ȘTIRI EXTERNE

Distribuie pe:

CHINA - ÎNGRIJORATĂ DE SITUAȚIA DIN UCRAINA

China și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la “evoluția situației actuale în Ucraina” după ce 19 persoane au murit și 105 au fost rănite în bombardamentele ruse de luni împotriva mai multor orașe ucrainene.

“China cere ca părțile implicate să-și soluționeze diferendele prin intermediul dialogului și al consultărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, într-o conferință de presă.

El a transmis totodată “disponibilitatea” Chinei de “a acționa împreună cu comunitatea internațională” și de a juca “un rol constructiv în detensionarea situației”.

EFE notează că, de la izbucnirea conflictului, China a menținut o atitudine ambiguă, cerând deopotrivă respect pentru “integritatea teritorială a tuturor țărilor”, inclusiv a Ucrainei, și atenție pentru “preocupările legitime ale tuturor țărilor” - o referire la Rusia.

POLONIA SE PREGĂTEȘTE “PENTRU CELE MAI SUMBRE SCENARII”

Polonia a început, ieri, o campanie de verificare și îmbunătățire a stării adăposturilor și buncărelor din întreaga țară, pe fondul temerilor declanșate de invazia rusă în Ucraina.

Viceministrul de interne Maciej Wasik a declarat recent că este vorba despre o operațiune “de rutină”, care era planificată înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Timp de două luni, pompierii și voluntarii corpului de Protecție Civilă vor face o verificare a condițiilor și capacității refugiilor pentru civili și “vor pune în ordine instalațiile uitate după Războiul Rece”, a menționat oficialul polonez. “Ne pregătim pentru cele mai negre scenarii”, a subliniat Wasik, “deși este puțin probabil să se întâmple, pentru că Polonia nu este în pericol, fiindcă facem parte din NATO”.

Referindu-se la conflictul din Ucraina, oficialul polonez a declarat că țara sa “nu participă la acest război, deși sprijinim ferm Ucraina” și a adăugat că, “desigur, există riscul unui sabotaj rus împotriva gazoductului baltic” care leagă Polonia de Danemarca și Norvegia.

Potrivit lui Wasik, rețeaua poloneză de adăposturi de război este formată din circa 62.000 de instalații de acest tip, însă conform datelor Protecției Civile, sunt de fapt circa 40.000, majoritatea abandonate sau inutilizabile, cu o capacitate de a adăposti un milion de persoane.

Polonia are o populație de aproape 39 de milioane de locuitori.

Primarii unor localități poloneze aflate în apropierea frontierei cu Rusia, în regiunile Kaliningrad (nord) și Suwalki (est), au primit recent o listă cu locurile care ar putea fi folosite drept refugii pentru populația civilă în cazul izbucnirii unui război cu Rusia, iar în unele cazuri au publicat sfaturi pentru populație cu privire la modul în care oamenii pot adapta beciurile și garajele pentru a se adăposti.

Separat, guvernul polonez a stabilit un protocol pentru distribuirea către populație a tabletelor de iodură de potasiu, în caz de contaminare nucleară, iar mai multe primării, inclusiv primăria Varșoviei, au publicat pe internet punctele unde vor fi distribuite aceste pastile.

GERMANIA, PREOCUPATĂ DE NUMĂRUL MARE DE REFUGIAȚI

Numărul mare de refugiați veniți în Germania din Ucraina și din alte țări este principalul subiect al discuțiilor purtate ieri, la Berlin, de guvernul federal și comunitățile locale.

Peste 1 milion de persoane din Ucraina au sosit în Germania de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie. Ministrul de interne german Nancy Faeser și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea legată de numărul ridicat de migranți care ajung din Orientul Mijlociu în țara sa, via “ruta balcanică”.

Faeser a declarat pentru postul public ARD că face demersuri la nivelul UE pentru limitarea deplasării refugiaților și a migranților pe “ruta balcanică”.

