VEȘTI BUNE! ÎNCEPÂND DE LA 1 OCTOMBRIE, ÎN PREMIERĂ NAȚIONALĂ, ÎN MUREȘ, AGRESORII CARE AU ORDIN DE PROTECȚIE SUNT MONITORIZAȚI ELECTRONIC

Distribuie pe:

Duminică, la o zi de la inaugurarea sistemului, polițiștii mureșeni au și montat o brățară unui bărbat care și-a bătut concubina.

Județul Mureș, printre primele patru centre pilot din țară

La doar o zi după ce a fost pus în funcțiune, în premieră, începând cu 1 octombrie, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a persoanelor împotriva cărora există un ordin de protecție, a fost pus în practică de polițiștii mureșeni împotriva uni bărbat de 29 de ani care și-a agresat concubina.

Județul Mureș se află printre cele patru unități administrativ-teritoriale din România, alături de București, Iași și Vrancea, unde, sâmbătă, a fost operaționalizat acest nou sistem de monitorizare menit să asigure o protecție sporită victimelor unor agresiuni care solicită ordin de protecție.

Conform unui comunicat de presă dat publicității de Compartimentul de Relații Publice din cadrul IPJ Mureș se arată că în perioada octombrie 2022 - decembrie 2025, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție, se poate dispune măsura monitorizării electronice prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică. Inspectoratul General al Poliției Române, în calitate de autoritate contractantă, a semnat, la data de 1 septembrie 2022, acordul-cadru pentru achiziția sistemului informatic și a 15.000 de kituri de monitorizare, în vederea implementării Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Acordul-cadru va fi implementat pe parcursul a 48 de luni, valoarea totală fiind de 165.782.991 de lei fără T.V.A., urmând a fi semnate contracte subsecvente pentru achiziția tuturor kiturilor.

Un plus de siguranță pentru victimele agresiunilor

“Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor”, se arată în comunicatul de presă.

Dispozitivul electronic de supraveghere este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.

Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.

Violența domestică, în creștere în România

În primele 8 luni ale anului 2022, la nivel național, numărul faptelor penale care constituie și fapte de violență domestică a crescut cu 13,3% (+4.320) față de primele 8 luni ale anului 2021 (de la 32.601 la 36.921 fapte). În primele 8 luni ale anului 2022, au fost emise de către instanțele judecătorești 7.331 de ordine de protecție (cu 6,2% (+430) mai multe decât în primele 8 luni ale anului 2021), 3.469 (47,32%) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecție provizorii. Cele mai multe, 6.598 reprezentând 90% din totalul acestora, au fost emise la solicitarea victimelor, 564 la solicitarea procurorului și 169 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens.

În primele 8 luni ale anului 2022, au fost dispuse prin ordinele de protecție 15.406 măsuri (obligații sau interdicții), după cum urmează: 3.468 - evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, 757 - reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei, 138 - limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată, 77 - cazarea/plasarea victimei, cu acordul acesteia, și, după caz, a copiilor, într-un centru de asistență dintre cele prevăzute la art. 19, 6.498 - obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiți, 497 - interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează, 2 - obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, 3.855 - interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima, 33 - obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute, 81 - încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.

Primul dispozitiv de monitorizare, montat duminică unui bărbat din Bahnea

Duminică, polițiștii mureșeni au montat primul dispozitiv electronic de supraveghere, în urma emiterii unui ordin de protecție provizoriu împotriva unui bărbat de 29 de ani.

Polițiștii Secției nr. 11 Poliție Rurală Târnăveni au fost sesizați prin apelul unic de urgență 112, cu privire la faptul că pe raza satului Idiciu, comuna Bahnea, ar avea loc un scandal în familie.

Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, respectiv, o femeie în vârstă de 35 de ani ar fi fost agresată de către concubinul ei, prezentând urme de violență. Bărbatul, în vârstă de 29 de ani, a fost condus la sediul Secției nr. 11 a Poliției Rurale Târnăveni, în vederea efectuării de verificări și luării măsurilor legale care se impun.

În cauză, a fost emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică.

Cercetările sunt continuate de către Secția nr. 11 Poliție Rurală Târnăveni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târnăveni, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu