ZELENSKI A SEMNAT UN DECRET CARE DECLARĂ “IMPOSIBILĂ” ORICE NEGOCIERE CU PUTIN

Distribuie pe:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marți un decret care declară în mod oficial ca “imposibilă” perspectiva oricăror negocieri între Kiev și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dar lasă ușa deschisă pentru discuții cu Rusia, transmite Reuters.

Decretul oficializează comentariile făcute vineri de Zelenski după ce președintele rus a proclamat drept parte a Rusiei patru regiuni ucrainene ocupate, în ceea ce Kievul și Occidentul au spus că este o farsă ilegitimă.

“El (Putin) nu știe ce sunt demnitatea și onestitatea. Prin urmare, suntem dispuși la un dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte al Rusiei”, a spus Zelenski vineri.

Forțe ucrainene au străpuns defensiva rusă în sudul Ucrainei și au extins o ofensivă rapidă în est, reocupând teritorii în zone anexate de Rusia după invazia din februarie.

Putin, care va împlini 70 de ani în această săptămână, a dominat viața politică din Rusia timp de peste două decenii și, în baza reformelor constituționale adoptate sub președinția sa, ar mai putea candida încă de două ori, putând rămâne la putere până în 2036. (Agerpres)

IRANUL DENUNȚĂ IPOCRIZIA LUI BIDEN, CARE A ANUNȚAT NOI SANCȚIUNI

Iranul a denunțat marți “ipocrizia” președintelui american Joe Biden, care a anunțat noi sancțiuni împotriva Teheranului din cauza reprimării manifestațiilor de către autorități, relatează AFP.

În Iran au loc manifestații după ce Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a decedat la 16 septembrie în urma arestării sale de către poliția moravurilor la Teheran, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar, extrem de strict pentru femei în Republica Islamică.

Zeci de persoane, în principal protestatari, dar și membri ai forțelor de securitate, au fost ucise în timpul acestor manifestații, calificate drept “revolte” de către autorități, iar alte câteva sute au fost arestate.

“Ar fi fost mai bine ca Joe Biden să reflecteze puțin asupra bilanțului țării sale în privința drepturilor omului înainte de a vorbi despre situația umanitară (din Iran), chiar dacă ipocrizia nu necesită o reflecție profundă”, a scris pe Instagram purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanani.

“Președintele american ar trebui să fie îngrijorat mai degrabă de (consecințele) numeroaselor sancțiuni (...) împotriva națiunii iraniene care reprezintă clar un exemplu de crimă împotriva umanității”, a spus el.

Joe Biden a declarat luni că SUA vor adopta în această săptămână noi sancțiuni împotriva “celor care au comis violențe contra manifestanților pașnici” în Iran.

“SUA sunt alături de femeile iraniene și de toți cetățenii iranieni care inspiră lumea prin curajul lor”, a adăugat el.

Luni, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat SUA și Israelul că au alimentat mișcarea de contestare.

“Am spus clar că aceste revolte și această insecuritate sunt opera SUA, a regimului sionist (Israel - n.r.) uzurpator, a mercenarilor lor și a unor iranieni trădători care i-au ajutat în străinătate”, a declarat el în prima sa reacție la manifestații. (Agerpres)

Lasă un comentariu