POFTĂ BUNĂ!

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Preparate culinare făcute dintr-un amestec de carne și orez, înfășurate în foi de viță, de varză sau ștevie, servite de obicei cu mămăligă și smântână (dim.). 2) Vas de tuci cu două toarte unite printr-un mâner, folosit la fierberea mămăligii sau a altor mâncăruri - Ciorbă acrită cu zeamă preparată din tărâțe de grâu sau de secară. 3) La birt! - Forma care se dă scovergilor înainte de a fi tăiate în două și prăjite în ulei - Sortiment de mâncare sau băutură. 4) Mâncare preparată din făină de mălai cu sare, fiartă în apă; se servește cu sarmale, tocănițe, lapte, brânză etc. (dim.) 5) Mâncare făcută din bucățele de carne sau din legume, prăjite cu ceapă - Semințele acestei plante sunt folosite în bucătăria românească la prepararea unor sortimente de pâine, budinci sau chiar pentru crusta șnițelelor. 6) Plantă originară din Africa, asemănătoare cu fasolea verde, folosită în bucătărie la salate, supe sau tocănițe - Instrument de sârmă cu mâner folosit în bucătărie pentru a bate albușul de ou sau frișca. 7) Încep și sfârșesc niște aperitive! - Jumătate de magiun pus în iunie! 8) Produs alimentar preparat din spinare de sturion sau cod, uscat la soare pe o platformă de lemn cu bețe orizontale - Oraș în India.9) Puse în șnițele! - Plantă tânără care urmează a fi răsădită. 10) Carne pentru cârnați din cap! - Cu nucă, stafide sau rahat, această prăjitură românească este gătită tradițional de Paști și Crăciun.

VERTICAL: 1) “Sistemul de Control Intern Managerial” (acronim) - Salam de casă uscat și picant, preparat din pulpă de porc și pulpă de vițel, cel mai apreciat fiind cel din zona Buzăului. 2) Tip de ciocolată fabricată prin spumarea bulelor de gaz, conferindu-i o consistență ușoară și un gust mai profund - Taie mămăliga. 3) Aerată la miez! - Termen culinar care se referă la glandele care se găsesc în zona pieptului și gâtului la animalele tinere; pot fi servite coapte, fierte sau prăjite în ulei. 4) Preparat culinar pregătit din straturi de carne tocată în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate și sos alb. 5) A desființa un act - Prefixul agriculturii. 6) Plantă leguminoasă cu semințe comestibile, aliment preferat de vegetarieni alături de soia; se pot prepara din ea supe, ciorbe sau mâncăruri - Coadă de praz! 7) Puse în tubă! - “Google App Engine” (acronim) - Miez rasol! 8) Aliment tradițional în China și Orientul îndepărtat, produs prin închegarea laptelui de soia și scurgerea ulterioară similară producerii brânzeturilor - Pește dulcicol, asemănător cu păstrăvul, o delicatesă indiferent de modul de preparare: la cuptor, pe grătar, supe sau ciorbe.

9) Păsări care se dau la pui - Brânză albă românească dulce, obținută prin fierberea zerului de oaie, capră sau vacă, foarte apreciată ca umplutură la clătite. 10) Preparat culinar românesc, obținut prin prepararea grăsimii de porc de pe burtă și spate, afumat în cele din urmă; se servește tradițional cu ceapă, după un pahar de țuică de prune.

Dicționar: IUN, APRA, AGRO, ASO.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Lupii la stână”, apărut în 24 septembrie 2022: LEC, SEFERIS, AV, ZAGAN, NH, TUTEA, VERGA, I, URDEA, OEK, NARUIT, OM, E, ILCR, OI, ARS, BIIP, ION, P, MIA, AN, LAME, UN PLAUT, IA, HEINE, HOMER, A, CORNEILLE.

Lasă un comentariu