11 OCTOMBRIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FETELOR

Distribuie pe:

La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 66/170, prin care ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua internațională a fetelor. Această zi are drept scop recunoașterea drepturilor și a problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume și subliniază inegalitățile de gen și diversele forme de discriminare și abuz suferite de tinere.

În ciuda faptului că femeile au, din punct de vedere legal, drepturi egale cu bărbații, conștientizăm cu toții că încă mai există, cel puțin în unele societăți, printre care și România, o anumită idee moștenită din mamă în fiică, și subtil introdusă și în conștiința băieților, că fata, femeia (persoana de sex feminin) este și trebuie să accepte în mod tacit locul 2 în societate, în familie și la locul de muncă.

Ei bine, viața, puterea unei fete și, categoric, evoluția ne-au demonstrat ce pot face. Orice!

Dacă fetele sunt susținute în mod eficient în educația lor, în viața de familie, în societate dobândesc și își ating potențialul. Nu le spuneți că nu pot... pentru că sunt fete. Nu le spuneți că nu pot practica un anume sport pentru că sunt fete. Nu le spuneți să-și aleagă o anume meserie… pentru că sunt fete. Din păcate, există societăți în lumea asta în care fetele suferă discriminări și suferințe pe care noi cu greu ni le putem imagina, nicidecum accepta.

Nu susținem feminismul exagerat, dar dacă ne uităm în trecut când fetele erau crescute, educate să fie doar soții și mame bune, ei bine, acum, o fată poate deveni orice își dorește. Nu e ușor să fii o adolescentă în ziua de azi, într-o lume în care se vinde imaginea trupului unei fete/femei înaintea oricărei alte calități a ei, dar fetele reușesc să răzbată prin talent, muncă, pregătire, cunoștințe acumulate prin învățătură. Reușesc să-și împlinească visele.

La mulți ani, fetelor! Visați, creșteți, bucurați-vă de copilărie și adolescență și pregătiți-vă pentru viață. Pregătiți-vă cu demnitate pentru ceea ce vă doriți să fiți, pentru ceea ce vă doriți să faceți în viața și cu viața voastră. Nu vă sfiiți să vă declarați nici iubirea, nici ceea ce vă doriți. Rămâneți gingașe, dar fiți puternice, pregătiți-vă să fiți soții și mame iubitoare, dar în același timp, pregătiți-vă pentru a fi mentori, lideri politici, astronauți sau tot ceea ce vă doriți să fiți. (A.D.)

ANTONELA DUMITRACHE

Lasă un comentariu