PICTORUL, INTELIGENȚA ȘI... FRANCEZUL

Distribuie pe:

* “Viața este darul lui Dumnezeu pentru noi. Modul în care o trăim este darul pe care noi îl facem lui Dumnezeu. Iubirea este aripa dăruită de Dumnezeu sufletului, pentru ca să se urce până la El. Pictura bună este nobilă și cucernică prin ea însăși, căci printre înțelepți, nimic nu tinde să înalțe mai mult sufletul sau să-l ridice spre adorație decât dificultățile acelei perfecțiuni care se apropie de divinitate și devine una cu ea”.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564), a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene. Genul său universal este deopotrivă oglindit în pictură, desen, sculptură, și arhitectură. A scris și poezii inspirate în genul sonetului și madrigalului.

***

* “În planurile sale, Dumnezeu înaintează mereu, mergând de la materie la viață, de la viață la inteligență, de la inteligență la suflet...”. (în Eloge des Delessert, Ed. Garnier, Paris 1857, pag. 347).

Marie Jean-Pierre Flourens (1794-1867), fiziologist celebru, membru al Academiei de Științe și al Academiei Franceze. A fost pionier în anestezie. Prin studiul de ablations pe animale, el a fost primul care a dovedit că mintea se află în creier, nu în inimă. La 15 ani a început să studieze medicina, iar în anul 1823 a primit titlul de doctor. A ajuns membru străin al Academiei Regale de Științe suedeze.

***

* “În pustiul Saharei din Africa, sub dogoarea soarelui, înaintă cu greu un francez și o călăuză arabă. În fiecare zi, în zori, la amiază și seara, arabul îngenunchea și se ruga în nisipul arzător Dumnezeului său. Francezul era nevoit să se oprească de fiecare dată. La un moment dat îl întrebă: «Te-am văzut că te închini mult lui Dumnezeu. Cum știi că este un Dumnezeu?» «Domnule, privește în jos pe nisip și eu îți voi spune că pe aici a trecut înaintea noastră o cămilă. Eu știu lucrul acesta după urma pe care a lăsat-o pe nisip. Apoi, privește dumneata spre soare care este atât de frumos și trimite raze aurii peste lume. Spune-mi, aceastea sunt urme de om?» Francezul înțelese îndată că lumea, cu toate cele ce sunt într-însa, e umbra pe unde a trecut un Dumnezeu Creator”. “Aceasta zice Domnul Atotțiitorul, întoarceți-vă către Mine și Eu mă voi întoarce către voi (Zaharia, cap.1,vers.3)”.

P.S. Iudita cap. 9, vers. 14: “Dumnezeule, fă ca întreg poporul Tău, precum și fiecare seminție, să cunoască și să știe că Tu ești Dumnezeul puterilor și al tăriei și că nu este altul care să ocrotească neamul nostru afară de tine”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu