GAZELE, ZAHĂRUL, ULEIUL ȘI CARTOFII, ÎN TOPUL SCUMPIRILOR DIN ULTIMUL AN

Distribuie pe:

Gazele se află în continuare în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creștere a tarifelor de 70,64% în septembrie 2022 față de septembrie 2021, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creșteri de preț în perioada analizată s-au aflat și combustibilii, cu un avans al prețurilor de 28,85%, tarifele energiei electrice, cu 24,98% și cele ale energiei termice, cu un plus de 22,98%.

Potrivit datelor INS, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referință au fost zahărul, cu creșteri de 49,99%, uleiul comestibil (+ 46,98%) și cartofii, cu o majorare de preț de 42,83%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 34,17%, apă, canal salubritate - 22,05% și transportul CFR - 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,16%, aceasta fiind și singura ieftinire înregistrată în luna septembrie din acest an față de septembrie 2021.

De la lună la lună, în septembrie față de august, cele mai importante creșteri ale prețurilor au fost consemnate la zahăr - 15,33%, cartofi - 9,98%, energie electrică - 7,40%, citrice și alte fructe meridionale - 6,20%, unt - 4,15% și brânza telemea - 4,10%.

Luna trecută, singurele produse alimentare care s-au ieftinit au fost fructele proaspete, prețul înregistrând un recul de 4,34%.

De asemenea, datele INS arată că tarifele la transportul aerian au fost mai mici cu 1,52%, alte servicii cu 0,81% și combustibili cu 0,40%.

Rata anuală a inflației a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, în condițiile în care prețurile mărfurilor alimentare a crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

VASILESCU (BNR): INFLAȚIA ACTUALĂ SE ALIMENTEAZĂ DIN PROPRIUL TRECUT

Inflația actuală se alimentează din propriul trecut, iar în perioada următoare ar trebui să ne așteptăm la dezinflație, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României.

“În linii mari, inflația actuală se alimentează din propriul trecut. Pentru că la produsele cele mai inflaționiste, începând cu combustibilul, cu țigările, energia electrică, gazele și energia termică, practic, datele mari care încarcă creșterea prețurilor, vin din urmă. Combustibilul, de pildă, în luna septembrie s-a ieftinit cu 0,40, gazele au rămas la 0, energia electrică, termică la 0... comparând cu luna anterioară”, a spus Adrian Vasilescu.

El a menționat că inflația în general este un fenomen care ne vine din trecut.

“Numai alimentele s-au scumpit în septembrie și e o noutate asta. Dacă luăm toate cele 21 de luni de inflație, o să vedem că, practic, alimentele au fost întotdeauna sub mărfurile nealimentare, pentru că mărfurile nealimentare au în componență și energia electrică, și gazele, și energia termică, au în componență combustibili și astea au dat inflația în lunile din urmă. Iar dacă astăzi, gazele vin cu 0 și energia termică cu 0, iar combustibil cu minus, asta înseamnă că inflația se alimentează practic din propriul trecut, ceea ce înseamnă că forța ei de creștere de aici încolo va fi mai mică”, a declarat Adrian Vasilescu.

El a menționat că alimentele s-au scumpit și este important de reținut că pâinea s-a scumpit foarte mult.

“Practic, avem la pâine o creștere mare. 26% creștere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare și vine și cu o influență a lunii septembrie, o influență de peste 2%. 2% este media optimă pe un an și iată că pâinea o atinge într-o singură lună”, a afirmat Adrian Vasilescu.

Întrebat la ce ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare, el a declarat că cifrele arată că urmează o perioadă de dezinflație.

“Eu cred, după cum arată cifrele de astăzi, trebuie să ne așteptăm la dezinflație. O creștere a prețurilor va continua, dar cu pași din ce în ce mai mici. Asta este dezinflația. Cifre date astăzi de Statistică arată că inflația, în punctele ei esențiale, începe să piardă din forță”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Rata anuală a inflației a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, în condițiile în care prețurile mărfurilor alimentare a crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). (Agerpres)

Lasă un comentariu