PÂNĂ LA ENERGIA VERDE, CU CE NE VOM ÎNCĂLZI LA IARNĂ?

Distribuie pe:

Uniunea Europeană a stabilit strategii ca până în anul 2050 să se reducă în totalitate emisiile de gaze poluante a mediului, pentru stoparea efectelor schimbărilor climatice, în efortul global de a produce energie curată, ieftină și sigură. De ce se insistă pe eliminarea totală a emisiilor de gaze din economie? Pentru că acest sector este principalul care degajă în aer-natură gazele periculoase asupra a tot ce-i viu pe pământ și influențează direct schimbările climei, precum și producerea furtunilor distrugătoare care au loc zilnic undeva pe glob. La fel de periculoase și de nocive sunt gazele emise de milioanele autoturisme, dacă nu chiar cele mai periculoase, pentru distrugerea stratului de ozon din atmosferă.

Prin aceste măsuri luate de Uniunea Europeană și acceptate, cu unele excepții, exemplu SUA în timpul președintelui Trump, prin semnarea Acordului de la Paris, nu înseamnă că nu vom mai consuma energie, ci una nepoluantă - verde, curată, sigură și ieftină - constituie baza unui indicator folosit de Consiliul Mondial al Energiei, pentru a descrie diversele economii ale lumii, numit “trilema energiei”.

Se spune că România este avantajată, în această privință, de resurse. “Având în vedere strategiile elaborate de Comisia Europeană, în una din acestea, țara noastră se află pe locul al doilea având surse de generare variate și echilibrate, o strategie de reducere de emisii în care, datorită reformelor de după 1990, România se găsește mult sub limită, dar cu tendință de creștere, care trebuie controlată - în ultimii ani s-au făcut investiții masive în energii regenerabile (eolian, PV), precum și în perspectivă (unitățile 3 și 4 de la Cernavodă)”, care se află tot în stadiul de proiect.

La acestea se adaugă centralele hidro pe cursul apelor, cea mai importantă fiind cea de la Porțile de Fier, cât și mai multe pe lacurile de acumulare. Nu mai funcționează centralele pe cărbune și cu hidrocarburi. Exemplu, cele pe gaz metan de la Iernut - Mureș, la care deocamdată lucrările stagnează, de ce? Aceste tipuri de centrale își vor reduce activitatea sau vor fi oprite definitiv până în anul 2050.

Prin cercetare, inovare și introducerea noilor tehnologii se poate ajunge la rezultatele dorite - verzi.

Prin introducerea de tehnologii în utilizarea de cărbune curat și producerea de hidrogen din gaz metan de stocare de energie electrică și de captare și stocare de emisii, de izolare a clădirilor, cât și de generare locală de energie folosind resursele disponibile, pentru a aminti doar câteva poziții avantajoase față de celelalte țări din Acordul de la Paris.

Trecerea la vehicule electrice presupune și realizarea de generatoare electrice pentru încărcarea bateriilor și producerea de hidrogen curat, prin care se vor crea noi locuri de muncă și dezvoltare economică. Totodată, trebuie luate măsuri pentru evaluarea de riscuri asociate schimburilor climatice și asigurarea pagubelor produse de vijelii, din care am avut și avem foarte multe, mai ales în ultimele trei luni și care ne amenință în continuare. Însă, pentru înfăptuirea măsurilor amintite și multe altele, e nevoie de mulți bani și de personal foarte bine pregătit, începând cu miniștri și până la nivelul județelor, cum există deja în celelalte țări ale Uniunii Europene.

În concluzie, amatorismul și indiferența, să nu mai spunem mai multe despre cei numiți politic și al angajărilor bazate pe cumetrii, amante, copii și fini ai șefilor din ministere (numiți pe criteriul politic fără nicio legătură de competență în domeniu) și până jos la nivelul județelor, municipiilor, orașelor și comunelor s-a ajuns la un dezastru național în toate domeniile de activitate, ca și în cel al producerii energiei electrice și gazelor naturale.

Rezultatul, curentul electric până acum, în 2022 s-a scumpit de zeci de ori, de fiecare dată cu procente din două cifre, urmând o nouă majorare a prețului cu 25%. La fel s-a procedat și cu prețul gazului metan și majorările vor continua. Motivul: importurile în plină vară, pentru că producția internă este depășită de consum, la prețuri foarte mari - gaze provenite de la ruși, energie electrică de la țările vecine. Dezastrul va fi la iarnă, când peste 1,5 milioane de familii de români nu-și vor putea plăti facturile. Vor sta în frig și întuneric, mai rău decât înainte de '89.

În concluzie, până la energia verde cu ce ne vom încălzi la iarnă? Răspunsul ar trebui să ni-l ofere Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Dar cum? Ea vede totul în “verde” și în reducerea consumului, mai exact, să trăim în întuneric și frig, ca pe vremurile descrise în romanul “Așa s-a călit oțelul...” De ce să nu se călească și oamenii, să nu mai aibă nevoie de mâncare, de căldură și de lumină, în final de energie, ca în Evul Mediu, așa cum preconizează globaliștii și neomarxiștii.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu