PREȚURILE RECORD ALE ZAHĂRULUI ÎI LASĂ PE PRODUCĂTORII DE DULCIURI... CU UN GUST AMAR

Distribuie pe:

Prețurile record ale zahărului, în Uniunea Europeană, de aproape trei ori mai mari decât cele înregistrate anul trecut, ca urmare a condițiilor meteorologice extreme și a creșterii costurilor energiei, îi obligă pe producătorii de dulciuri să ia în considerare sistarea sau reducerea producției.

Prețul record al unui produs alimentar de bază utilizat pe scară largă reprezintă un alt obstacol pentru factorii de decizie politică din UE, care încearcă să controleze inflația și să limiteze criza costului vieții.

Comercianții de zahăr și experții din industrie au declarat că prețurile la vedere pentru zahărul alb rafinat de pe continent se tranzacționează la aproximativ 1.050 de euro (1.016,61 dolari) pe tonă - cel mai ridicat nivel de până acum.

Prețurile de pe piața mondială, în schimb, sunt la aproximativ jumătate din aceste niveluri.

“Ne aflăm într-o criză a pieței zahărului”, a declarat pentru Reuters Muriel Korter, director general al asociației europene a industriei de dulciuri Caobisco.

“Ne temem că firmele noastre, în special numeroasele noastre întreprinderi mici și mijlocii s-ar putea confrunta în curând cu alegerea dificilă de a opri temporar sau nu producția sau de a o reduce în această iarnă”, a adăugat ea.

Producția de zahăr se numără printre cele mai mari consumatoare de energie și este deosebit de dependentă în UE de gaz.

Prețurile de referință ale gazului în UE sunt cu aproximativ 700% mai mari decât nivelurile înregistrate la începutul anului trecut, deoarece Rusia a restricționat drastic aprovizionarea în acest an.

Moscova a declarat că sancțiunile Occidentului, impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina, sunt responsabile pentru prețurile ridicate la energie.

Cei mai mari doi producători de zahăr din Franța, Tereos și Cristal Union, au devansat începerea producției pentru anul 2022, în perspectiva unor posibile restricții energetice impuse de guvern în această iarnă, în cazul în care deficitul de gaze se va agrava.

Între timp, compania germană Suedzucker (SZUG.DE) a înregistrat o creștere de aproape 80% a profitului trimestrial, afirmând că ar trebui să poată transfera costurile sub forma unor prețuri mai mari la zahăr, deși performanța sa va depinde de disponibilitatea unor surse de energie suficiente.

“Prețurile zahărului din UE se află la cel mai ridicat nivel din toate timpurile. Fabricile de zahăr din sfeclă din Europa funcționează pe bază de gaze naturale și uitați-vă unde sunt prețurile la gaze”, a declarat Julian Price, consultant la julianprice.com și fost președinte al ASSUC, asociația europeană a comercianților de zahăr.

Asociația germană a industriei de dulciuri BDSI a declarat că Germania, cel mai mare producător de dulciuri și produse de patiserie din UE, este în pericol de a-și pierde competitivitatea chiar și față de țările europene, ca să nu mai vorbim de cele internaționale.

Germania a avut de suferit în special din cauza reducerilor în livrările de gaze rusești.

Comisia Europeană se așteaptă ca producția de zahăr să scadă cu 6,9% în sezonul 2022/23 (octombrie-septembrie), până la 15,5 milioane de tone, ca urmare a scăderii suprafețelor plantate și a secetei severe în timpul verii, în timp ce consumul este estimat cu mult peste aceste niveluri, la 16,6 milioane de tone (sursa - reuters.com./world/europe/record-eu-sugar-prices-leave-sweet-makers-with-bitter-taste).

 “Uniunea Europeană este cel mai mare producător de zahăr din sfeclă din lume, acoperind aproape 50% din producția mondială. Cu toate acestea, zahărul din sfeclă reprezintă doar 20% din producția mondială de zahăr, restul de 80% fiind obținut din trestie de zahăr.

Cea mai mare parte a sfeclei de zahăr din UE este cultivată în jumătatea nordică a Europei, unde clima este mai favorabilă. Cele mai competitive zone de producție se află în nordul Franței, Germania, Țările de Jos, Belgia și Polonia. UE deține și o importantă industrie de rafinare care prelucrează zahăr din trestie brut provenit din importuri”, potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene agriculture.ec.europa.eu. (sursa foto -lataifas.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu