Proiect: ACCES GRATUIT AL TINERILOR LA TERENURILE DE SPORT ALE ȘCOLILOR

Distribuie pe:

Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 urmează să fie modificată printr-un proiect adoptat recent de Senat, prin care se încurajează practicarea sportului, mai ales în rândul tinerilor.

Proiectul prevede să li se permită copiilor și tinerilor să folosească, în mod gratuit, terenurile de sport ale școlilor și după încheierea cursurilor zilnice, în zilele libere sau în timpul vacanțelor școlare.

“Autoritățile administrației publice, unitățile și instituțiile de învățământ, instituțiile sportive, precum și organismele neguvernamentale de profil au obligația să sprijine sportul pentru toți și sportul de performanță și să asigure condițiile organizatorice și materiale de practicare a educației fizice și sportului în comunitățile locale.

În acest sens, va fi permis accesul la curțile și terenurile de sport exterioare ale școlilor ce fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor sau municipiilor tuturor copiilor și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care sunt încă la școală (la liceu sau la școala profesională).

În cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a măsurii, toate unitățile de învățământ vor trebui să modifice actualele regulamente de funcționare, pentru a introduce prevederi legate de acces și de modul în care vor putea fi folosite curțile și terenurile de sport deținute.

Apoi, unitățile de învățământ vor trebui să stabilească și orarul de acces după încheierea cursurilor, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare. Perioadele în care va fi permis accesul copiilor și tinerilor pe terenurile de sport din curtea școlii vor trebui afișate la exteriorul acesteia, într-un loc vizibil, și pe pagina de internet (dacă e cazul)”, se precizează în proiect.

În nota de fundamentare, inițiatorii își motivează proiectul prin faptul că “România se situează, din păcate, între ultimele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește nivelul de practicare a sportului și mișcării.

Doar 8% dintre români practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%. Conform aceluiași eurobarometru, 63% din populația țării noastre nu face niciodată exerciții fizice sau sport”.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat și de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu