PRODUCȚIA DE CARTOFI DIN ACEST AN DIN COVASNA VA FI CU 20% MAI MICĂ, PREȚUL DUBLU

Distribuie pe:

Producția medie de cartofi din acest an va fi în județul Covasna de circa 19 tone la hectar, mai scăzută cu aproape 20% față de media multianuală, estimează conducerea Direcției Agricole.

Potrivit directorului instituției, Kozma Bela, culturile nu s-au dezvoltat corespunzător din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, fiind afectate îndeosebi de seceta din această vară.

“Seceta din iunie și iulie a afectat foarte mult culturile de cartofi, îndeosebi cartoful de industrializare, cel pentru cipsuri, în proporție de 35-40%. Producătorii o să aibă probleme cu onorarea contractelor cu procesatorii. (...) La cartoful de consum, ploaia i-a prins în starea de vegetație, iar aici pierderea e mai mică, de 20-25% față de media multianuală. Deci, vom avea p producție mai mică decât anul trecut, dar e mulțumitoare față de condițiile actuale. (...) Până acum, cartofii de consum s-au recoltat de pe aproximativ 90% din suprafață, iar după estimările noastre, va fi o producție medie de 19 tone la hectar”, a declarat, pentru AGERPRES, Kozma Bela.

Acesta a mai spus că, așa cum era de așteptat, prețul cartofului a crescut față de anul trecut din cauza majorării costurilor de producție, în principal al îngrășămintelor, pesticidelor și combustibililor.

“Cartofii s-au scumpit, prețul pieței este între 1,50 - 2 lei, chiar și mai mult, dar fermierii spun că nicicum nu reflectă prețul de cost pentru că input-urile s-au triplat și la prețul acesta nu acoperă cheltuielile de producție. Mulți se gândesc ca la anul să nu mai planteze cartofi. În special cei care nu pot asigura apa pentru irigații probabil că se vor lăsa de cultivarea cartofului. Prețul de cost este foarte ridicat și nu se vede că la anul va fi mai ieftin. (...) Totul se importă: sămânță, erbicide, pesticide, îngrășăminte, utilaje, în afară de pământ, totul se importă. Deja ajungem să importăm și forță de muncă”, a mai spus șeful Direcției Agricole Covasna.

Kozma Csaba a menționat că anul acesta, în județul Covasna s-au cultivat circa 12.800 de hectare cu cartofi, din care 7.800 pentru consum, iar aproape 1.000 de fermieri, care dețin în total aproape 5.000 de hectare de teren, au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul de minimis de 200 de euro la hectar pe care Guvernul îl acordă din acest an. (Agerpres)

Lasă un comentariu