vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială”, a precizat Drăgan.

Potrivit oficialului din Ministerul Energiei, pentru primele luni de aplicare a acestei măsuri impactul bugetar a fost estimat la aproximativ 600 de milioane de lei, iar pentru următoarele trei luni, octombrie, noiembrie și decembrie, autoritățile estimează același impact.

“Pentru primele luni estimam impactul bugetar la aproximativ 600 de milioane de lei, deci coroboram datele pentru primele trei luni. Pentru următoarele trei luni - octombrie, noiembrie și decembrie - estimăm același impact, la același nivel, respectiv 600 de milioane de lei”, a precizat Dan Drăgan.

Ordonanța 106/2022 pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină a intrat în vigoare la 1 iulie. Potrivit actului normativ, 25 de bani vor fi suportați de bugetul de stat, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării în cazul în care doresc să obțină și reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat. (Agerpres)

Lasă un comentariu