PROIECTUL ELECTROMOBIL. PRIMA MAȘINĂ ELECTRICĂ ROMÂNEASCĂ, CONSTRUITĂ ÎN 1989, LA TÂRGU MUREȘ!

Distribuie pe:

România a avut un automobil electric, produs în țară, încă dinainte de Revoluția din 1989. În ultimul an al lui Ceaușescu, la fabrica Electromureș din Târgu Mureș era produs un autoturism prototip cu adevărat ieșit din comun, botezat Electromobil.

În anii `80, Dacia 1310 era mașina națională. Pe piață mai erau alte trei mărci românești - Lăstunul produs la Timișoara, Oltcit-ul realizat la Craiova și Aro-ul de la Câmpulung.

Toate erau produse integral în România, cu piese realizate de firme românești.

Ambiția inginerilor români, la acea vreme, era de a produce și o mașină electrică. De ce? Pentru că încă din acei ani își imaginau că viitorul industriei auto va fi unul electric.

Se făcuseră deja pași semnificativi în domeniu, România fiind prima țară din lume care producea un moped electric despre care ați putut citi, pe larg, pe GadgetReport.ro

Astfel că ideea unei mașini electrice, una mică, de oraș, pentru mersul la serviciu, era una extrem de tentantă.

În 1989, cu câteva luni înainte de schimbarea regimului, la uzina Electromureș din Târgu Mureș, directorul Ioan Oltean și inginerii Zoltán Tóth, István Szabó și Sándor Szabó, precum și alți experți de la departamentul de prototipuri mecanice și de la laboratorul de electronică, au reușit, într-un timp record, să construiască un prototip intitulat Electromobil.

Prototipul nu era unul spectaculos, pentru că focusul era pus pe soluția de propulsie. Inginerii construiseră un motor electric destul de puternic, capabil să ofere mașinii o autonomie de până la 50 de kilometri.

Era un adevărat record pentru acele vremuri, în condițiile în care bateriile erau o problemă. Constructorii adaptaseră niște baterii Elba Timișoara în așa fel încât, împreună, să ofere autonomia necesară mașinii.

Cum arăta Electromobilul românesc

Dincolo de motor, a căror specificații tehnice au rămas secrete, știm că Electromobilul avea o caroserie de fibră de sticlă, ușoară, adaptată pentru un singur pasager. De ce doar pentru unul? Pentru că, fiind un prototip, inginerii au vrut să testeze mai întâi manevrabilitatea și fiabilitatea mașinii, ulterior urmând să se focuseze pe o caroserie mai mare și mai încăpătoare.

Cert este că rezultatele testelor ieșiseră foarte bine. Mașina se comporta excelent pe stradă, iar inginerii de la Electromureș începuseră să lucreze deja la schițele unui nou prototip, pentru patru pasageri.

Mașina era produsă exclusiv din piese electronice și de structură produse în țară, cele mai multe pentru Lăstun, modelul Dacia 500 produs la Timișoara.

Ce s-a ales de proiect?

A venit însă revoluția și proiectul primei mașini electrice românești a fost trecut pe linie moartă, odată cu stoparea tuturor liniilor de finanțare.

Aceeași soartă au avut-o, din păcate, o mulțime de invenții românești despre care GadgetReport.ro a relatat în nemumărate rânduri. https://gadgetreport.ro/proiectul-electromobil-prima-masina-electrica -romaneasca-construita-in-1989/

Lasă un comentariu