FONDUL MONETAR INTERNAȚIONAL, AVERTISMENT DUR: “CE-I MAI RĂU URMEAZĂ SĂ VINĂ!”

Distribuie pe:

Fondul Monetar Internațional și-a redus din nou prognoza de creștere economică la nivel global, lansând un avertisment dur: “Ce e mai rău urmează să vină, iar anul 2023 va fi resimțit ca unul al recesiunii”.

Agenția a declarat, marți, că se așteaptă ca PIB-ul global să scadă la 2,7% anul viitor, față de 2,9% cât indicau estimările FMI din iulie, regresul fiind pus pe seama războiului din Ucraina, inflației și stagnării economiei chineze.

“Mai mult de o treime din economia globală se va contracta anul acesta sau anul viitor, iar cele trei mari economii - Statele Unite, Uniunea Europeană și China - vor continua să stagneze”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economistul șef al FMI, potrivit CNN.

FMI consideră că inflația globală va atinge vârful la sfârșitul acestui an, dar va “rămâne ridicată mai mult decât se aștepta anterior”, chiar dacă băncile centrale se străduiesc să o țină sub control.

Inflația globală este de așteptat să crească de la 4,7% în 2021 la 8,8% în acest an. Apoi, se estimează că va scădea la 6,5% în 2023 și la 4,1% până în 2024.

Băncile au crescut ratele dobânzilor în încercarea de a limita creșterea prețurilor, ceea ce crește și riscurile pentru economie. Dacă “apasă prea tare pe accelerație”, ar putea exacerba o recesiune globală; dacă nu, ar putea permite inflației (pe care FMI a numit-o “cea mai imediată amenințare la adresa prosperității actuale și viitoare” ) - să se permanentizeze.

“Băncile centrale din întreaga lume sunt acum concentrate pe restabilizarea prețurilor, iar ritmul înăspririi s-a accelerat brusc”, a scris Gourinchas.

Săptămâna trecută, Conferința Națiunilor Unite pentru Dezvoltarea Comerțului a avertizat că o politică monetară strictă ar putea provoca daune mai grave la nivel global decât criza financiară din 2008 și șocul Covid-19 din 2020.

FMI avertizează că ratele mai mari, deși sunt necesare, riscă să creeze instabilitate și turbulențe sociale, în special pentru piețele emergente, cu niveluri ridicate de îndatorare.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu