INTERVIU - SOÓS ZOLTÁN: “ADMINISTRAȚIA LOCALĂ, ÎNAINTE DE TOATE, ÎNSEAMNĂ STRATEGIE”

Distribuie pe:

La aproape doi ani de la preluarea mandatului de primar al Municipiului Târgu Mureș de către Soós Zoltán, cotidianul nostru i-a solicitat acestuia un interviu pentru a trece în revistă o parte din proiectele pe care municipalitatea le derulează în această perioadă. Am ales teme de interes pentru cetățeni luând în considerare opțiunile acestora exprimate în sondajele de opinie realizate în orașul nostru, în ultimii ani. Am discutat despre aspectele tehince ale soluțiilor propuse la problemele din comunitatea noastră: mobilitatea urbană și situația transportului în comun, siguranța publică, curățenia stradală, iluminatul public sau starea școlilor. Pentru că spațiul nu ne permite, fiind o temă vastă, vom reveni, într-una din edițiile noastre viitoare, cu informații despre proiectele care privesc infrastructura mare a orașului: centuri, pasaje supraterane sau subterane, drumuri de legătură, fie că țin de Primăria Târgu Mureș, de Consiliul Județean Mureș, Zona Metropolitană sau de administrația publică centrală.

Cuvântul liber: Din sondajele de opinie efectuate în ultimii ani în Târgu Mureș, inclusiv din cele utilizate de competitorii politici în campaniile electorale, reies câteva domenii majore de interes pentru târgumureșeni: mobilitatea urbană, siguranța publică, curățenia stradală, iluminatul public, zonele de recreere și parcuri, școli. Să le luăm pe rând. Astfel, prima întrebare este care sunt noutățile în ceea ce privește mobilitatea urbană?

Soós Zoltán: În acești doi ani de mandat, s-a lucrat mult pe documente. De la strategie, analize, la proceduri și proiecte. Administrația locală, înainte de toate, înseamnă strategie, din punctul meu de vedere. Evident, târgumureșenii și implicit alegătorii vor rezultate rapide. Pentru ca schimbările să fie vizibile în teren este nevoie ca o serie de documente să fie elaborate. Mobilitatea urbană a fost și încă este un subiect sensibil pentru că sistemul de transport public este la pământ de zeci de ani. Cu toții am văzut autobuze care au luat foc sau în incinta cărora e greu să călătorești decent.

Flota de autobuze urmează a fi reînnoită. Avem primele autobuze electrice și urmează să sosească autobuzele hibrid. Lucrăm la punerea în funcțiune a stațiilor de încărcare, dar și la proiectul care prevede modernizarea stațiilor de autobuze, care vor fi monitorizate prin GPS, dar vor avea și sistem de e-ticketing. Aceste lucruri pot părea ușor de realizat, însă munca din spate este imensă, iar bugetul este unul pe măsură. Din bani locali este imposibil să finanțăm asemenea proiecte, fiind investiții mari. E nevoie să accesăm fonduri pe diverse axe de finanțare. Până la finele lui 2023 urmează să fie livrate municipiului cele 38 de autobuze electrice, proiect cu o valoare totală de aproape 104 milioane de lei.

Un alt proiect mare este cel din “Zona Clinicilor”, care prevede piste de biciclete, dar și zone pietonale și iluminat public cu LED, proiect cu o valoare de 13 milioane de lei. Este unul din proiectele la care am lucrat intens. A fost semnat contractul de proiectare și execuție, iar termenul de finalizare îl estimăm că va fi în ultimul trimestru al anului 2023.

Tot pe segmentul de mobilitate, derulăm proiectul de reabilitare a străzii Gheorghe Doja, tronson Centru - strada Rampei. Prin acest proiect se va amenaja carosabilul, vor fi benzi dedicate pentru autobuze, piste de biciclete, trotuare, iluminat public. Proiectul tehnic a fost finalizat. Acum ne aflăm în curs de lansare a achiziției publice pentru execuția lucrărilor. Termenul de finalizare este luna decembrie 2023, iar valoarea acestuia este de aproape 32 de milioane de lei.

