VICTORIE A CULTIVATORILOR DE SFECLĂ DE ZAHĂR, MEMBRI AI AFF! FABRICA DE LA LUDUȘ RĂMÂNE LA FERMIERII ROMÂNI

Distribuie pe:

Pe 12 octombrie, producătorii agricoli din zona Transilvaniei au avut o nouă întâlnire cu patronatul francez al unității de producție și au semnat un memorandum privind achiziționarea fabricii de zahăr de la Luduș, județul Mureș. Documentul a fost semnat din partea fermierilor români și mai are nevoie doar de avizul companiei-mamă din Franța, Tereos.

Fermierii români membri ai Asociației Forța Fermierilor, prin intermediul coope-rativei în care s-au reunit, au reușit să salveze de la de-molare fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș. Producătorii de sfeclă de zahăr, au făcut eforturi aproape supraomenești să achiziționeze fabrica ce urma să fie demolată de patronii francezi după ce aceștia au decis să își retragă investiția din România. Hotărârea francezilor de la Tereos a venit ca un trăznet peste fermierii care au investit în utilaje și tehnologie pentru sfecla de zahăr, de aceea au decis să se reunească într-o cooperativă și să cumpere fabrica unde, până anul trecut, livrau materia primă de pe culturile lor.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr au decis să se reunească într-o cooperativă agricolă ca să poată prelua fabrica de zahăr de la Luduș. Ulterior, pe 27 septembrie, aceștia s-au înscris în Asociația Forța Fermierilor (AFF) pentru o mai bună reprezentare și “vizibilitate” în discuțiile cu autoritățile.

Asociația Forța Fermierilor și Agrointeligența au susținut în permanență eforturile și negocierile purtate de fermieri, iar victoria acestora este o mare reușită pentru piața internă a zahărului și producătorii agricoli care în prezent mai cultivă sfeclă pe circa 7.000 de hectare.

Producătorii agricoli au dus mai multe negocieri cu patronii de la Tereos, iar miercuri, 12 octombrie, au reușit să ajungă la un acord și să semneze un memorand de achiziție a fabricii de la Luduș, document ce mai are nevoie doar de acordul companiei-mamă din Franța. Memorandumul se va schimba ulterior într-un contract de vânzare-cumpărare, iar fermierii vor putea intra în posesia fabricii de la Luduș, realizarea fiind imensă, atât pentru ei, cât și pentru consumatorii români care vor găsi pe rafturile magazinelor zahăr românesc, produs din sfecla cultivată pe terenurile din țara noastră.

De precizat că un aport important în salvarea fabricii de la Luduș au avut și Adrian Chensoiu, ministru al Agriculturii, la momentul în care s-a anunțat că fabrica va fi închisă și ulterior când a preluat mandatul, Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii.

Cronologic, închiderea fabricii Luduș a început în luna ianuarie, când francezii de la Tereos au anunțat că aceasta se va închide. 350 de fermieri care aveau contract cu fabrica unde dădeau recolta de sfeclă de zahăr s-au confruntat atunci cu grave probleme.

O primă propunere privind naționalizarea fabricii a venit din partea fermierului Teodor Aflat (69 ani), cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din centrul Transilvaniei, cel care a investit 1,3 milioane de euro în tehnică agricolă pentru sfecla de zahăr.

“E păcat de investiția pe care a făcut-o cândva România, ca acum să lăsăm un investitor privat, aflat în dificultate, să îi pună cruce, în loc să o cedeze cuiva care vrea să o opereze pe mai departe. Reprezentanții patronatului au zis că au negociat cu multe firme, dar nimeni n-a dat banii pe care i-au cerut. Eu aș zice că acum ar trebui să intervină prim-ministrul și Guvernul, să o evalueze și să o naționalizeze cu o justă despăgubire, la prețul real. Ea e funcțională. Anul trecut a lucrat. Nu poți să zici că e o epavă. Dacă instalațiile stau și nu lucrează, fabrica ruginește. Asta a lucrat. Acum, pe vremea asta, în mod normal trebuia să intre în reparații și lucrări de întreținere, ca din toamnă să poată începe să proceseze din nou. Însă în loc de întreținerea uzuală, acum se pregătește dezmembrarea ei în bucăți. Statul român nu poate sta mut pe margine și să privească cum ultima fabrică rămasă în Ardeal e stricată și dusă la fier vechi”, a spus la acel moment Aflat.

Din partea statului a venit în luna martie un semnal, când ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că a organizat o ședință în format online cu reprezentanții sectorului sfeclă de zahăr. Ulterior, în ședința Guvernului din 4 mai a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost mandatat în demararea negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș - SC Tereos RO SA.

ROXANA DOBRE

(www.agrointel.ro)

Foto sus: LEVI BAGY

“DUMNEZEU E CU NOI”

13 octombrie 2022, Zi de mare bucurie pentru ludușeni și nu numai. FABRICA DE ZAHĂR DIN LUDUȘ a fost SALVATĂ de la distrugere. Fermierii români, din Transilvania, au reușit să preia acțiunile de la Tereos și să demonstreze că atunci când se unesc pentru o cauză nobilă, totul este posibil. Felicitări, domnule Teodor Aflat, ați avut dreptate când ați afirmat: “Dumnezeu e cu noi...”. Prin această reușită, România mai are în prezent 2 fabrici de zahăr, cea de la Luduș și cea de la Roman din cele 33 pe care le avea în 1989.

Prof. ANA PANDREA, Luduș

ORIENTAREA CĂTRE PERFORMANȚĂ VA FI CHEIA SUCCESULUI VIITORULUI ÎN AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ!

Am avut bucuria să mă reîntâlnesc cu fermierii români la evenimentul organizat zilele acestea de către Asociația Forța Fermierilor, lângă București, pe Autostrada 1, la ieșirea dinspre Bolintin-Deal.

Pe lângă micii fermieri și ferma de familie, cu rolul ei strategic în sectorul agricol, este tot mai evidentă necesitatea redefinirii principiilor după care se face agricultura! Orientarea către performanță, indiferent de tipul de fermă, va fi cheia succesului viitorului în agricultura românească!

O mare bucurie să reîntâlnesc oameni minunați, fermieri mici și mari, din zootehnie și din vegetal, iar unul dintre aceștia mi-a adus și o bucurie nemărginită! Este vorba de domnul Teodor AFLAT, o mână de om ca statură, dar cu inima cât un munte, un român adevărat care, alături de mai mulți fermieri, reuniți într-o cooperativă agricolă, au reușit să încheie un acord pentru preluarea fabricii de zahăr Luduș după ce investitorii francezi au anunțat în primăvară că se retrag de pe piață.

Cuvintele dânsului de mulțumire pentru sprijinul acordat în mandatul de ministru mi-au umplut inima de bucurie și mi-au dovedit, încă o dată, așa cum am simțit de la miile de oameni cu care m-am întâlnit sau cu care am interacționat în ultima perioadă, că, deși am avut un mandat scurt de ministru, am reușit să le insuflu încrederea de a merge mai departe indiferent de obstacolele întâlnite!

Iar acest lucru reprezintă pentru mine hrană sufletească, cea mai mare împlinire pe care o poate avea un om politic!

Vă doresc, dragi fermieri, să aveți un an agricol 2022-2023 plin de reușite și împliniri, și nu uitați că împreună suntem mai puternici!

Doamne ajută!

ADRIAN-IONUȚ CHESNOIU

Pagină realizată de OANA BOTA

Lasă un comentariu