DEBUT ÎN JURNALISMUL CULTURAL

Distribuie pe:

Asociația Educație pentru Europa (AEEU), cu sprijinul revistei Transilvania Business și al cotidianului “Zi de Zi”, au premiat, joi seara, în cadrul Galei Presei Mureșene 2022, 24 de liceeni pentru debut în jurnalismul cultural, după ce au participat la un concurs de profil.

Primii cinci clasați - Dalma Noemi Mate, Andreea Barath, Carmen Teodora Hulpe, Daniela Suciu și Yasmine Forrer - au primit diplome și premii în bani în sumă de câte 1.000 de lei, în timp ce restul competitorilor au primit diplome și premii bănești de câte 500 lei.

“Cred că ideea a încolțit deja anul trecut imediat după Gala Presei, când evenimentul a fost axat pe excelența în jurnalism și am premiat jurnaliștii locali și corespondenții. De anul trecut ne-am gândit să venim cu ceva nou și ideea a aparținut colegului nostru, Marius Morar, care face parte din comitetul de organizare. Așa am decis să mergem pe promovarea debutanților în jurnalism cultural. Numărul de înscrieri l-am anticipat oarecum, de aceea am gândit proiectul pentru 30 de candidați. Aceasta a fost limita în cadrul căruia trebuia să ne încadrăm ca număr de elevi și am decis să se înscrie în ordinea primului sosit și pe urmă a urmat partea de votare online. În funcție de popularitatea lucrărilor s-a stabilit ierarhia primelor 5 locuri. Dar toți participanții au fost premiați inclusiv cu bani, pentru efort, pentru curajul de a fi prezenți în acest concurs. Primii 5 au avut un premiu suplimentar, pentru că trebuia, ca în orice concurs, să fie și o ierarhie”, a declarat, pentru AGERPRES, jurnalistul Florin Marcel Șandor.

Tinerii jurnaliști au fost premiați în fața unor jurnaliști consacrați și a unui public numeros, iar din acest motiv, organizatorii speră ca unii dintre ei să urmeze o carieră în mass-media.

Redactorul-șef al revistei de afaceri Transilvania Business, Ligia Voro, le-a lansat tinerilor jurnaliști provocarea de a scrie în această publicație, sub îndrumarea profesioniștilor.

“Cred că tinerilor premiați în seara aceasta le-am mai arătat o cale pe care ar putea să o urmeze în viitorul lor. Probabil unii nu sunt hotărâți, nu știu ce și-ar dori, dar faptul că au gustat puțin din viața de jurnalist s-ar putea să îi facă să guste din această profesie, din acest așa-zis drog, care să-i îndrepte spre domeniul nostru. Și avem nevoie de acești tineri, pentru că simțim în presa mureșeană faptul că nu vine nimeni din urmă, ne confruntăm cu lucrul acesta. Suntem dornici să avem pe cine să îndrumăm și pe cine să pregătim în profesia aceasta. Poate că nu e o muncă foarte bănoasă, însă tinerii trebuie să afle că îți oferă foarte multe satisfacții sufletești. Așa că, în urma unei discuții pe care am avut-o cu colegii, ne-am gândit să le facem o ofertă tinerilor să ni se alăture, să debuteze în revista noastră. Dacă vor fi 10 sau mai mulți, nu e nicio supărare. Avem niște teme interesante, cum ar fi și partea de eco-mediu, pe dezvoltare durabilă, pe partea de sustenabilitate”, a afirmat Ligia Voro. (Agerpres)

Lasă un comentariu