OCHII POT DEZVĂLUI SPERANȚA DE VIAȚĂ!

Distribuie pe:

O echipă de cercetători internaționali, citată de descopera.ro, susține că a constatat o legătură între vârsta biologică a retinei unei persoane și riscul de deces a acesteia.

“Studiul, realizat pe aproape 47.000 de adulți, sugerează că retina deține indicii vitale despre ceasul biologic. Retina, o membrană aflată în spatele ochiului, conține milioane de celule sensibile la lumină și alte celule nervoase care primesc și organizează informațiile vizuale.

În urma cercetărilor, s-a constatat că persoanele ale căror retine erau mai în vârstă decât vârsta lor reală aveau mai multe riscuri să moară în următorul deceniu. Această descoperire ar putea avea implicații profunde pentru bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Totodată, retina oferă o fereastră unică și accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare și neurologice sistemice, care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate.

Noi am monitorizat participanții (toți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani) pentru o durată medie de 11 ani. Fiecare persoană a avut fundul de ochi (suprafața din spate a ochiului) scanat ca parte a acestui studiu care a cuprins o bază de date biomedicală, ce conține informații de la jumătate de milion de participanți din Marea Britanie, și am comparat vârsta biologică a fiecărei retine cu vârsta cronologică a acelei persoane, descoperind o diferență de vârstă retiniană la mulți dintre participanți.

Decalajele mari au fost asociate cu un risc cu 49 până la 67% mai mare de deces din orice cauză, alta decât bolile cardiovasculare sau cancerul.

Descoperirile noastre au determinat că decalajul de vârstă retiniană este un predictor independent al riscului crescut de mortalitate, în special al bolilor non-cardiovasculare (mortalității non-canceroase), aceste descoperiri sugerând că vârsta retiniană poate fi un biomarker semnificativ clinic al îmbătrânirii.

Pentru fiecare creștere a decalajului de vârstă, am descoperit o creștere cu două, trei procente a riscului de deces din orice cauză sau, respectiv, dintr-o cauză specifică.

Descoperirile adaugă dovezi că rețeaua de vase mici din retină este un indicator de încredere al sănătății generale a sistemului circulator și a creierului”, explică oamenii de știință. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu