“CĂLDURA EXTREMĂ ESTE UN «UCIGAȘ TĂCUT»“

Distribuie pe:

Regiuni întregi de pe glob vor deveni de nelocuit în următoarele decenii din cauza valurilor de caniculă care vor fi mai frecvente și mai intense, avertizează într-un raport publicat luni de ONU și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), relatează AFP.

Cu mai puțin de o lună înainte de COP27, care se va desfășura în noiembrie, în Egipt, ONU și IFRC fac apel în raportul comun la măsuri în vederea pregătirii pentru viitoarele valuri de caniculă pentru a se evita un număr mare de decese.

Cele două organizații subliniază că există limite dincolo de care per-soanele expuse la o căldură și umiditate extreme nu pot supraviețui și există totodată limite dincolo de care societățile nu se mai pot adapta.

“Potrivit evoluției actuale a climei, valurile de căldură ar putea atinge și depăși aceste limite fiziologice și sociale în cursul următoarelor decenii, în special în regiuni precum Sahel, Asia de Sud și Asia de Sud-Vest”, afirmă cele două organizații, citate de Agerpres.

O astfel de situație va avea ca rezultat “suferințe și pierderi de vieți omenești la scară largă, mișcări ale populației și o agravare a inegalităților”, avertizează ele.

Ele ucid deja mii de persoane anual și vor provoca din ce în ce mai multe decese odată cu accentuarea schimbărilor climatice, afirmă în raport Martin Griffiths, șeful agenției umanitare a ONU, și Jagan Chapagain, secretarul general al IFRC, citat de Agerpres.

Valurile de căldură sunt responsabile pentru unele dintre cele mai grave dezastre înregistrate vreodată în privința deceselor. Raportul amintește de valul de caniculă din 2003 din Europa, care a provocat peste 70.000 de decese, și de un val de căldură din Rusia din 2010, care a ucis peste 55.000 de persoane.

Potrivit raportului, experții prevăd rate foarte mari de decese cauzate de căldura extremă, “comparabile ca amploare, până la sfârșitul secolului, cu toate tipurile de cancer”.

În 2022, regiuni sau țări din Africa de Nord, Australia, Europa, Asia de Sud și Orientul Mijlociu s-au sufocat sub temperaturi record, însă și China și vestul Statelor Unite.

Raportul avertizează că vremea călduroasă extremă este un “ucigaș tăcut” ale cărui efecte se vor amplifica, ridicând provocări enorme dezvoltării durabile și creând în același timp noi nevoi umanitare.

“Sistemul umanitar nu are mijloacele pentru a rezolva singur o criză de o asemenea amploare. Suntem deja lipsiți de fonduri și de resurse pentru a răspunde unora dintre cele mai grave crize umanitare în curs de desfășurare din acest an”, a declarat Griffiths în cadrul unei conferințe de presă.

Lasă un comentariu