ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DE FUNCȚIONARE, PESTE 90.000 DE APELURI LA 119, NUMĂRUL UNIC PENTRU COPIII ABUZAȚI

Distribuie pe:

Numărul unic pentru copii abuzați, neglijați, exploatați - 119 - a înregistrat în primele 11 luni de funcționare peste 90.000 de apeluri, iar mii de copii au fost salvați din situații de criză, a declarat, luni, consilierul de stat și coordonatorul strategic al asistenței umanitare din cadrul Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, Mădălina Turza.

Ea a făcut un bilanț la un an de implementare a Programului Național “Din Grijă pentru Copii”.

“Ne aflăm exact la jumătatea perioadei de implementare, adică Programul Național «Din Grijă pentru Copii» mai are exact un an de continuat. Așadar, până-n acest moment, rezultatele principale, livrabile și cuantificabile ale Programului Național «Din Grijă pentru Copii» sunt următoarele: în primul rând, numărul unic pentru copii abuzați, neglijați, exploatați - 119 - este funcțional de 11 luni de zile în proporție de 100% și, deja, a produs rezultate semnificative în viața copiilor, în sensul în care, în 11 luni de funcționare avem peste 90.000 de apeluri înregistrate, mii de copii salvați din situații de criză. Mai mult decât atât, peste 1.500 de echipe interdisciplinare s-au deplasat în teritoriu și au salvat, realmente, copii din situații extrem de complicate”, a declarat Mădălina Turza într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Un alt rezultat concret al programului, a adăugat ea, este mesajul de alarmă “RoALERT - copil dispărut”.

“Acest mesaj se transmite cetățenilor în ariile în care se depistează un copil dispărut sau în zonele în care bănuim că el se îndreaptă. Acum o săptămână s-a dat prima alarmă legată de dispariția unui copil și, ulterior, copilul a fost găsit”, a completat Turza.

Prin intermediul programului, a arătat aceasta, Poliția națională a fost dotată cu un sistem avansat și complet de criminalistică informatică pentru identificarea pedofililor și a abuzatorilor sexuali.

“Colegii de la Poliție pot depista în timp real pedofilii online, abuzatorii și prădătorii sexuali care racolează copii sau, mai rău, îi exploatează în mediul online. (...) 111 polițiști au fost formați pentru a ști să utilizeze acest echipament și sistem informatic extrem de complex, dar și pentru a ști cum să administreze probele digitale în cadrul unui proces penal și a unei investigații”, a explicat Turza.

Totodată, ea a menționat și operaționalizarea, până în prezent, a 23 de camere de ascultare a minorilor victime ale infracțiunilor, la nivelul a 19 Inspectorate de Poliție Județene, adăugând că până la finalul anului, în fiecare județ din România va exista cel puțin o astfel de cameră de audiere a minorilor.

“Mai important decât camerele în sine (...) este faptul că în fiecare județ există o echipă multidisciplinară care audiază și ascultă copilul, formată din psiholog, asistent social și polițist. (...) În acest moment avem operaționale astfel de camere de ascultare la Constanța, Hunedoara, Călărași, Botoșani, Maramureș, Argeș, Brașov, Iași, Mureș, Sibiu, Satu Mare, Teleorman, Vrancea, Alba, Arad, Bihor, Harghita, Bacău și Olt”, a informat Turza.

Prin Programul Național “Din Grijă pentru Copii”, a continuat ea, peste 1.000 de polițiști au fost formați în domeniul violenței și abuzurilor împotriva copiilor din perspectiva relaționării cu copiii, a prevenirii și combaterii infracționalității în mediul școlar.

De asemenea, ea a amintit că în cadrul programului a fost lansată și funcționează platforma online dingrijapentrucopii.gov.ro, instrument care pune la dispoziția părinților, copiilor și specialiștilor informații și resurse utile în domeniul managementului emoțiilor și al siguranței copiilor.

Oficialul guvernamental a anunțat, totodată, că în foarte scurt timp “cele 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică sau psihoterapie vor fi disponibile copiilor”, Guvernul urmând să adopte, în acest sens, o hotărâre privind metodologia de decontare a acestor terapii.

În același context, Mădălina Turza a reamintit că Programul “Din Grijă pentru Copii” are un buget de aproximativ 6 milioane de euro și a fost inițiat în anul 2021 pentru o perioadă de doi ani. (Agerpres)

Lasă un comentariu