Legat de Sistemul de management al traficului în municipiul Târgu Mureș, acesta este un proiect în valoare de 31 de milioane de lei și presupune un sistem de semaforizare inteligentă în 40 de intersecții din oraș. Se vor achiziționa softuri de trafic, senzori care vor înregistra și detecta numerele de înmatriculare ale autovehiculelor, tonajul acestora. Proiectul tehnic este finalizat. Acum suntem în curs de lansare a achiziției publice de execuție a lucrărilor. Termen de finalizare - decembrie 2023.

Modernizarea transportului public de călători al municipiului Târgu Mureș este un proiect în valoare de aproape 50 de milioane de lei, prin care se vor schimba și amenaja 137 de stații și 3 capete de linie în zona Doja - Combinat, Livezeni - cimitir, Unirii - str. Plopilor, zona Foto. Acest proiect prevede și un dispecerat de management al flotei care va fi dotat cu servere, calculatoare, monitoare, softuri speciale. Se va implementa un sistem electronic de e-tiketing /e-bilete (achiziția electronică a biletelor de călătorie - n.r.). Proiectul tehnic este finalizat, suntem în curs de lansare a achiziției publice de execuție a lucrărilor.

Un alt mare contract, în valoare de 112 milioane de lei, este cel prin care 32 autobuze electrice, 32 stații de încărcare lentă 60 KW și 10 stații de încărcare rapidă 300 KW sunt deja achiziționate. Stațiile de încărcare au fost livrate deja împreună cu 14 autobuze electrice, așa cum v-am precizat anterior. Toate autobuzele vor fi livrate până la finalul anului. Tot în ceea ce privește reînnoirea flotei de transport public este și contractul semnat pentru alte 15 autobuze electrice, 15 stații de încărcare lentă de 60 KW, 5 stații de încărcare rapidă de 500 KW. Aceste autobuze vor fi livrate începând cu luna noiembrie 2022. Prin finanțare PNRR se vor achiziționa 18 autobuze electrice pentru comunele limitrofe și se vor realiza 6 capete de linie cu stații de încărcare aferente în comunele limitrofe. Acest proiect important este necesar pentru a extinde transportul public în zona metropolitană. Acest proiect se va derula în parteneriat cu 7 comune și are o valoare de 43 de milioane de lei.

Un alt proiect mult așteptat este cel al pistelor de biciclete care se vor amenaja în lungul pârâului Pocloș și care asigură legătura mobilității alternative dintre Cartierul Tudor Vladimirescu și zona Centrală. Acest proiect are valoarea de 4 milioane de lei. Tot prin PNRR, am depus documentele pentru un proiect prin intermediul cărora vor fi amplasate în oraș 45 de stații de încărcare pentru vehicule electrice, iar semaforizarea în intersecțiile adiacente arterelor principale va fi de tip inteligent. Valoarea acestui proiect este de 10 milioane de lei.

Cuvântul liber: În ceea ce privește siguranța publică, se știe că Târgu Mureșul este considerat ca fiind un oraș sigur, un loc unde îți poți crește copiii în liniște. Cu toate acestea, ce pași face administrația locală în sensul îmbunătățirii serviciilor oferite în domeniu?

Soós Zoltán: Activitatea Direcției Poliția Locală Târgu Mureș este una complexă. Ei sunt cei care asigură, pe lângă siguranța publică, activități de supraveghere și informare, intervenție - atunci când este cazul, monitorizarea zilnică atât la intrare, cât și la ieșirea de la cursuri a elevilor și studenților, sau monitorizarea locurilor de joacă pentru copii sau a parcurilor.

Ei sunt cei care asigură ordinea publică la nivelul întregului oraș. Sunt multe de îmbunătățit și aici. Desigur, prin proiectul de management al traficului, de care vă spuneam adineaori, urmează a fi monitorizate intersecțiile din oraș, dar și alte spații publice și atunci, printr-o bună coordonare și supervizare a acestui sistem, siguranța cetățeanului va fi la cote ridicate. Poliția locală are și în prezent o colaborare de excepție atât cu Poliția, Poliția Rutieră, cât și cu alte structuri, și mă refer aici la Dispeceratul Integrat 112, care este sub coordonarea Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș și unde, în acest an, dacă e să fac referire la investiții, s-a achiziționat un nou ecran video-wall pentru urmărirea în timp real și gestionarea integrată a serviciilor de urgență și protecție civilă și înlocuirea actuală a sistemului UPS în vederea asigurării continuității serviciilor de dispecerat integrat, toate în valoare de 261.202 lei.

Cuvântul liber: Cum va gestiona Primăria curățenia stradală, aceasta pentru ca să ne putem mândri, din nou, cu un oraș curat și cochet?

Soós Zoltán: În ceea ce privește activitatea de salubrizare stradală aș dori să menționez că au existat, și probabil că mai există încă, anumite disfuncționalități. Odată cu schimbarea operatorului am observat și noi că nu au fost executate lucrările de salubrizare stradală la standardele specificate în contract, așa cum ar fi trebuit. Am discutat cu reprezentanții firmei de salubritate, iar aceștia au promis că vor remedia situația. Noi monitorizăm atent tot ce ține de acest aspect. Este, într-adevăr, o situație care trebuie să fie rezolvată. Nu încerc să găsesc scuze, însă sunt conștient și îmi asum faptul că schimbările sunt greu de făcut. Pentru prima dată în istoria acestui oraș, în 2021, s-a început procesul de colectare selectivă. În ianuarie am început în zona locuințelor individuale, iar cel mai probabil în noiembrie, acest proces va fi implementat și în zona blocurilor de locuințe. Prin PNRR s-au transmis, acum două săptămâni, documentele spre evaluare către Ministerul Mediului în vederea obținerii de finanțări pentru 200 de insule ecologice. Aceste unități conțin fiecare câte 5 fracții de containere pentru diferite categorii de deșeuri selective. Salubritatea și întreg sistemul de management al deșeurilor vor fi reformate din temelii. Până la urmă, este important ca cetățeanul să fie mulțumit, iar în funcție de câte deșeuri aruncă fiecare, atât va și plăti.

Cuvântul liber: Iluminatul public are, bineînțeles, legătură și cu siguranța publică și în general cu confortul urban. Mai ales acum, când asistăm la o criză a energiei și o creștere alarmantă a prețului energiei electrice, aveți în vedere mo-dernizarea iluminatului public?

Soós Zoltán: În ceea ce privește ilu-minatul public, în municipiul Târgu Mureș, pe tronsoanele care se reabilitează cu o rețea nouă de iluminat, se montează doar corpuri de iluminat cu surse LED, de aproximativ 8 ani. În perspectiva noilor costuri ale energiei, și noi, la fel ca alte autorități locale, depunem toate eforturile să gestionăm situația. Asistăm la o criză și sunt convins că vom găsi cele mai bune soluții pentru a o depăși. Târgu Mureș a aplicat pentru finanțarea oferită de către Ministerul Mediului prin “Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”, în luna august a acestui an fiind votată o hotărâre de consiliu local în acest sens, a cărei valoare totală este de 5,5 milioane de lei.

Cuvântul liber: Târgu Mureșul are o serie de spații verzi neamenajate, neexploatate, care ar putea deveni spații de recreere. Multe dintre parcurile care există acum par a fi negândite în sensul în care în același loc se află și spațiu de joacă pentru copii și spațiu de recreere. Cititorii noști au semnalat, nu o dată, situații de conflict între persoanele vârstnice care doreau odihnă în spațiu liber și copii care se jucau și făceau gălăgie. Mai mult, grupuri de tineri ne-au semnalat că și-ar dori un spațiu de recreere dedicat doar lor, astfel încât să nu deranjeze alți locuitori dacă ascultă muzică sau dacă vorbesc mai tare. Care este strategia primăriei în acest domeniu?

