ZIUA NAȚIONALĂ A PRODUSELOR AGROALIMENTARE ROMÂNEȘTI - BUNĂTĂȚI AUTOHTONE... ÎN OGRADA LUI DAEA

Distribuie pe:

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lansează o amplă campanie de promovare a produselor agroalimentare românești și de creștere a accesului românilor la alimentele de calitate obținute pe plan local, sub denumirea “Produs românesc - Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”

Împreună cu producătorii români, “Ziua Națională a produselor agroalimentare românești” a fost marcată prin organizarea a 100 târguri și evenimente, la nivelul întregii țări, în perioada 8 - 10 octombrie 2022.

În București, târgul organizat în curtea MADR cu această ocazie, și-a întâmpinat oaspeții cu o gamă variată de produse de calitate: preparate din carne, lapte, produse de panificație și patiserie, legume, fructe proaspete și procesate, băuturi spirtoase și vin, miere, dulcețuri, expuse de producători, fermieri sau operatori economici. Oferta pregătită pentru consumatori include produsele atestate tradițional, după o rețetă consacrată, produse montane, precum și cele înregistrate pe scheme de calitate europene, produse certificate ecologic, din toate zonele țării.

Mihai Hegbeli, din satul Boiu, comuna Albești - Mureș, produce, din 2013, pâine cu cartofi și prăjituri de casă. Produsele se pregătesc după rețete tradiționale proprii și se frământă manual. Producătorul lucrează împreună cu familia, iar desfacerea produselor se realizează în magazine și la târguri tradiționale. Pita de cartofi de la Boianu, colacul cu nucă de la Boianu și checul de la Boianu sunt produse atestate tradițional.

Din inima Bistriței, familia Rus a venit la târgul din curtea MADR cu binecunoscutele produse din păstrăv, precum: icre, păstrăv afumat, zacuscă de păstrăv, conserve din fructe și legume. Păstrăvii sunt crescuți în ape reci de munte în mod natural și de aceea își păstrează proprietățile calitative deosebite, iar acest lucru face ca ele să fie de calitate superioară și cu un gust unic, fără conservanți sau aditivi.

Crama Viișoara (județul Constanța) datează din 2016, iar suprafața cultivată este de 350 ha, cu o capacitate de stocare de 3,6 milioane litri (vinuri albe, roșii și roze). Crama dispune de o tehnologie de ultimă generație și de o producție proprie de struguri de calitate superioară. Vinurile cramei au ajuns pe piețele din întreaga lume într-un timp destul de scurt de la înființare. Producătorii cultivă și procesează sortimente de struguri roșii - Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir - și sortimente de struguri albi - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Traminer, Reasling Italian. Vinificarea lor este făcută în vinuri seci, demiseci, demidulci și dulci, în diverse moduri de îmbuteliere. Gamele de vinuri sunt variate, iar calitatea superioară este dovedită prin faptul că au obținut numeroase medalii de aur și argint la concursurile naționale și internaționale.

La standul lui Mihai Grama (județul Cluj) - un produs unic în lume: mierea de Negruș. Negrușul (iarba neagră) este un arbust folosit în medicina populară. Mierea este amăruie, ușor cristalizată, se gelifică și poate fi consumată chiar și de către diabetici. Are proprietăți curative pentru infecții urinare, sistemul digestiv, dar și pentru sistemul nervos.

Mierea de Negruș este acreditată ca produs montan, o recunoaștere care garantează autenticitatea acesteia.

Apicultorul din județul Cluj are în acest moment 170 de familii de albine și toată cantitatea de miere pe care o obține o comercializează în țară.

Meșterul popular Simona Văduva din Râmnicu Vâlcea a adus obiecte ceramice de sticlă și lemn pictate manual și decorațiuni tradiționale în diverse forme și mărimi. Cu o experiență de peste 12 ani, doamna Simona Văduva a moștenit talentul de la tatăl său, care i-a transmis pasiunea pentru pictură.

Primul produs atestat pe scheme de calitate IGP (“indicație geografică protejată”) este binecunoscutul și apreciatul magiun de Topoloveni. Fabrica de la Topoloveni se bucură de o istorie notabilă, deținând astăzi o tehnologie adaptată standardelor internaționale, fapt ce a condus la un progres în ceea ce privește calitatea produselor și recunoașterea națională și internațională a acestora.

Standul Topoloveni i-a îmbiat vizitatorii târgului cu produse precum conserve din fructe și legume fără aditivi alimentari, fără zahăr adăugat și fără conservanți, zacuscă, zarzavat pentru ciorbe, gemuri și dulcețuri.

Iubitorii de condimente și plante aromatice le-au găsit, din belșug, la târgul din curtea MADR: Afacerea OnLeaf (Iași) a început în 2019, din dorința proprietarilor de a le oferi oamenilor posibilitatea de a-și cultiva singuri plantele aromatice și condimentele.

Planetele sunt cultivate în ghivece de diferite dimensiuni, astfel ele ocupă un spațiu foarte mic, putând fi ținute pe balcon sau în grădină, pentru cei care locuiesc la curte. Cultivarea acestor plante oferă atât beneficii pentru sănătate, dar și bucuria de a grădinări.

De la câteva plante, proprietarii se bucură acum de o mare diversitate si se mândresc cu faptul că dețin cea mai variată cultură de specii aromatice, legumicole și fructifere cultivate în ghivece.

Județul Iași a fost reprezentat de produsele VEERA obținute din lavandă. Veera este povestea unor tineri din Iași, care au pus bazele unei mici afaceri în anul 2015, odată cu plantarea primelor tufe de lavandă.

Gama VEERA conține produse naturale de îngrijire corporală și produse pentru casă, toate realizate cu multă pasiune și atenție. “Ne dorim ca produsul finit care ajunge în mâna clienților noștri să fie unul autentic, să fie un produs sigur și eficient, de aceea folosim doar materii prime certificate”, au declarat proprietarii brandului.

Ingredientele principale ale produselor sunt uleiurile esențiale de lavandă și de lavandin, care sunt extrase din cele două soiuri plantate, Lavandula Augustifolia și Lavandula Intermedia.

Povestea “Bunătăți Uscate” (județul Cluj) a început în anul 2018, când, din dragoste pentru copii, doi soți au ales să renunțe la locurile de muncă de la oraș și să se întoarcă mai aproape de natură pentru a se bucura de hrană curată și de roadele Apusenilor. Ei au creat un atelier în care, cu ajutorul aparaturii profesionale, se ocupă de deshidratarea fructelor și legumelor, utilizând temperaturi scăzute, pentru a păstra o cât mai mare proporție de nutrienți și vitamine. Produsele nu au adaos de zahăr, conservanți sau aditivi, iar o parte din materia primă folosită se regăsește în flora spontană din zona montană, precum: ciuperci, fructe sălbatice și plante pentru ceaiuri.

(surse documentare și foto - MADR)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu