“Pericolul e să dispară actul de a citi” Scriitorul Radu Paraschivescu, prezent la Salonul de Carte Bookfest de la Târgu Mureș, a afirmat că, la fel ca și telefonul fix, cartea s-ar putea să dispară la un moment dat, prin înlocuirea acesteia cu o serie de device-uri, însă adevăratul pericol este dispariția actului de a citi

Distribuie pe:

“Pericolul e să dispară actul de a citi. Schimbarea codului, schimbarea formatului nu e o problemă, pentru că dacă nu s-ar schimba formatul noi am citi de pe tăblițe și azi sau de pe papirus. Ori nu cred că mai există papirus altundeva decât în muzee, nu mai există incunabule altundeva decât în muzee. Prin urmare, da, cartea va dispărea la un moment dat. Nu în timpul vieții noastre, poate nici în secolul următor, dar la un moment dat va dispărea, așa cum dispare treptat, definitiv, telefonul fix. Nu-i o dramă, drama este ca lumea să nu mai citească de pe Kindle, de pe tot felul de device-uri, de pe calculator. Abia acolo se înregistrează marea pierdere. Și, firește, este o pierdere pe care o resimt ca atare cei care se bucură de plăcerea asta și o resimt în contul celor care nu se bucură. Dar cei care nu citesc nu-și dau seama că e ceva mai bine dacă citești”, a declarat, duminică, pentru Agerpres, Radu Paraschivescu.

În opinia scriitorului, pentru cei care nu citesc s-ar putea să fie mai importantă acoperirea necesităților fundamentale, drept urmare consideră că așa cum se poate trăi fără multe alte lucruri, se poate trăi și fără carte, iar de aici vine pericolul analfabetismului.

“S-ar putea ca pentru ei necesitățile fundamentale să fie acoperite și atât, restul nu contează. Adică nu poți trăi fără mâncare și nu poți trăi fără apă, nu poți trăi fără sex sau fără lumină. Dar fără cărți se poate? Se poate trăi și fără savarină și fără pantofi cu toc. Se poate trăi fără multe lucruri. Aici e pericolul, analfabetismul. Pentru că noi, după cum știți foarte bine, stăm mizerabil în clasamentele de gen. Și faptul că există oameni care știu cuvintele, știu să le lege între ele, dar nu știu ce înseamnă când citesc în context, e într-adevăr un pericol. Și asta nu mai ține de cartea pe suport de hârtie, asta ține de reflexul sau de actul cititului”, a subliniat scriitorul.

Radu Paraschivescu și-a prezentat în cadrul Bookfest Târgu Mureș cele trei bestselleruri: “Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)”, “Cu inima smulsă din piept”, “Acul de aur și ochii Glorianei” și a îndemnat populația să își manifeste curiozitatea și în direcția deschiderii unei cărți, nu doar în privința unor scandaluri mondene.

“Îndemnul meu este să intre, în temeiul acelei simple și primare curiozități care te face să te întrebi oare ce o fi dincolo de ușa aia? Mai ales că e o curiozitate și pentru copii, și pentru părinți. Deja văd destule familii care vin împreună. Există și standuri de literatură pentru cei mici, există carte de aventuri, există eseu, memorialistică, cam toată gama este acoperită. Și, repet, omul este o ființă curioasă prin definiție și dacă se uită pe gaura cheii să vadă că s-au bătut Ana Maria Prodan și Laurențiu Reghecampf, ar face bine să-și îndrepte șalele, să nu se mai uite pe gaura cheii, ci să deschidă ușa acestui târg și să vadă că aici sunt milioane sau zeci milioane de vieți, pentru că fiecare carte are în ea câte personaje, atâtea vieți și atâtea destine”, a mai spus Radu Paraschivescu.

