MEDALIONUL CULTURAL – ARTISTIC “ION VLASIU”

Distribuie pe:

Societatea Scriitorilor Mureșeni, în parteneriat cu: Uniunea Scriitorilor din România (USR) - Filiala Târgu Mureș, Liceul Tehnologic “Ion Vlasiu” Târgu Mureș, Muzeul Județean Mureș - Secția de Artă, având co-finanțare din partea Primăriei Municipiului Târgu Mureș, a organizat, în perioada 29-30 septembrie 2022, Medalionul cultural-artistic cu genericul ION VLASIU ȘI ARTA SA MEDITATIVĂ.

Programul manifestării a demarat joi, 29 septembrie, la ora prânzului, cu primirea și cazarea invitaților. Iar deschiderea oficială a Medalionului s-a petrecut vineri, 30 septembrie, începând cu ora 10.00, în sala de festivități (arhiplină) a Liceului “Ion Vlasiu” Târgu Mureș, prin cuvântul de bun venit, adresat participanților de prof. RAMONA SĂNDULESCU - directoarea școlii-gazdă și de dr. EUGENIU NISTOR - cercetător științific pr. I la Institutul de Filosofie și Psihologie “Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, București, președintele proiectului cultural, care și-a asumat, în continuare, rolul de moderator al manifestării.

În cadrul Medalionului cultural-artistic ION VLASIU ȘI ARTA SA MEDITATIVĂ au prezentat comunicări: dr. IOANA VLASIU, istoric de artă, fiica Maestrului - Ion Vlasiu, jurnal parizian, cuprinzând și episodul elaborării romanului autobiografic Am plecat din sat (1938), și dr. EUGENIU NISTOR, cercetător științific, lector universitar, scriitor, membru al USR la Filiala Târgu Mureș - Ion Vlasiu - poetul, prozatorul, cugetătorul. Acesta a reliefat originalitatea poeziei lui Ion Vlasiu, în mare măsură inspirată de avangardismul interbelic, bucuria confesiunii epice a artistului și valoarea deosebită a scrierilor confesive, din Jurnal I-IV (1970-1987) și din Cartea de toate zilele unui an (1984), unde, arăta conferențiarul, este surprins “Conflictul artistului cu el însuși, dezacordul individului în raport cu societatea, bucuria luminoasă a împlinirilor și mai ales continua îndoială privitoare la sensul existenței și la valoarea socială a artei... Aici câștigă partea meditativă a scrierilor lui Ion Vlasiu...”

În cadrul unui “Intermezzo” literar, au urmat lecturi din opera literară și reflexivă a lui Ion Vlasiu (1908-1997), susținute de invitați și de liceeni, îndrumați de profesoarele NORA NIȚĂ, CRISTINA CÎNDEA și PERSIDA NEGRUȚI, lecturi ale scriitorilor mureșeni CONSTANTIN NICUȘAN și GHEORGHE VINȚAN, membri ai USR - Filiala Târgu Mureș, acesta din urmă citind din volumul Vlăsiile și alte poeme, de Ion Vlasiu, în limba română și în limba spaniolă (aceleași poeme traduse în limba lui Cervantes), și vizitarea, apoi, a sălii de expoziție “Ion Vlasiu” a liceului.

Seria comunicărilor a fost reluată în Atelierul de tâmplărie al școlii, unde sculptorul DAVID MORAR, membru al UAP Mureș, a vorbit despre “Stihiile războiului” - încercare de recuperare a sculpturii lui Ion Vlasiu, iar la ora 13.00, la Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș, din Palatul Culturii Târgu Mureș, dr. CORA FODOR, istoric de artă, a prezentat Galeria “Ion Vlasiu”.

Nu a lipsit nici momentul festiv al decernării premiilor și a diplomelor.

Partenerii media în acest proiect au fost: TVR Târgu Mureș, Studioul TVR Târgu Mureș, Studioul Radio România Târgu Mureș, revistele de cultură: “Dacica Latinitas” (din Madrid, Spania), “Izvoare filosofice” și “Târnava” (din Târgu Mureș) și cotidianul mureșean “Cuvântul liber”.

Reușita Medalionului cultural-artistic se datorează, fără nicio îndoială, prezenței dnei Ioana Vlasiu, reputat critic și istoric de artă, dar și comitetului de organizare al acestuia - Eugeniu Nistor, Rozalia Cotoi, Andreea I. Groza -, care a știut să dozeze cu grijă fiecare acțiune culturală, astfel încât să stârnească mereu atenția publicului participant, foarte numeros și extrem de receptiv.

CRONICAR

Lasă un comentariu