PICNIC TRADIȚIONAL PE DEALURILE UILEI - ZACUSCĂ PE DEALURI

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, 8 octombrie, a avut loc, pe Dealurile Uilei (livada de meri de la Uila), o manifestare inedită dedicată produselor tradiționale locale, intitulată “Zacuscă pe dealuri”.

“A venit toamna pe Dealuri și după cum îi rostu` la sat, îi vremea de făcut zacuscă. Anul ăsta ne-am gândit să îți oferim din nou această experiență”, au scris organizatorii, familia Tămășan din Uila, în invitația pentru acest eveniment. Participanții s-au bucurat de un picnic tradițional în mijlocul naturii. Manifestarea a început cu un mic dejun cu produse locale: dulcețuri speciale, “siropuri îndrăznețe de care n-ai mai gustat”, pălinci și lichioruri artizanale. A urmat apoi un prânz cu gulaș la ceaun făcut pe loc “cu pită proaspătă și murături”. Cei care s-au bucurat de vremea frumoasă de toamnă au avut ocazia să mănânce și mere culese direct din pomii livezii în care a avut loc evenimentul.

Atracția principală a reprezentat-o, bineînțeles, degustarea de zacuscă “gătită ca-n copilărie”, proaspăt scoasă din ceaun, preparată la fața locului de gospodinele locale prezente la eveniment. Cei mai mulți nu s-au mulțumit doar să o deguste la fața locului, ci au cumpărat și pentru cămara de acasă câteva borcane.

Prezentă ca de fiecare dată în mijlocul producătorilor locali, Dumitrița Gliga i-a îndemnat pe mureșeni să participe la manifestările de ieri dedicate Zilei Produselor Agroalimentare Românești, să cumpere de la producătorii locali. Alături de familia sa, deputatul mureșean a apreciat acest picnic inedit ca fiind o armonie culinară tradițională, un prilej bun pentru etalarea rețetelor și produselor locale. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu