LINTEA - ALIMENT BENEFIC

Distribuie pe:

Lintea este una dintre cele mai vechi leguminoase cultivate. Istoricii au găsit dovezi arheologice ale semințelor de linte în Orientul Mijlociu, care datează de acum 8.000 de ani. Cu timpul, semințele de linte s-au răspândit în Africa și în toată Europa, înainte de a ajunge și în India, și sunt frecvent utilizate în bucătăria tradițională.

În zilele noastre, lintea nu este văzută doar ca un aliment de bază, ci și ca un remediu pentru menținerea sănătății organismului.

Lintea este clasificată, adesea, după culoarea pe care o are. Astfel, există următoarele tipuri de linte:

Lintea maro: Este una dintre cele mai folosite tipuri de linte în bucătărie, fiindcă se gătește destul de repede, în aproximativ 20-30 de minute. Își menține destul de bine forma în timpul gătirii și este ideală atunci când vrei să prepari o tocăniță sau o supă.

Lintea Puy: Acest tip de linte își are originea în Franța, în regiunea Le Puy. Își păstrează forma când este gătită, chiar mai bine decât cea verde sau maro. Are o aromă ușor piperată, motiv pentru care este recomandat să o folosești mai degrabă la asezonarea unei salate sau pentru a umple cartofii dulci copți.

Lintea verde: Aceasta poate varia în dimensiune și, de obicei, este o alternativă mai ieftină a lintei Puy.

Lintea galbenă și roșie: Ambele tipuri de linte sunt specifice rețetelor indiene cunoscute sub numele de daal. Durează aproximativ 20 de minute pentru a le găti și se descompun cu ușurință, devenind foarte moi. Dacă vrei să prepari o supă cremă, optează pentru unul dintre aceste două sortimente.

Lintea neagră (Beluga): Aceasta este una dintre cele mai aromate tipuri de linte. Boabele de linte sunt foarte mici și negre, fiind o combinație între lintea Puy și cea maro, ceea ce înseamnă că își mențin destul de bine forma atunci când sunt gătite atât cât trebuie. Poate fi o bază bună pentru salatele calde.

Deși este un aliment sănătos, puțini sunt cei care aleg să o consume în mod constant. De cele mai multe ori, calitățile ei nutritive nu sunt luate în calcul, însă e bine de știut că are multe proprietăți benefice, fiind o sursă importantă de substanțe nutritive.

Spre exemplu, în compoziția lintei se regăsesc vitamine din complexul B, magneziu, zinc, potasiu și fier. În plus, lintea conține proteine în proporție de 25%, fiind o alternativă bună pentru perioadele în care nu consumi carne sau în cazul în care ai o alimentație vegetariană.

Cu toate că există mai multe tipuri de linte, iar substanțele nutritive pe care le conțin pot diferi de la caz la caz, 198 de grame de linte gătită furnizează, în general: 230 de calorii; 39.9 grame de carbohidrați; 17.9 grame de proteine; 0.8 grame de grăsimi; 16.6 grame de fibre; 90% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina B9 (acid folic); 22% din DZR de vitamina B1 (tiamină); 18% din DZR de vitamina B6; 10% din DZR de vitamina B3 (niacină); 13% din necesarul zilnic de acid pantotenic; 49% din necesarul zilnic de mangan; 37%

din necesarul zilnic de fier; 36% din necesarul zilnic de fosfor; 25% din necesarul zilnic de cupru; 21% din necesarul zilnic de potasiu; 18% din necesarul zilnic de magneziu; 17% din necesarul zilnic de zinc.

Pe lângă toți acești nutrienți, lintea este bogată în polifenoli (chimicale naturale din plante) precum procianidină și flavanoli, care au puternice proprietăți antioxidante și neuroprotectoare. Polifenolii își păstrează efectele benefice chiar și după ce lintea este gătită, un motiv în plus pentru a o include mai des în alimentație.

Acum că am văzut cât de importantă este lintea din punct de vedere nutrițional, haide să aflăm ce efecte au nutrienții pe care îi conține, conform studiilor efectuate de-a lungul timpului.

* Protejează inima

* Acționează asupra constipației

* Poate proteja împotriva cancerului

Lintea este ușor de gătit, iar spre deosebire de alte legume, nu trebuie să stea în prealabil la înmuiat, însă este bine să fie trecută printr-un jet de apă rece pentru a îndepărta impuritățile.

Cel mai simplu mod de a o găti este să o pui la fiert într-un recipient cu apă în care ai adăugat și puțină sare. Se ține acoperită la foc mediu timp de 20 de minute.

Dacă vrei să prepari rapid o porție de mâncare sau să adaugi linte la o salată caldă, optează pentru cea portocalie, deoarece poate fi gătită în doar 5-10 minute.

Lintea poate fi gătită, de asemenea, și-n cantități mai mari pentru prânzuri sau cine, fiindcă se menține proaspătă până la 5 zile dacă este ținută în frigider.

Poți folosi lintea ca substitut pentru paste, o poți adăuga în diverse rețete de salate sau să o prepari sub formă de tocănițe sau supe. (sursa: vegen.ro)

Lasă un comentariu