IOHANNIS: ROMÂNIA ÎNDEPLINEȘTE DIN 2011 CONDIȚIILE TEHNICE PENTRU ADERAREA LA SCHENGEN. PREMIERUL OLANDEI VINE SĂPTĂMÂNA VIITOARE ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Trimisul special al AGERPRES, la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga, Florentina Peia, transmite: România îndeplinește din anul 2011 toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen și este important pentru români să beneficieze de circulația liberă a persoanelor, a subliniat, vineri, președintele Klaus Iohannis.

“Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la granițe, controlul migrației și așa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp, suntem efectiv, deci de facto, parte dintr-o serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo. Însă, în afară de asta, este clar că, dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, ea trebuie să existe și între noi. Și atunci, părerea mea, a noastră, este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că este important acest lucru și pentru români, să se considere și ei europeni cu drepturi depline”, a afirmat Iohannis, la Praga.

“Condițiile tehnice le îndeplinim, dar acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experți să vină să le mai verifice încă o dată, ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a anunțat că săptămâna viitoare, premierul Olandei, Mark Rutte, va efectua o vizită în România. “Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staționate în Cincu”, a menționat șeful statului. (Agerpres)

BIDEN: RISCUL UNUI ARMAGHEDON NUCLEAR, CEL MAI MARE DE LA CRIZA RACHETELOR CUBANEZE

Amenințarea președintelui rus Vladimir Putin de a utiliza armele nucleare poate să ducă la cel mai ridicat risc de acest tip de la criza rachetelor din Cuba încoace, a declarat joi președintele SUA, Joe Biden, recunoscând că este pentru prima oară din 1962 când există o “amenințare directă” de utilizare a armelor nucleare dacă “în fapt, lucrurile continuă așa cum merg” în prezent, relatează Reuters, DPA și AFP.

Casa Albă declarase anterior în mai multe rânduri că nu a văzut niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să utilizeze armele nucleare în pofida a ceea ce a numit “zăngănitul cu arme nucleare de către Putin”.

“Pentru prima oară de la criza rachetelor din Cuba, avem o amenințare directă cu utilizarea armelor nucleare dacă, de fapt, lucrurile continuă pe calea pe care au luat-o”, a declarat Biden în fața donatorilor democrați la New York.

“Nu ne-am confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba”, a adăugat el în comentariile cele mai directe cu privire la utilizarea armelor nucleare de către Moscova de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

În timpul crizei rachetelor din Cuba în 1962, SUA - sub președintele John F. Kennedy - și URSS - sub conducerea secretarului general Nikita Hrușciov - au fost la un pas de utilizarea armelor nucleare din cauza prezenței rachetelor sovietice în Cuba.

Putin, a declarat Biden, “nu glumește când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata sa este, s-ar putea spune, semnificativ neperformantă”.

Vladimir Putin, care împlinește vineri 70 de ani, a avertizat că va folosi orice mijloace necesare, inclusiv arsenalul nuclear al Rusiei, pentru a proteja teritoriul rus, despre care spune că acum include patru regiuni ucrainene pe care recent le-a anexat.

“Nu cred că putem utiliza cu ușurință o armă nucleară tactică fără să ajungem să provocăm un Armaghedon”, a avertizat Biden, subliniind că el și oficialii americani caută o ieșire diplomatică din acest impas. (Agerpres)

ADRIAN VASILESCU BNR: NICIODATĂ NU S-AU MAI ADUNAT ATÂTEA CRIZE LAOLALTĂ CÂTE SUNT ACUM”

Niciodată nu s-au mai adunat atâtea crize laolaltă câte sunt acum, iar cele mai grave și cele mai importante sunt criza energetică și dezordinea prețurilor, a declarat, vineri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României.

“Astăzi sunt vremuri speciale sub foarte multe aspecte. Niciodată nu s-au mai adunat atâtea crize laolaltă câte sunt acum. Că nici nu mai știm să le numărăm. Dar oricum, cele mai grave și cele mai importante sunt criza energetică și dezordinea prețurilor, care sunt legate. Iar o bancă centrală, cum este și Banca Națională a României, se plasează în acest triunghi, alegându-și foarte bine și după lege atribuțiile”, a spus Adrian Vasilescu, la cea de-a XV-a ediție a conferinței internaționale “Perspectives in Banking and Financial Law”.