În privința revenirii Salonului de Carte Bookfest la Târgu Mureș după trei ani, Radu Paraschivescu consideră că se vede că “a crescut dorul publicului de carte”

“A fost lume multă, sigur, cu ziua de vârf, sâmbătă, cum se întâmplă la toate târgurile. Noi avem experiența din București, care ne spune exact același lucru, cu autori interesanți, cu oameni dragi nouă, pe care ne place să-i vedem și mai ales să-i ascultăm. Și cu o lansare a mea, care și-a făcut loc, tot sâmbătă, în ziua Humanitasului, Humanitas a avut atunci multe lansări în serie. Eu am lansat un volum care au apărut în primăvară și care se cheamă “Noi suntem români (nimeni nu e perfect)” care conține 75 de texte despre imediatul nostru, despre ce se petrece cu noi, din cauza cui se petrece, ce putem face ca să nu se mai petreacă - mare lucru nu putem face. Prin urmare, a fost o lansare și cu zâmbete și cu mici momente de tristețe. Pentru că dincolo de râs trebuie să se așeze o grijă, o neliniște, o preocupare pentru ce va fi. Lume multă a fost, lume multă a fost și la celelalte lansări ale noastre. Am închis programul en fanfare cu Sandu Stermin, care este o creatură căreia Gabriel Liiceanu i-a spus “copilul astral” și care este într-adevăr un formidabil nu doar lipicios, nu doar ți se lipește de suflet, dar și enciclopedic în cunoștințele lui și hipnotic, deci are o formă de magnetism care care te atrage”, a comentat scriitorul.

Radu Paraschivescu a făcut referire la întâlnirea cu Alexandru Stermin, autor al bestsellerurilor “Călătorie în jurul omului” și “Căzuți din junglă”

“A fost un târg frumos, mă bucur că am venit. Sper să îl facem și la anul să iasă la fel de armonios și cu rezultate bune și pentru editori și pentru cititori (...) Eu am «profitat» de câteva absențe, pentru că sunt oameni cărora nu le-au ieșit cărți noi deocamdată și care n-au venit doar pentru avanpremieră, doar pentru a citi două pagini. Și anunț pe această cale că va apărea un roman nou al lui Mircea Cărtărescu, «Theodoros». Va apărea probabil peste vreo lună și ceva. Va apărea în prima decadă a lui octombrie cartea lui Gabriel Liiceanu «Ce gândește Dumnezeu? - Puțină teologie». Prin urmare, da, dacă ar fi fost și ei aici, probabil că locul meu ar fi fost în afara podiumului. Așa că am fost al doilea cap de afiș, după Cristian Tudor Popescu”, a subliniat Radu Paraschivescu.

O lansare la fel de așteptată la Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureș a fost cel mai proaspăt volum al scriitorului și jurnalistului Cristian Tudor Popescu - “Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, apărut la Editura Polirom.

De altfel, Editura Polirom a fost prezentă la Bookfest Târgu Mureș cu 300 de titluri la stand, între care și noul volum din seria de “Biografii Romanțate”, semnat de Alina Nelega, “Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc”, carte care prezintă povestea unui personaj prea puțin cunoscut în afara cercului de specialiști în dramaturgie.

“O răsfățată a scenei, prietenă cu Regina Maria a României, Marioara Voiculescu a fost o campioană a teatrului independent, a libertății artistice, a noilor interpretări, reinventându-se mereu, dominând scena românească în prima jumătate a secolului trecut. De o moralitate și o consecvență exemplare, a refuzat compromisurile politice și în timpul legionarilor, dar și în timpul comunismului, când a fost exclusă din teatru fiindcă n-a acceptat să pună piciorul pe «scena roșie»“, a precizat Alina Nelega.

La Bookfest Târgu Mureș a fost lansat un nou volum, “Proza literară” a lui Mihai Eminescu, publicat la Editura Humanitas, de către îngrijitoarea ediției, Ioana Bot, alături de scriitorul Peter Demeny.

Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureș a fost organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, în parteneriat cu Instituția Prefectului - Județul Mureș.

Lasă un comentariu