COMUNICAT - TEATRUL NAȚIONAL TÂRGU-MUREȘ COMPANIA “LIVIU REBREANU”

Distribuie pe:

Ministerul Culturii l-a numit pe Pál D. Attila (Director de producție) în postul vacant de Director general interimar al Teatrului Național Târgu-Mureș, pe o perioadă de o sută douăzeci de zile.

Având în vedere mandatul pe termen scurt, nou-numitul director nu intenționează să ia decizii care să îngrădească activitățile creatorilor artistici ai Teatrului pentru o perioadă mai lungă de timp.

Activitatea lui Pál D. Attila vizează luarea deciziilor care îmbunătățesc condițiile de funcționare ale Teatrului, printre altele, dar și reangajarea unor actori, regizori și personal tehnic.

În viitorul apropiat, vor fi abordate două provocări importante privind activitățile Teatrului: finalizarea programului noii stagiuni și pregătirea unor studii de fezabilitate care vizează renovarea clădirii Teatrului.

Finele lunii noiembrie va aduce premiera spectacolului Jocul ielelor de Camil Petrescu, în regia lui Adi Iclenzan (Sala Mare), după care va urma un Oneman show cu Ion Vântu. La începutul lui 2023 va avea premiera spectacolul Proces de poveste după povestiri de Ion Creangă, dramaturgie Daniel Oltean, rezultat al proiectului Teatru popular - Ion Creangă, povestiri și, de Ziua Culturii Naționale, un eveniment surpriză. În luna aprilie, regizorul Theodor Cristian Popescu va avea premiera spectacolului Îmbrățișare insuportabil de lungă de Ivan Vârâpaev, urmând ca stagiunea să se încheie cu un spectacol montat de un alt nume familiar publicului mureșean, și nu numai, Cristi Juncu. Totodată, spectacolul Trei surori după A.P. Cehov, producție a Universității de Arte Târgu-Mureș, în regia Irinei Moscu (clasă a profesorului Theodor Cristian Popescu), va putea fi văzut pe scena Teatrului Național începând cu ultima parte a stagiunii.

Pe lângă creația artistică, o provocare extrem de importantă și urgentă este renovarea clădirii Teatrului, pentru care s-a început discuții cu oficialii Ministerului Culturii și cu cei ai Dezvoltării. Potrivit celor avute în vedere, este de așteptat ca până la jumătatea anului viitor, studiile de fezabilitate și planurile de implementare a renovării să fie finalizate, elemente fără de care va fi imposibilă începerea lucrărilor de renovare.

Pál D. Attila a asigurat ambelor companii ale Teatrului Național Târgu-Mureș și personalului tehnic că instituția va avea condiții adecvate pentru ca procesul de creație artistică să continue netulburat.

Pál D. Attila, Director general interimar Teatrul Național Târgu-Mureș

Dan Rădulescu, Director artistic, Compania “Liviu Rebreanu” Teatrul Național Târgu-Mureș

Lasă un comentariu