RUSIA: JURNALISTA DE TELEVIZIUNE MARINA OVSIANIKOVA, DEVENITĂ PROTESTATARĂ, CONFIRMĂ CĂ A FUGIT DIN ARESTUL LA DOMICILIU ȘI CĂ SE ASCUNDE

Distribuie pe:

Jurnalista rusă de televiziune Marina Ovsianikova, ajunsă celebră pentru un protest în direct împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina, a confirmat că a fugit din arestul la domiciliu, la care a fost condamnată sub acuzația că a răspândit știri false, și a spus că nu există niciun caz la care să răspundă, relatează Reuters.

“Mă consider complet nevinovată și, din moment ce statul nostru refuză să își respecte propriile legi, refuz să mă supun măsurii de arest care mi-a fost impusă începând cu 30 septembrie 2022 și mă eliberez de ea”, a scris ea pe Telegram.

Avocatul său a spus că ea avea programată o audiere la ora locală 10.00 (07.00 GMT) la un tribunal districtual din Moscova, dar că anchetatorii nu au reușit să afle unde se ascunde.

În vârstă de 44 de ani, Marina Ovsianikova a primit în august o condamnare la două luni de arest la domiciliu în urma unui protest din iulie, când a stat pe digul unui râu vizavi de Kremlin și a afișat un poster pe care era scris că președintele Vladimir Putin este un criminal, iar soldații săi sunt fasciști.

Ea riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de acuzația că răspândește știri false despre forțele armate ale Rusiei.

Arestul său la domiciliu urma să se încheie la 9 octombrie, însă postul oficial de știri Rusia Today a relatat sâmbătă că ea a fugit cu fiica sa de 11 ani și că nu se știe unde s-a ascuns.

Nu este clar cum a fugit și unde se află, însă luni, numele său putea fi văzut pe o listă online a Ministerului de Interne cu persoane care se ascund de justiție, însoțită de o fotografie.

În declarația sa de miercuri de pe Telegram, ea a confirmat că a fugit, criticând articolul din Codul Penal care este folosit pentru a o inculpa și spunând că este persecutată pentru că spune adevărul.

La 4 martie, la opt zile de la invadarea Ucrainei, Rusia a adoptat noi legi împotriva discreditării și distribuirii “în mod deliberat de informații false” despre forțele armate.

Marina Ovsianikova a devenit celebră în toată lumea în luna martie, când, în timpul jurnalului de știri în direct de la Pervîi Canal, a afișat în fața camerelor de filmat din studio o pancartă pe care era scris “Stop războiului” și “Sunteți mințiți”. (Agerpres)

Lasă un comentariu