Soós Zoltán: Reamenajarea și întreținerea parcurilor existente este o activitate constantă. Dar, pe lângă cele existente, noi, ca administrație, ne gândim constant să creștem spațiile verzi din oraș, să le modernizăm pe cele existente, să integrăm și să diversificăm zonele verzi în urban, atât estetic, cât și funcțional. Desigur, nu este o noutate “conflictul” dintre generații... tinerii sunt veseli, vocali și zglobii, iar vârstnicii au nevoie de protecție, de odihnă și de grija noastră. Tocmai pentru a “împăca” toate gusturile și toate mentalitățile, vin cu vești bune pentru finele anului 2023, când va fi finalizat “Parcul Substejăriș”, o investiție de aproximativ 10 milioane de lei, în cartierul Tudor. În 2021, după o muncă asiduă, s-a dat startul lucrărilor unui proiect de amploare privind amenajarea acestui parc natural în Tudor. Costurile proiectului, în proporție de 98%, sunt fonduri europene nerambursabile. Locația parcului se află între Calea Sighișoarei și străzile Apicultorilor și Sârguinței. Conform planurilor, începând din 2023, complexul de agrement și sport va fi disponibil pentru locuitorii din Târgu Mureș. Terenuri de sport, un parc natural, o pistă de alergare, un parc pentru câini și o scenă vor fi construite în centrul de agrement, care va putea deveni o zonă populară de recreere, divertisment și sport pentru târgumureșeni.

Cuvântul liber: În ultimii ani s-au efectuat o serie de lucrări de modernizare în școlile și grădinițele din oraș. Vă rugăm să ne prezentați, pe scurt, care este strategia dumneavoastră în acest sens. De asemenea, vă rugăm să ne precizați care este relația municipalității cu universitățile.

Soós Zoltán: “Strategia” actuală, pentru școli este ca toți elevii să aibă condiții decente! În primii doi ani de mandat m-am asigurat ca școlile să nu fie închise din cauza frigului, din lipsa achizițiilor cazanelor sau a centralelor termice. Acolo unde situația a impus, s-au înlocuit geamurile vechi cu unele noi, din tâmplărie PVC - termopan. Copiii nu trebuie să fie trimiși acasă sau mutați în alte unități pentru că administrația locală nu poate gestiona situația. Mai apoi, m-am asigurat ca elevii să nu își mai aducă de acasă hârtie igienică și săpun. Da, știu, vorbim de lucruri elementare, însă politica pașilor mari se face prin pașii mici. Am acordat o atenție deosebită și personalului din executiv deoarece e nevoie de specialiști care să întocmească și să depună proiecte pe diferite axe de finanțare. Când am preluat mandatul, Direcția școli avea un număr de trei ingineri, iar acum echipa acestora s-a completat cu încă doi ingineri. Îmi doresc ca lucrurile să evolueze treptat și modernizările din unitățile de învățământ să își mențină trendul ultimilor doi ani - vorbesc aici și despre lucruri inovative - de la zone de recreere pentru elevi, la jocuri educative play-form, la table interactive, dar și la îmbunătățirea tuturor aspectelor ce țin de infrastructura școlară.

Câștigarea unui grant în valoare de 25 de milioane de dolari din partea EON Reality Inc. din SUA, prin intermediul proiectului “Realitate augmentată în Municipiul Târgu Mureș”, ne plasează ca fiind primul oraș din România care beneficiază de o educație bazată pe tehnologii imersive, respectiv realitate augmentată. 16 licee și 4 universități din Târgu Mureș sunt incluse în acest proiect având ca scop îmbunătățirea educației preuniversitare și universitare în municipiul Târgu Mureș, folosind realitatea virtuală și realitatea augmentată ce utilizează tehnologia EON-XR.

Lasă un comentariu