El a menționat că a luat ca bază, atunci când și-a pregătit comunicarea, un triunghi format din următoarele elemente: legi înțelepte, instituții puternice și echipe performante în aceste instituții.

Adrian Vasilescu a precizat că Banca Națională a României, precum orice bancă centrală din lume, “nu are șefi” și că singurul șef al unei bănci centrale la această oră în lume este legea.

“Consiliul de conducere al Băncii Naționale a României nu face nimic de capul lui. Face absolut totul după lege. Iar legea este o instituție foarte interesantă în România pentru că are o istorie interesantă. Chiar o istorie tumultoasă”, a spus Adrian Vasilescu.

Acesta a subliniat importanța existenței unei Facultăți de Drept, precum cea din cadrul ASE, care să fie calată pe dreptul afacerilor.

“Acesta este un lucru foarte important. Îmi amintesc că acum 30 de ani, când începeau să se închege afacerile în România, foarte mulți judecători importanți din sistemul instanțelor judecătorești habar nu aveau despre problemele afacerilor, deși la Facultatea de Drept a existat întotdeauna o aplecare spre economie. Dar ce făceam? În anul I economie politică capitalistă, în anul II economie politică socialistă, în anul III contabilitate, în anul IV drept financiar și cu asta cam se termina. Foarte puțin. Așa că, repet, e foarte bine că există o asemenea facultate”, a declarat Adrian Vasilescu. (Agerpres)

GĂZDUIREA DE CĂTRE REPUBLICA MOLDOVA A URMĂTOAREI REUNIUNI A COMUNITĂȚII POLITICE EUROPENE - UN SEMNAL CĂ I SE ACORDĂ IMPORTANȚA CUVENITĂ”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că găzduirea la Chișinău, anul viitor, a celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene reprezintă un semnal că Republicii Moldova i se acordă importanța cuvenită.

“Cred că este un semnal foarte important și foarte pozitiv pentru Moldova faptul că peste 40 de lideri europeni vor merge la Chișinău și vom dezbate chestiunile care și acum, probabil și atunci vor fi de mare importanță pentru continentul nostru. Este un semnal clar că Moldova se vede și i se acordă importanța cuvenită. Noi bineînțeles că am sprijinit această propunere”, a spus șeful statului înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European. Republica Moldova va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politice Europene, la sugestia făcută, joi, la Praga, de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Propunerea a fost aprobată de liderii europeni prezenți la Castelul din Praga pentru prima reuniune a Comunității Politice Europene. Spania și Regatul Unit vor găzdui apoi reuniunile următoare, pentru a păstra alternanța între țările din UE și țările din afara UE.

REMARCA LUI ZELENSKI PRIVIND LOVITURA PREVENTIVĂ” ASUPRA RUSIEI SE REFEREA LA SANCȚIUNI

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a referit la impunerea de sancțiuni Rusiei când a sugerat că sunt necesare lovituri preventive împotriva acesteia pentru a împiedica orice utilizare a armelor nucleare, a spus purtătorul său de cuvânt Serhii Nikiforov, subliniind că mass-media au citat în mod eronat afirmațiile făcute de președintele ucrainean, informează vineri Reuters și Ukrinform.

Într-o reacție, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că afirmațiile făcute de Zelenski în timpul unui discurs la Lowy Institute, un think tank australian, joi, confirmă necesitatea a ceea ce Moscova numește “operațiunea sa specială” în Ucraina.

“Colegi, ați mers puțin prea departe cu isteria nucleară și acum auziți atacuri nucleare chiar și acolo unde nu sunt”, a afirmat Nikiforov pe pagina sa de Facebook.

Purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean a mai spus că aluzii la utilizarea armelor nucleare “și-a permis să facă doar statul terorist Rusia”. “Niciodată nu veți auzi astfel de apeluri din partea Ucrainei”, a insistat Nikiforov.

Lasă un comentariu