MITURI ȘI REALITĂȚI DESPRE VITAMINE ȘI SUPLIMENTE ALIMENTARE

Distribuie pe:

Vitaminele și suplimentele alimentare sunt mai populare astăzi decât au fost vreodată. Dar sunt, oare, toate, atât de tămăduitoare precum le merge vestea?

Industria suplimentelor alimentare este imensă și prosperă. În 2016, sectorul suplimentelor nutritive la nivel mondial a realizat o cifră estimată la 132,8 miliarde de dolari. Până în 2022, unii experți estimează că această cifră va depăși 220 de miliarde de dolari.

În mod firesc, oamenii își doresc să fie sănătoși și să prevină anumite boli. Dacă o pastilă relativ ieftină, înghițită zilnic, crește șansa de a duce o viață lungă și sănătoasă, nu este de mirare că suplimentele sunt atât de căutate. Iar când oamenii combină dorința de a trăi bine cu o campanie de marketing și publicitate agresivă, plină de corpuri tonifiate și zâmbete perfecte, suplimentele “zboară” de pe rafturi.

Pe de altă parte, este important de reținut că suplimentele sunt benefice pentru unele persoane. De exemplu, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă femeilor aflate în perioada fertilă să ia suplimente cu acid folic.

În mod similar, pentru persoanele care locuiesc în zone climatice mai reci, vitamina D este un supliment important, în special în perioadele cu mai puțin soare. Dacă medicul dumneavoastră v-a cerut să luați un supliment de orice tip, este important să îl utilizați așa cum vă recomandă. În general, însă, pentru adulții fără probleme de sănătate, care urmează o dietă echilibrată, marea majoritate a suplimentelor sunt neesențiale. Întrucât aceste produse se află la intersecția dintre știință și marketing, nu este de mirare că există unele concepții greșite despre beneficiile lor.

Cu cât mai mult, cu atât mai bine

În ce privește vitaminele, mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. De fapt, “mai mult” poate fi, uneori, periculos. Deoarece suplimentele de vitamine și minerale sunt disponibile fără prescripție medicală, oamenilor li se poate ierta, până la urmă, faptul că nu țin seama de doză și exagerează.

În realitate, unele vitamine, luate în doze mari, pot împiedica sistemele fin reglate ale corpului omenesc. De exemplu, conform Societății Americane a Cancerului, “prea multă vitamina C poate interfera cu capacitatea organismului de a absorbi cuprul, un metal necesar organismului. Prea mult fosfor poate inhiba absorbția de calciu. Organismul nu poate elimina cantități mari de vitamine A, D și K, iar acestea pot atinge niveluri toxice atunci când sunt luate în exces”.

În plus, o cantitate prea mare de vitamina C sau de calciu poate provoca diaree și dureri de stomac. Prea multă vitamina D, luată timp îndelungat, poate provoca acumularea de calciu în organism (hipercalcemie), care poate slăbi oasele și poate afecta inima și rinichii.

Dacă pe etichetă scrie “natural”, înseamnă că produsul este sigur

Din păcate, termenul “natural” este destul de lipsit de sens în raport cu siguranța sau eficacitatea unui supliment. Pentru a oferi un exemplu extrem, cianura este un compus natural pe care îl produc ferigile. Desigur, nu sugerăm, prin aceasta, că vreun supliment ar conține cianură.

Unii compuși naturali ai plantelor au proprietăți medicinale, dar... atenție! De exemplu, rădăcinile de păpădie sunt laxative, în timp ce frunzele de păpădie sunt diuretice. Există, apoi, problema diluției: cât din compusul vegetal rămâne în produsul final? Ar putea fi o urmă neînsemnată sau, dimpotrivă, extractul ar putea fi foarte concentrat.

Este bine să luați suplimente alături de medicamente “normale”

Așa cum s-a menționat mai sus, deoarece pentru suplimente nu este nevoie de rețetă și multe dintre ele trec drept “naturale”, există o concepție greșită, pe scară largă, în sensul că ele nu pot interacționa cu medicamentele prescrise.

În realitate, multe dintre aceste produse conțin ingrediente active care ar putea interfera cu alte medicamente. Prin urmare, suplimentele pot spori sau pot reduce efectele medicamentelor.

În special, suplimentele care conțin magneziu, sunătoare, fier, calciu și ginkgo au avut cel mai mare număr de interacțiuni.

Faptul că majoritatea persoanelor care iau suplimente pe bază de plante nu discută cu medicul despre utilizarea lor este o abordare greșită.

Suplimentele protejează sănătatea inimii

Ideea este, desigur, liniștitoare. Cu toate acestea, o analiză amplă și o meta-analiză publicate în 2018 nu au descoperit niciun beneficiu semnificativ. Autorii conchid: “În general, datele privind suplimentele obișnuite (multivitamine, vitamina D, calciu și vitamina C) nu prezintă niciun beneficiu consistent pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral și nici nu a existat un beneficiu privind cauzele de mortalitate pentru a susține utilizarea lor continuă”.

