FILOLOGUL, SMERENIA ȘI... ÎNȚELEPTUL

Distribuie pe:

• “Să fiu întrebat «ce relație am cu Dumnezeu» mi se pare mai indiscret decât dacă aș fi întrebat, netam-nesam, ce relație am cu soția. Nu poți vorbi despre Dumnezeu decât cu tine însuți sau cu El. Batjocura celor lipsiți de inteligență nu mă atinge și nu mă afectează mai mult decât lătratul unui câine sau mugetul unui vițel, la alegere. Grădina Domnului e mare și în ea sunt multe flori frumoase. De păcate, mult mai mari sunt maidanele Domnului...”

George Pruteanu (1947- 2008), profesor universitar, politician, filolog, traducător și critic literar român. Tatăl, Paul Pruteanu a fost medic și profesor universitar, evreu din Bârlad, iar mama, Sofia, doctor în filosofie.

***

• “Smerenia este o virtute creștinească. Ea nu duce într-un gol, ci într-un adânc fără sfârșit. Prin adâncul ei ajunge în Dumnezeu. Aceasta echivalează cu părăsirea tuturor, inclusiv a propriei persoane pentru a găsi pe Dumnezeu. Dar aceasta nu în sensul ruperii firii noastre din legătura cu ele și de ieșire a omului din orice simțire de sine. În toate, însă, trebuie să înțelegem că noi îl vedem pe Dumnezeu și se desăvârșește prin El și că fără Dumnezeu n-ar fi nimic. În acest adânc ajungem prin adâncul smereniei.

“Filocalia”, vol. VIII, Ignatie Xanthopol

***

• “O femeie, cam rea de gură, și-a dat seama că ceea ce face ea nu este bine. Nu se putea abține de niciun fel. Ajunse la concluzia că are nevoie de ajutor și în acest sens avea nevoie să ceară sfatul unui om înțelept pentru ai da un leac pentru înfrânarea limbii. Aveți acasă un câine? - întrebă înțeleptul. Avem! Și e rău câinele? Da, latră și mușcă. Și ce faceți cu el? Îl leg, ca să nu muște și îl închid, ca să nu latre. Apoi, draga mea, fă și tu așa! Dumnezeu ți-a dat o limbă, dar ți-a dat și un gard de os (dinții) în care să o poți închide când vrea să o ia razna. Și ți-a dat Bunul Dumnezeu și o închizătoare pentru limbă (gura) și o ușă cu care să o închizi (buzele) când nu vrea să tacă. Leagă-ți limba de gardul dinților când vrea să muște și închide-o cu ușa buzelor când nu vrea să tacă. Femeia primi leacul cerut și de atunci avu pace și liniște în casă”.

P.S. Luca cap. 21, vers. 34-35: “Luați seama la voi înșivă, să nu se îngreuneze inimile voastre de mâncare și de băutură și de grijile vieții, și ziua aceasta să vină peste voi fără de veste, ca o cursă; căci va veni peste toți cei ce locuiesc pe fața întregului pământ”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu