SERVICIILE DE INFORMAȚII AMERICANE AU AJUNS LA CONCLUZIA CĂ UCRAINA ESTE RESPONSABILĂ PENTRU ASASINAREA FIICEI LUI DUGHIN

Distribuie pe:

Agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că Ucraina este responsabilă pentru asasinarea fiicei proeminentului ideolog rus de extremă dreaptă și aliat al președintelui Vladimir Putin, Aleksandr Dughin, în august, la periferia Moscovei, un element al unei campanii secrete despre care oficiali americani își exprimă temeri că ar putea extinde conflictul, notează miercuri The New York Times (NYT) și The Wall Street Journal (WSJ).

Statele Unite nu au fost la curent cu operațiunea care a ucis-o pe Daria Dughina, a declarat un oficial american citat de NYT, în timp ce Washingtonul s-a plâns oficial în legătură cu acest lucru guvernului Ucrainei.

Administrația președintelui Joe Biden a sprijinit Ucraina cu miliarde de dolari de ajutor militar de la invazia țării de către Rusia la 24 februarie, dar cere de mult timp Kievului să nu ia măsuri ce ar putea risca o confruntare directă între SUA și Rusia. Statele Unite, de exemplu, transmit informații pentru a ajuta efortul de război ucrainean, dar nu și informații care ar putea viza înalți oficiali ruși, notează WSJ.

Daria Dughina a fost ucisă în august, când vehiculul pe care îl conducea a explodat în afara Moscovei, ca urmare a ceea ce guvernul rus a descris drept o bombă plasată în interior. Ea era fiica lui Aleksandr Dughin, care ani de zile a cerut Rusiei să-și restabilească imperiul prin acapararea Ucrainei.

Concluziile agențiilor de spionaj americane au fost relatate pentru prima dată de NYT.

Ambasada Ucrainei la Washington, CIA și Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe au refuzat să comenteze.

Ucraina a negat de la bun început implicarea în uciderea Dariei Dughina. Dacă totuși uciderea Dariei ar fi “opera” agenților ucraineni, după cum concluzionează evaluarea serviciilor de informații americane, aceasta ar demonstra capacitatea Kievului de a conduce operațiuni sub acoperire în interiorul Rusiei, notează WSJ.

La scurt timp după incident, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a acuzat Ucraina pentru uciderea Dariei Dughina, declarând că anchetatorii au stabilit că această “crimă a fost pregătită și comisă de serviciile speciale ucrainene” și l-au identificat pe autor ca fiind o femeie ucraineană.

Nu s-a putut stabili dacă agențiile de informații americane cred că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, un aliat apropiat al Washingtonului, cunoștea planurile de a o ucide pe Daria Dughina sau despre care părți ale guvernului Ucrainei agențiile de spionaj americane au ajuns la concluzia că sunt responsabile.

GERMANIA REPROȘEAZĂ SUA CĂ VINDE GAZE EUROPEI LA PREȚURI ASTRONOMICE

La fel au procedat și alte țări europene, orientându-se în special către Statele Unite, iar ponderea GNL americane în importurile europene respective a crescut de la 28% anul trecut la 45% în prezent.

Habeck s-a referit deci în primul rând la furnizorii americani, reamintind că “Statele Unite au făcut apel la noi când au explodat prețurile petrolului” și apreciind că “o astfel de solidaritate ar fi utilă și pentru amortizarea prețurilor gazelor”.

În primăvară, când prețurile la petrol erau în creștere, Statele Unite au făcut apel la rezerva strategică națională pentru a reduce presiunea asupra piețelor, iar aliații lor din Agenția Internațională pentru Energie au sprijinit acest efort, menționează AFP.

Germania cere de asemenea Uniunii Europene să își coordoneze achizițiile de gaze, pentru a obține prețuri mai scăzute. Ministrul citat a afirmat că UE trebuie “să își pună în comun puterea pe piață și să orchestreze un comportament de achiziții inteligent și sincronizat (...) astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora”.

Berlinul a anunțat săptămâna trecută un plan de asistență în valoare de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la gaze, atât pentru populație, cât și pentru economia germană. Inițiativa a fost criticată de alte țări europene, în special de Franța și Italia, care au acuzat Germania că acționează de una singură. (Agerpres)

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a reproșat miercuri mai multor țări, în primul rând SUA, că vând la prețuri foarte ridicate gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia, transmite AFP.

“Anumite țări, chiar prietene, obțin adesea prețuri astronomice”, a declarat oficialul într-un interviu acordat ziarului regional Neue Osnabruecker Zeitung. “Asta creează o problemă”, a apreciat el, adăugând că a cerut Comisiei Europene să “discute” cu statele respective.

După ce a invadat Ucraina și a fost sancționată de Occident, Rusia a redus mai întâi semnificativ livrările de gaz către Germania, iar la începutul lui septembrie le-a sistat. Înainte de conflict, gazul rusesc reprezenta 55% din importuri.

Prin urmare, Berlinul a fost nevoit să își diversifice furnizorii și a crescut considerabil volumul achizițiilor de gaze naturale lichefiate (GNL), mult mai scumpe.

GRECIA CERE TURCIEI SĂ PUNĂ CAPĂT TRAFICULUI ILEGAL DE MIGRANȚI

Ministrul grec pentru migrație, Notis Mitarakis, a cerut Turciei să oprească navele cu migranți care pleacă dinspre coastele maritime turce, după ce, cel puțin două accidente fatale în care au fost implicate ambarcațiuni cu migranți au avut loc în ultimele 24 de ore, informează joi dpa.

“Un apel de urgență pentru măsuri imediate care să prevină toate plecările ilegale în condiții meteo aspre”, a scris Mitarakis pe Twitter. “Deja până în ziua de azi, multe vieți au fost curmate în Marea Egee, oamenii se îneacă din cauza ambarcațiunilor precare. Uniunea Europeană (UE) trebuie să acționeze”, a îndemnat ministrul grec.

Cel puțin 19 oameni de pe două ambarcațiuni cu migranți au murit în timpul nopții de miercuri spre joi, au anunțat oficiali greci.

Grecia a înregistrat o creștere a traficului de migranți în acest an. Paza de coastă a declarat că a salvat aproximativ 1.500 de persoane în primele opt luni ale anului, față de mai puțin de 600 în 2021. (Agerpres)

Lasă un comentariu