INDIA: CEL PUȚIN 10 MORȚI ȘI 18 DISPĂRUȚI ÎNTR-O AVALANȘĂ ÎN HIMALAYA

Distribuie pe:

Cel puțin 10 persoane și-au pierdut viața în partea indiană a Himalaya și 18 sunt în continuare date dispărute, potrivit unui nou bilanț publicat miercuri de poliție după ce în ziua precedentă, o avalanșă a surprins un grup de alpiniști, informează AFP.

Grupul de alpiniști era format din 34 de elevi ai unui institut local de alpinism - Nehru Institute of Mountaineering -, șapte instructori și o infirmieră.

Moartea a patru dintre ei a fost confirmată marți după o avalanșă produsă în apropiere de vârful muntelui Draupadi ka Danda-II, la o altitudine de 4.880 de metri, în statul Uttarakhand (nord).

Căutările, întrerupte marți seară din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost reluate miercuri dimineață.

“Echipele de salvatori au descoperit 10 trupuri”, a precizat miercuri, pe Twitter, poliția din statul Uttarakhand.

Potrivit poliției, 14 persoane au fost salvate, dintre care cinci sunt tratate într-un spital districtual din orașul învecinat Uttarkashi.

În imaginile poliției apar câțiva dintre supraviețuitori care sosesc pe jos în oraș, escortați de ofițeri.

Prim-ministrul Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami, a confirmat pe Twitter că alpinista veterană Savita Kanswal, membru al echipei de instructori, se numără printre cei decedați. Mai devreme anul acesta, ea a ajuns pe vârful munților Everest și Makulu în doar 16 zile, un record feminin.

Două elicoptere ale armatei aeriene au fost mobilizate la fața locului pentru a ajuta la căutări, a declarat pentru AFP Devendra Singh Patwal, responsabil pentru gestionarea catastrofelor.

Purtătorul de cuvânt al agenției naționale pentru catastrofe naturale, Ridhim Aggarwal, a declarat pentru AFP că alpiniștii au rămas blocați într-o crevasă după avalanșă.

În august, trupul unui alpinist a fost regăsit la două luni după ce a căzut într-o crevasă în timp ce traversa un ghețar în Himachal Pradesh, un alt stat din nordul Indiei.

Săptămâna trecută, trupul neînsuflețit al celebrei alpiniste și schioare americane Hilaree Nelson a fost descoperit pe versanții Manaslu, un munte din Nepal. Dispariția ei a fost semnalată în timp ce cobora cu schiurile vârful aflat pe locul al optulea ca altitudine din lume.

În ziua accidentului, o avalanșă a îngropat taberele 3 și 4 instalate pe acest munte cu o înălțime de 8.163 de metri, în urma căreia alpinista nepaleză Anup Rai a murit, iar zeci de persoane au fost rănite.

Nu există studii care să cuantifice impactul schimbărilor climatice asupra Himalaya, dar alpiniștii au observat o lărgire a crevaselor, prezența apei în zonele anterior înzăpezite și înmulțirea lacurilor glaciare. (Agerpres)

Lasă un comentariu