FABRICA DE ZAHĂR DIN LUDUȘ VA FI DEMONTATĂ PE BUCĂȚI. ANGAJAȚII AȘTEAPTĂ PREAVIZELE ȘI SALARIILE COMPENSATORII

Distribuie pe:

Ioan Trif, președintele Sindicatului de la Fabrica de Zahăr din Luduș, a confirmat, ieri, pentru “Cuvântul liber”, informațiile apărute pe portalul profit.ro conform cărora Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial de zahăr, cu o cifră de afaceri anuală de peste 5 miliarde de euro, continuă procedurile pentru închiderea și demontarea fabricii. “Patronatul își continuă activitatea pentru dezmembrarea fabricii. Săptămâna aceasta are loc un consiliu de administrație în Franța după care așteptăm să primim preavizele. Până acum am primit 75% din salarii, acum urmează ca două treimi din cei 160 de angajați să primească preaviz, iar apoi să primească zece salarii compensatorii și să li se încheie contractul de muncă”, ne-a declarat Ioan Trif. Acesta a mai spus că nu știe ca în momentul de față să mai aibă loc vreo negociere cu statul român sau cu o companie privată în vederea preluării fabricii. Conform liderului de sindicat, francezii vor demonta anumite componente ale fabricii pe care, cel mai probabil, le vor utiliza în alte unități de producție pe care le dețin în lume.

De altfel, în raportul de activitate pe 2021-2022 (întocmit la 31 martie 2022 - n.r.) al companiei franceze se arată: “Ca parte a revizuirii portofoliului de active, Tereos a finalizat vânzarea activităților sale în China, Mozambic și participația sa în Copagest (Belgia - n.r.). De asemenea, Grupul a inițiat formalitățile pentru încetarea activității Tereos Sugar România - operațiunile de zahăr din România”.

Portalul de informații economice, profit.ro, a făcut referire, într-un articol publicat duminică, la faptul că negocierea cu Scandia Food (fabrica românească de conserve alimentare) a eșuat după ce francezii ar fi cerut “un preț prohibitiv și o ofertă obligatorie semnată înaintea unei evaluări” pentru vânzarea Fabricii de Zahăr din Luduș. “Am propus o amânare până la un moment în care putem vedea că funcționează. Au vrut însă o ofertă obligatorie semnată până pe 31 octombrie și o înțelegere semnată până pe 30 noiembrie. Am finalizat deja 7-8 tranzacții, nu am ajuns niciodată la un acord într-un timp atât de scurt”, a declarat directorul Scandia pentru profit.ro.

În 1990, în România, existau 39 de fabrici de zahăr, în momentul de față funcționând doar Agrana România, cu două sucursale, cea din Roman și cea din Buzău.

Fabrica de Zahăr din Luduș are un teren de 27 de hectare, inclusiv calea ferată care leagă gara din oraș cu platforma economică și terenul aferent acesteia. Primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a declarat pentru cotidianul “Cuvântul liber” că, în eventualitatea demolării fabricii de zahăr, pe terenul acesteia vor putea fi construite doar obiective industriale, conform Planului Urbanistic General (PUG) al localității. (D.B.)

Lasă un comentariu