Vitamina C previne răceala

Deși există un grăunte de adevăr în această concepție răspândită în rândul populației, dovezile că vitamina C poate preveni răceala sunt slabe.

De exemplu, o analiză din 2013 a cercetat problema îndeaproape. Obiectivul autorilor a fost să “afle dacă vitamina C reduce incidența, durata sau severitatea răcelii comune atunci când este utilizată fie ca supliment, în mod regulat/zilnic, fie ca terapie la debutul simptomelor de răceală”.

Oamenii de știință au descoperit că suplimentele cu vitamina C nu au prevenit răceala, în rândul populației generale. Cu toate acestea, au ajuns la concluzia că au redus, totuși, severitatea simptomelor și durata bolii.

Vitamina D previne cancerul

Oamenii de știință au efectuat nenumărate studii pentru a stabili dacă vitamina D ar putea ajuta la ameliorarea sau tratarea cancerului. În ciuda multor cercetări, după cum se explică într-o lucrare, nu există încă un “consens asupra faptului că vitamina D are un efect anticancer benefic”.

În 2018, un studiu care a implicat 25.871 de participanți, a investigat suplimentele cu vitamina D și riscul de cancer. Cercetătorii au descoperit că “suplimentarea cu vitamina D nu a dus la o incidență mai redusă a cancerului invaziv sau a bolilor cardiovasculare”.

Probioticele și prebioticele vindecă toate bolile

În ultimii ani, a apărut o gamă amețitoare de produse care pretind că îmbunătățesc sănătatea intestinelor și rezolvă o multitudine de alte probleme. În special, am asistat la dezvoltarea probioticelor și a prebioticelor.

Probioticele sunt alimente sau suplimente care conțin microorganisme, în timp ce prebioticele sunt alimente sau suplimente care conțin compuși concepuți pentru a îmbunătăți flora intestinală (microbiomul).

Nu există nicio îndoială că bacteriile intestinale bune sunt vitale pentru sănătate. Știința microbiomului este încă relativ tânără, complexă și lacunară, dar unii consideră că probioticele și prebioticele “fac minuni” în afecțiuni disparate, precum hipertensiunea, diabetul și depresia.

S-a demonstrat, deocamdată, că probioticele ar putea ajuta în reducerea diareii asociate cu administrarea unor antibiotice și în ameliorarea anumitor simptome ale sindromului intestinului iritabil. Cu toate acestea, în afara câtorva condiții specifice, există foarte puține dovezi că probioticele sau prebioticele sunt benefice pentru sănătate. Desigur, acest lucru s-ar putea schimba pe măsură ce sunt întreprinse mai multe studii. În prezent, însă, marketingul determină vânzarea de probiotice și prebiotice, utilizând termeni vagi, cum ar fi “sănătatea intestinului” și “sănătatea digestivă”.

Deoarece autoritățile nu consideră că probioticele sunt medicamente, le reglementează mai puțin drastic, ceea ce creează alte preocupări.

Antioxidanții prelungesc viața

Oxidarea este o reacție chimică, parte a multor procese din corpul uman. Oxidarea produce radicali liberi, extrem de reactivi din punct de vedere chimic și pot deteriora celulele și componentele lor.

Antioxidanții sunt compuși care previn oxidarea și includ vitamina C, vitamina E, seleniu și carotenoizi, cum ar fi beta carotenul. În general, fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți. Deoarece aceste alimente sunt importante pentru o sănătate bună, se crede că antioxidanții sunt și foarte benefici. Cu toate acestea, nu este neapărat cazul, după cum explică nutriționiștii:

“Cercetările au arătat că persoanele care consumă mai multe legume și fructe prezintă riscuri mai mici de a se îmbolnăvi; cu toate acestea, nu este clar dacă aceste rezultate sunt legate de cantitatea de antioxidanți din legume și fructe, de alte componente ale acestor alimente, de alți factori din regimul alimentar sau de alte opțiuni în stilul de viață”.

Ei remarcă, de asemenea, că studii ample au analizat dacă suplimentele antioxidante pot ajuta la prevenirea bolilor cronice, inclusiv a cancerului, a bolilor cardiovasculare și a cataractei, și că “în cele mai multe cazuri, antioxidanții nu au redus riscurile apariției acestor boli”, iar “dovezile actuale nu susțin varianta utilizării de suplimente antioxidante la populația generală sau la pacienții cu diferite afecțiuni”.

Concluzii

Vitaminele, mineralele și antioxidanții sunt elemente vitale pentru o sănătate bună. În general, totuși, un regim alimentar variat și sănătos le va oferi oamenilor un nivel adecvat al acestor substanțe. În afară de vitamina D și acidul folic, pentru adulți, beneficiile suplimentelor par a fi minime, în cel mai bun caz. Deși industria suplimentelor este înfloritoare, n-ar fi rău ca oamenii să arunce o privire mai degrabă sceptică asupra materialelor de marketing și publicitate.

Celor care suferă de anumite boli și intenționează să ia suplimente alimentare li se recomandă să consulte, în prealabil, medicul. (sursa - medicalnewstoday.com)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu