NEO-POPULISMUL, AMENINȚARE FĂRĂ PRECEDENT ÎN FAȚA MASS-MEDIA

Distribuie pe:

În ultimii ani, un lung șir de lideri populiști a apărut brusc pe radarul politic global. Toți au multe în comun, iar disprețul față de mass-media și jurnaliștii profesioniști este o componentă certă și vizibilă. Acest val de populism radicalizat a produs numeroase episoade în care politicienii populiști au agresat în mod direct și agresiv jurnaliștii care le-au pus întrebări incomode. Această tendință agresivă anti-jurnaliști, care decurge din teama acestor lideri de a fi expuși și contestați public, este un fenomen nou, care își are rădăcinile în introducerea rețelelor sociale ca instrument de propagandă copleșitor de puternic în această nouă eră a tehnologiilor. Nivelul la care jurnalismul este contestat și amenințat este fără precedent de-a lungul istoriei profesiei. Conținutul și autoritatea instituțiilor de știri tradiționale sunt - ambele - puse la îndoială, iar fostul lor monopol asupra atenției publicului este din ce în ce mai diluat, din cauza platformelor de social media.

Apariția politicii populiste este încă o provocare importantă, manifestată în unele cazuri de jucători ostili în mod deschis jurnaliștilor și chiar ideii de libertate a presei în general. “Prin exploatarea mandatului electoral pentru a submina instituții de bază, cum ar fi instanțele, populismul creează un tribalism politic și un cultism care aprinde diviziunile, tocește discursul civil și evită compromisul politic. În același timp, relația dintre comunicatorii populiști și mass-media este tot mai spinoasă și mai tensionată. Liderii populiști primesc în cea mai mare parte o acoperire masivă în presa de masă, iar instituțiile de știri sunt de obicei descrise de actori populiști ca parte a unei elite corupte; dar, în mod ironic, pe de altă parte, aceiași actori populiști sunt dependenți de steroizii publicității pe care îi pot oferi aceste publicații”, notează geopoliticalmonitor.com.

Impulsul populist afectează o mare parte a publicului, ceea ce face destul de dificil pentru mass-media să ofere o acoperire echilibrată. Pe de altă parte, s-a ajuns chiar la agresarea jurnaliștilor de către adepți ai acestor lideri populiști. “Politicienii populiști nu au încredere în mass-media. Ascensiunea politicii populiste pune provocări foarte serioase în fața jurnaliștilor, presei și democrației în general”, conchide publicația. (uzp.org.ro)

REDACȚIA UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Lasă un comentariu