ZIUA ȘCOLII ARDELENE - 268 DE ANI DE LA INAUGURAREA PRIMELOR ȘCOLI CU PREDARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ DIN TRANSILVANIA

Distribuie pe:

11 octombrie este data la care, în 1754, Episcopul Greco-Catolic Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice în limba română.

Pe 11 octombrie, conform unei legi adoptate de Parlamentul României în 2014, în România este Ziua Școlii Ardelene, marcându-se astfel inaugurarea primelor școli cu predare în limba română din Transilvania.

Școala Ardeleană a fost o importantă mișcare culturală generată de unirea Mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Catolică, act în urma căruia a luat naștere Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Școala Ardeleană a contribuit nu numai la emanciparea spirituală și politică a românilor transilvăneni, ci și la a celor de peste munți. Unul dintre documentele cele mai importante elaborate îl constituie petiția Supplex Libellus Valachorum (1791, 1792) adresată împăratului romano-german Leopold al II-lea, pentru recunoașterea națiunii române ca parte constitutivă a Marelui Principat Transilvania.

O altă realizare a Școlii Ardelene a fost introducerea grafiei latine în limba română, în locul scrierii chirilice și tipărirea primului dicționar cvadrilingv-Lexiconul de la Buda.

Studiile lor au urmărit să dovedească latinitatea limbii române și originea nobilă a poporului român.

Ziua Școlii Ardelene este sărbătorită la Târgu Mureș, astăzi, 11 octombrie 2022, în Piața Victoriei, începând cu ora 16.00, unde va avea loc un Tedeum celebrat de preoții din protopopiat și o conferință despre rolul Școlii Ardelene.

Vă așteptăm cu drag!

Preot IOAN FĂRCAȘ, protopop Greco-Catolic

Lasă un comentariu