DUȘUL - ECHILIBRU SUBTIL ÎNTRE GÂNDIREA LIBERĂ ȘI CEA CONCENTRATĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Virginia, citați de descopera.ro, susțin că o concentrare neclintită asupra unei sarcini poate fi inamicul creativității. De aceea, în loc să ne gândim la o problemă până când aceasta este rezolvată, mai bine luăm o pauză ușor captivantă, cum ar fi... dușul, întrucât acest mediu îi permite minții să rătăcească liber, fără scop sau direcție, deși cu anumite constrângeri.

“Din punct de vedere istoric, experimentele privind efectul dușului au produs rezultate inconsistente. Unele studii au constatat că o sarcină puțin solicitantă lasă creierul să rătăcească și permite creativității să curgă. Acest lucru se datorează unor defecte în proiectarea experimentală. Multe studii anterioare au confundat rătăcirea minții cu plictiseala, pe când, în realitate, generarea de idei neobișnuite poate necesita un echilibru subtil între gândirea liberă și gândirea concentrată.

Primul nostru experiment s-a bazat pe 222 de participanți, dintre care majoritatea erau femei. Într-un prim test, acești participanți au avut la dispoziție 90 de secunde pentru a găsi cât mai multe utilizări alternative pentru o cărămidă sau o agrafă de hârtie.

Participanții au fost apoi repartizați aleatoriu la una dintre cele două sarcini. Primul grup a fost instruit să urmărească o scenă captivantă de trei minute dintr-un film, iar cel de-al doilea grup a urmărit un videoclip de trei minute în care bărbații împăturesc rufe.

După pauza video, ambele grupuri au primit în mod neașteptat 45 de secunde suplimentare pentru a adăuga mai multe idei la sarcina lor inițială. Creativitatea răspunsurilor lor a fost evaluată pe baza numărului de idei pe care le-au generat, iar noutatea ideilor, pe baza originalității.

La final, participanții au raportat cât de mult le-a fost distrasă atenția în timpul segmentelor video. În cele din urmă, am constatat că, în timpul videoclipului captivant, atenția a fost asociată pozitiv cu răspunsuri mai creative.

După ce au vizionat videoclipul cu rufe, participanții au propus mai puține idei neobișnuite decât celălalt grup, aceste rezultate sugerând că diferite tipuri de gândire conduc incubarea creativă în timpul sarcinilor captivante și plictisitoare. În timp ce sarcinile captivante duc la rătăcirea productivă a minții, sarcinile plictisitoare pot fi benefice deoarece permit să se oscileze între perioade de concentrare și perioade de gândire nemărginită.

Cel de-al doilea experiment a repetat primul experiment în rândul a 118 participanți, dar de data aceasta unei jumătăți a grupului i s-a spus în mod specific că se vor întoarce la sarcina inițială după video, în timp ce celeilalte jumătăți i s-a dat doar o indicație vagă că acest lucru s-ar putea întâmpla.

Rezultatele celui de-al doilea experiment susțin constatările centrale din primul experiment, și anume că rătăcirea minții sau mișcarea liberă a gândurilor facilitează generarea de idei noi, dar numai în timpul unei activități moderat de captivante, care impune anumite constrângeri asupra gândirii, așa cum este dușul.

Interesant este că, atunci când participanții știau că trebuie să se întoarcă la sarcina inițială, au generat mai multe idei în timpul videoclipului plictisitor, dar cu scoruri de creativitate mai mici, acest lucru sugerând că ei încă se gândeau la sarcina inițială. Scena de film, pe de altă parte, a permis participanților capacitatea de a face conexiuni interesante între ambele sarcini”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu