PREȘEDINTELE CJ MUREȘ ȘI PRIMARUL TÂRGU MUREȘULUI, PREZENȚI LA SEMNAREA ACORDULUI DE PARTENERIAT DINTRE ROMÂNIA ȘI COMISIA EUROPEANĂ

Distribuie pe:

Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre Comisia Europeană și România a fost semnat, miercuri, la Alba Iulia, de comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. La eveniment au participat și liderii administrației publice locale, președintele Consiliului Județean (CJ) Mureș, Péter Ferenc, și, respectiv, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán.

“În calitate de președinte CDR (Consiliul pentru Dezvoltare Regională din Regiunea Centru - n.r.) am participat la festivitatea de semnare oficială a Acordului de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027. Acest document garantează faptul că resursele publice alocate de Uniunea Europeană vor contribui la dezvoltarea inovării, la implementarea unor servicii medicale și sociale performante, la asigurarea celor mai bune oportunități de educație și formare, dar și la crearea unui sistem de transport sigur și ecologic, toate acestea asigurând creșterea competitivității țării noastre și a calității vieții tuturor cetățenilor. Investițiile concrete din teritoriu vizează 8 programe regionale și 9 programe naționale, alocarea financiară nerambursabilă fiind de peste 31,5 miliarde euro”, a declarat președintele CJ Mureș cu această ocazie.

La rândul său, primarul municipiului reședință de județ, Soós Zoltán, s-a referit la acest eveniment declarând că “prin acest document, Târgu Mureș are șansa să înceapă alte investiții majore în infrastructură, educație sau rețelele de transport de care avem atât de multă nevoie, prin cele 8 programe regionale și 9 programe naționale care se vor derula în perioada următoare”.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța majoră pentru economia noastră pe care o are semnarea acestui document: “Acordul de parteneriat al României cu Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027, pe care tocmai ce l-am semnat, reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unor proiecte care corespund atât obiectivelor de politici europene, cât și obiectivelor de politici naționale pentru dezvoltarea României. Și, sigur, sunt de asemenea avute în vedere soluționarea provocărilor curente cu care ne confruntăm pe scena economică, geopolitică și socială”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă. El a mai spus că “politica de coeziune reprezintă principalul instrument prin care se diminuează diferențele de dezvoltare dintre regiunile noastre și trebuie să rămână prioritară până când disparitățile de dezvoltare vor fi corectate”.

“Concret, acest nou parteneriat aduce un program de aproximativ 45 de miliarde de euro, din care aproximativ 31 de miliarde sunt fonduri europene, iar 14 miliarde sunt fonduri naționale. Banii vor fi alocați pentru a dezvolta infrastructura de transport, din domeniul sănătății, dezvoltare durabilă, dezvoltare inteligentă și digitalizare, desigur programele de educație, locuri de muncă, incluziune și demnitate socială”, a adăugat premierul.

Premierul a evidențiat modul de cooperare cu Comisia Europeană, la nivelul autorităților locale și naționale, menționând că Alba Iulia s-a modernizat cu cele 300 milioane de euro de la Uniunea Europenă, investiți pentru “a pune în valoare tot ceea ce reprezintă istoria locului, istoria națională”.

El a spus că reafirmă angajamentul Guvernului pentru cheltuirea transparentă și eficientă a banilor europeni.

“Am discutat cu doamna comisar toate aspectele legate de Fondurile de coeziune și fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență, vorbim de aproximativ 30 de miliarde de euro și reafirm angajamentul Guvernului într-un program de transparență și eficientizare a cheltuirii acestor bani, pentru că nu este vorba de nimic altceva decât de, așa cum spuneam, viitorul României. Ca atare, avem nevoie de coordonare, avem nevoie de specialiști care să fie în măsură să implementeze aceste programe, avem nevoie de capacitatea administrativă, nu doar la nivel național, ci și la nivel regional”, a adăugat premierul.

Ciucă a menționat decizia “foarte bună” luată la nivelul coaliției pentru descentralizarea coordonării și monitorizării de la nivel central, menționând că cele 8 autorități de management regional “sunt în măsură să faciliteze implementarea programelor și absorbția de fonduri”.

“Știm foarte bine că până aici am vorbit de o absorbție nu tocmai lăudabilă în ceea ce privește fondurile europene. Astăzi, în discuția pe care am avut-o cu doamna comisar, am putut cu modestie și onestitate să recunoaștem că am ajuns la 67% atragere din cadrul multianual 2014-2020. Există spațiu în continuare să ajungem să depășim 80% din aceste fonduri. Mai mult decât atât, dumneaei a venit cu vești bune prin care se oferă posibilitatea ca acele programe care nu vor fi finalizate, să fie analizate, stopate acolo unde sunt și redimensionate pe cadrul multianual al cărui acord de parteneriat tocmai l-am semnat astăzi. (...) Subliniez încă o dată că avem resursele necesare, avem sprijinul necesar, avem voință, trebuie doar dăruire, muncă susținută și să ne ducem proiectele până la capăt”, a adăugat Ciucă. (D.B.)

(sursa: Agerpres)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu