PIAN VECHI DE 140 DE ANI, PILOTAT PE STRĂZILE STAȚIUNII SOVATA

Distribuie pe:

Un pian vechi de aproape 140 de ani cu motor electric și roți adecvate, pilotat de cântărețul János Vágó din Ungaria, este atracția celei de-a VII-a ediții a Festivalului Dovleacului de la Sovata.

Artistul János Vágó, cunoscut în întreaga lume drept Mister Piano, ne-a explicat că acest pian mobil nu funcționează chiar ca un instrument muzical atunci când se mișcă, întrucât cântecele ajung la oamenii de pe stradă cu ajutorul unui player încorporat, însă ideea unui pian care cântă și circulă pe șosea atrage privirile.

Pianistul și soția sa au fost între primii care au organizat, în urmă cu 20 de ani, un festival de muzică stradală în Ungaria, iar printre numeroșii invitați din străinătate era și un cântăreț cu un pian rulant. Acesta a fost momentul în care lui János Vágó i-a încolțit ideea de a avea și el un pian călător, visul său materializându-se în urmăcu 10 ani.

“Sunt cântăreț și am umblat în toată lumea foarte mult. E un pic dificil să circuli pe stradă cu un astfel de pian, fiindcă trebuie să cânți cu o mână și cu una să conduci, deoarece pianul, fiind în mișcare, e nevoie de mare atenție. E un pian electronic. Circul de 10 ani cu acest pian mobil și oriunde că-lătoresc cu el, toți zâmbesc, mă fotografiază, dar nu pe mine mă bagă în seamă, ci pianul, toți spun că s-au întâlnit cu pianul mobil, nu cu mine - la Sovata, Budapesta, la Gyula, Debrecen... Nu am melodii preferate, repertoriul se schimbă de la o zi la alta. Eu am scris una-două melodii, restul sunt preluate, eu sunt un muzicant popular”, a declarat presei János Vágó.

Pianul poate fi controlat cu butoane, este dotat cu pedală de frână și nu este foarte rapid, astfel de piane călătoare fiind doar trei în lume.

Artisul János Vágó a spus că lucrurile nemaiîntâlnite parcă fac parte din destinul său, fiind primul care a reușit o altfel de “performanță” chiar în Sovata.

“Sovata este un oraș frumos, am mai fost aici, am fost la Lacul Ursu, la baie. Și deși toți mi-au spus că în acest lac nu te poți scufunda (din cauza salinității foarte ridicate - n.r.), eu am fost primul care am făcut-o”, a povestit János Vágó.

Primarul orașului Sovata, Fülöp László Zsolt, a arătat că, pe lângă pianul călător, la ediția a VII-a a Festivalului Dovleacului sunt programate numeroase alte surprize.

“Acum, în spatele nostru vine un pian care circulă și ne încântă cu muzică. Eu zic că e ceva inedit și avem mult mai multe lucruri de genul acesta care, zic eu, vor atrage priviri, nu doar ale turiștilor, ci și ale localnicilor. Pe lângă evenimente, concerte și spectacole sunt târguri meșteșugărești, sunt ocazii pentru a cumpăra, de a te simți bine. Aici sunt localnici, dar sunt și producători de pe Valea Târnavelor și pe Valea Nirajului, producători autohtoni de produse naturale, bio, care se pot cumpăra. Eu zic că toate acestea vor contribui la un weekend extraordinar (...). Ne aflăm la VII-a ediție a Festivalului Dovleacului, după doi ani de absență. Suntem foarte fericiți că am putut să organizăm din nou evenimentul acesta care, zicem noi, că este ceva nemaipomenit și inedit. Cu aceste ocazii putem să ne arătăm și chiar dorim să arătăm turiștilor noștri ce ne înconjoară, să aducem câte un mic spectacol pe care îl vor găsi doar aici, la noi. Sperăm că și vremea

va fi prielnică și putem să ne simțim bine. Noi, organizatorii, am încercat să facem câte un eveniment pentru toate generațiile, sunt ferm convins că în aceste trei zile fiecare, indiferent de vârstă, va găsi ceva bunul său plac, pentru a se reîncărca, a se simți bine, să punem la o parte problemele care ne înconjoară. Fiindcă abia după ce ne-am reîncărcat, putem trece mai ușor toate obstacole”, a declarat Fülöp László Zsolt.

În cadrul Festivalului Dovleacului de la Sovata, fiecare școală și-a făcut propriul decor de toamnă, iar la finalul manifestării, cel mai popular aranjament va fi premiat.

La festival vor concerta Honeybeast, Kowalsy meg a Vega, 3 SUD EST, Szintaxis, No sugar, Pesty Snowband și Road of Life. (Agerpres)

Lasă un comentariu