Liderul opoziției conservatoare germane, Friedrich Merz, a provocat o reacție puternică luna trecută atunci când a vorbit despre “turism social” în legătură cu criza ucraineană. Ulterior, el și-a cerut scuze.

Și numărul cererilor de azil în Germania a sporit în acest an comparativ cu anul trecut. Aproximativ 135.000 de persoane au cerut azil pentru prima dată de la începutul anului până la finalul lunii septembrie, în creștere cu 35% față de primele nouă luni ale anului trecut.

ALERTĂ DE RAIDURI AERIENE PE ÎNTREG TERITORIUL UCRAINEI

Serviciile de urgență au pus marți în alertă de raiduri aeriene întregul teritoriu al Ucrainei, la o zi după ce Rusia a lansat masiv rachete asupra teritoriului țării vecine, atacul soldându-se cu cel puțin 19 morți și 105 răniți, potrivit celui mai recent bilanț transmis de Serviciul pentru Situații de Urgență ucrainean.

“Avertisment. În timpul zilei există o mare probabilitate de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Vă rugăm să rămâneți în adăposturi pentru siguranța dumneavoastră, nu ignorați alertele de raiduri aeriene”, au transmis serviciile de urgență pe aplicația Telegram.

Cel puțin 19 oameni au murit și 105 au fost răniți în bombardamentele ruse de luni asupra mai multor orașe ucrainene, potrivit ultimului bilanț dat publicității de serviciile de urgență ucrainene, citat de agenția de știri Ukrinform.

Potrivit sursei citate, luni, drept rezultat al bombardamentelor, au fost lovite infrastructuri critice și civile în 12 regiuni și în Kiev, unde s-au înregistrat peste 30 de incendii care au fost stinse de Serviciul pentru Situații de Urgență.

Comandamentul militar al regiunii Zaporojie a informat că, în noaptea de luni spre marți, forțele ruse au lansat 12 rachete împotriva infrastructurii civile din orașul cu același nume, atacurile soldându-se cu un mort.

Începând din 2 octombrie, bombardamentele ruse asupra orașului Zaporojie s-au soldat cu cel puțin 43 de morți și 70 de răniți.

Zaporojie este una dintre regiunile ucrainene ocupate parțial de forțele ruse, împreună cu Herson (tot în sud), Lugansk și Donețk, pe care Moscova le-a anexat ilegal.

UN CONFLICT DIRECT CU STATELE UNITE ȘI NATO NU ESTE ÎN INTERESUL RUSIEI, DAR...

... Moscova va răspunde la implicarea în creștere a Occidentului în conflictul ucrainean, a declarat marți viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov.

“Avertizăm și sperăm că ei realizează pericolul escaladării necontrolate în Washington și în alte capitale occidentale”, a afirmat Riabkov.

Ucraina a anunțat, luni, că trebuie să-și consolideze apărarea aeriană, în urma atacului masiv cu rachete lansat luni dimineață de armata rusă asupra unor ținte din Kiev și regiunile apropiate.

Președintele american Joe Biden a promis că SUA vor livra sisteme avansate de apărare aeriană, iar Pentagonul a declarat la 27 septembrie că va începe să furnizeze sistemul național de rachete sol-aer avansate în următoarele două luni.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat lovituri “masive'' cu rachete cu rază lungă de acțiune după ce a acuzat Ucraina că este vinovată pentru explozia survenită sâmbătă pe podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea.

De partea sa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat luni cu omologul său american Joe Biden și a scris pe aplicația Telegram că apărarea aeriană este “prioritatea numărul 1 în cooperarea cu SUA în domeniul apărării”.

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a afirmat că ajutorul occidental suplimentar pentru Ucraina sporește riscul extinderii războiului. “Un asemenea ajutor și, de asemenea, livrarea de informații, instructori și instrucțiuni către Kiev conduc la escaladarea continuă și sporesc riscurile unei confruntări între Rusia și NATO”, a declarat Antonov pentru presă. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu