RUȘII AU LANSAT CEL PUȚIN 10 RACHETE S 300, IERI DIMINEAȚĂ, ASUPRA ORAȘULUI ZAPOROJIE

Distribuie pe:

Forțele ruse au lansat luni dimineață circa zece rachete sol-aer S-300 asupra orașului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu același nume, distrugând obiective de infrastructură civilă, între care un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anunțat șeful administrației militare ucrainene al regiunii, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram, potrivit Unian.

“Există riscul unor noi atacuri. Aveți grijă de voi!”, a spus el, adresându-se localnicilor.

În aceeași postare, responsabilul ucrainean adaugă că, în afară de orașul Zaporojie, au fost vizate alte două localități din apropiere.

Anatoli Kurtev, primarul interimar al orașului, a declarat că în urma noului atac asupra Zaporojie există victime, dar fără să ofere detalii.

“În urma atacului inamic, au fost distruse obiective ale infrastructurii civile. Din păcate, există victime. La fața locului acționează toate serviciile competente”, a indicat Kurtev, promițând să revină ulterior cu mai multe detalii. Conform unor informații preliminare, cel puțin o persoană a fost spitalizată ca urmare a atacului cu rachete împotriva centrului de reabilitare, unde învățau copii cu nevoi speciale. Nu se știe dacă este vorba de un adult sau de un copil.

Forțele ruse au ocupat de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina cea mai mare parte din regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei), unde se află situată cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Cele mai mari orașe din regiune - Berdiansk, Melitopol, Tokmak, Enerhodar - unde este situată centrala nucleară din Zaporojie - se află sub ocupație rusă. Centrul administrativ al regiunii se află însă sub controlul Ucrainei.

În perioada 23-27 septembrie, ocupanții ruși au organizat un așa-zis referendum în regiunea Zaporojie și Herson (sud) cu privire la desprinderea de Ucraina, formarea unui stat independent și aderarea acestuia la Federația Rusă. La 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a oficializat anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, precum și a autoproclamatelor republici populare Lugansk și Donețk, din estul Ucrainei, la Federația Rusă. Dar niciuna dintre ele nu este controlată în totalitate de trupele ruse, notează Unian. Orașul Zaporojie a fost supus bombardamentelor și în cursul desfășurării așa-ziselor referendumuri, iar în ultimele zile, inamicul și-a intensificat atacurile. Cu o zi în urmă, invadatorii ruși au lovit Zaporojie și suburbiile sale cu patru rachete S-300, distrugând mai multe obiective de infrastructură industrială.

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat 11 rachete de diferite tipuri, efectuând alte 10 atacuri aeriene pe teritoriul Ucrainei, precum și 65 de bombardamente cu sisteme de lansare multiplă de rachete împotriva a zeci de localități, a raportat Statul Major General al armatei ucrainene într-un buletin informativ cu privire la situația de pe front pe pagina sa oficială pe Facebook, conform agenției de presă citate. În cel puțin 35 de localități au fost semnalate distrugeri, potrivit textului. (Agerpres)

BULGARIA: PARTIDUL FOSTULUI PREMIER BORISOV, PE PRIMUL LOC DUPĂ ALEGERILE DE DUMINICĂ

Boiko Borisov, de trei ori prim-ministru în Bulgaria, pare că va avea șansa unul al patrulea mandat, după ce rezultatele oficiale publicate luni au confirmat că partidul său prooccidental s-a plasat pe primul loc în alegerile de duminică, transmite dpa.

Partidul său de centru-dreapta GERB a întrunit 25,37% din voturi, conform rezultatelor anunțate luni după numărarea a 99,4% din buletine. Partidul PP al actualului premier Kiril Petkov se află pe locul al doilea, cu 20,21% din opțiuni. Rezultatele finale sunt așteptate în cursul săptămânii.

Executivul de coaliție condus de Petkov a fost demis printr-un vot de neîncredere în iunie, după ce unul din parteneri s-a retras de la guvernare. La acea vreme, Petkov, care se afla în funcție de doar o jumătate de an, a acuzat partidul lui Borisov de jocuri politice. Evenimentul a obligat Bulgaria să treacă printr-un al patrulea rând de alegeri în numai un an și jumătate.

Rezultatele preliminare au arătat că șapte partide au depășit pragul electoral de 4% din totalul voturilor exprimate. Unul dintre acestea este Varajdane (Renașterea), un partid prorus, naționalist, care a avut cel mai mic număr de deputați în vechiul legislativ. În noul parlament va fi însă al patrulea partid, după ce a obținut 10,17% din voturi. În schimb, formațiunile din coaliția de guvernare au înregistrat pierderi, socialiștii coborând la 9,32%, iar Bulgaria Democrată la 7,46%. În parlament a intrat și noul partid Ascensiunea bulgară, al fostului ministru al apărării Stefan Ianev, cu 4,64% din voturi. (Agerpres)

DELEGAȚIE GERMANĂ ÎN TAIWAN: “AMENINȚĂRILE CHINEZE SUNT INACCEPTABILE”

Amenințările chineze la adresa Taiwanului sunt inacceptabile, i-a declarat luni un parlamentar german aflat în vizită la Taipei președintei taiwaneze Tsai Ing-wen, informează DPA.

Klaus-Peter Willsch a făcut o paralelă cu invazia Ucrainei de către Rusia în discuțiile cu Tsai, în timp ce ea a primit parlamentarii germani de la grupul parlamentar de prietenie Berlin-Taipei din Bundestagul german.

“În Europa experimentăm cum un vecin mare invadează pe unul mai mic și încearcă să-și impună voința cu forța militară începând de la 24 februarie”, a spus Willsch.

“Nu considerăm acceptabil să fiți amenințați de un vecin cu forța militară, să fiți forțați într-o cooperare nedorită. Bundestagul german este clar în respingerea acestui fapt”, a adăugat Willsch.

Willsch și cinci colegi parlamentari germani au sosit la Taipei duminică. La scurt timp după aceea, Beijingul a protestat împotriva vizitei și a cerut parlamentarilor germani să respecte așa-numitul “principiu al unei singure Chine”, notează DPA.

“Am luat notă că nu tuturor le place că suntem aici în această săptămână, dar nu ne pasă. Parlamentul german decide singur relațiile sale cu parlamentele prietene și cooperarea cu Taiwanul este o parte importantă din aceasta și așa va rămâne”, i-a spus Willsch lui Tsai.

Tsai a vorbit despre extinderea autoritarismului la nivel global și a spus că toate democrațiile ar trebui să conlucreze pentru a-și apăra în comun valorile.

Ea a declarat că Taiwanul și Germania au colaborat în multe domenii, precum tranziție energetică, supraveghere financiară și justiție.

Este de așteptat ca grupul multipartit să rămână în Taiwan până joi pentru a face schimb de opinii cu oficiali, parlamentari, think tank-uri care se concentrează asupra securității și firme de înaltă tehnologie. (Agerpres)

Lasă un comentariu