CU SAU FĂRĂ VACCIN - COVID-19 TRECE... VOIOS, ÎN AL OPTULEA VAL

Distribuie pe:

În plin scandal legat de achiziționarea, gestionarea și costurile vaccinurilor anti-Covid, precum și a neîncrederii în eficacitatea acestora, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) avertizează că un nou val de cazuri de COVID-19 este pe cale să se răspândească în Europa.

Datele regionale ale OMS au arătat că pe continent, în săptămâna ce s-a încheiat pe 2 octombrie, numărul cazurilor a înregistrat o creștere cu 8% față de săptămâna anterioară.

“Deși nu suntem acolo unde eram acum un an, este clar că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat”, au afirmat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, și directorul ECDC, Andrea Ammon, într-o declarație comună, în 12 octombrie: “Din păcate, vedem indicatori în creștere din nou în Europa, ceea ce demonstrează că a început un alt val de infecții”, au spus aceștia.

“Circulația, în paralel, a COVID-19 și a gripei sezoniere va expune persoanele vulnerabile la un risc crescut de îmbolnăvire gravă și de deces, cu probabilitatea unei presiuni crescute atât asupra spitalelor, cât și asupra lucrătorilor din domeniul sănătății, deja epuizați după aproape trei ani în prima linie a pandemiei”, au declarat oficialii OMS.

“Nu avem timp de pierdut”, au spus ei, adăugând că grupurile vulnerabile - femeile însărcinate, persoanele de peste 60 de ani și cele cu comorbidități - ar trebui să se vaccineze atât împotriva gripei, cât și împotriva coronavirusului.

Săptămâna trecută, un oficial din Franța a declarat că țara a intrat în al optulea val de coronavirus: “Da, suntem în acest al optulea val”, a spus Brigitte Autran, membră a consiliului strategic de vaccinare din cadrul guvernului francez. “Toți indicatorii sunt în creștere.”

Cifrele Covid-19 din Franța publicate pe 3 octombrie au arătat că media pe șapte zile a cazurilor zilnice a atins 45.631, cel mai ridicat nivel, din 2 august.

ECDC și OMS Europa au emis acest avertisment după ce directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, declarase, în septembrie, că “se întrevede sfârșitul pandemiei”, numărul cazurilor de COVID-19 scăzând substanțial în săptămâna din 4 septembrie, când a atins cel mai scăzut nivel din martie 2020, când a fost declarată pandemia.

Cu toate acestea, Tedros a îndemnat națiunile să își continue eforturile în lupta împotriva virusului, care a ucis peste șase milioane de oameni și a infectat peste 606 milioane în întreaga lume.

Luna trecută, agenția de medicamente a Uniunii Europene a declarat că variante complet noi de COVID-19 ar putea apărea în această iarnă, dar vaccinurile existente ar trebui să protejeze oamenii de boli grave și deces.

Temeri privind revenirea în forță a Covid-19 sunt și în Italia, țară care înregistrează creșteri semnificative ale numărului de cazuri: “Suntem în ajunul unui nou val de Covid-19, al optulea, odată cu venirea sezonului rece. Va fi mai puțin greu decât celelalte, dar știm că va provoca multe decese, mai ales în rândul vârstnicilor, pentru că doar 30% dintre cei peste 80 de ani au primit a patra doză de vaccin și se poate spune că sunt protejați de consecințele grave ale bolii”, a afirmat Walter Ricciardi, profesor de Igienă și Medicină Preventivă la Universitatea Catolică din Roma, consilier al ministrului Sănătății: “Avem trei strategii pentru a contracara: vaccinarea cu doza de rapel, pentru că am văzut că protecția pe care o oferă vaccinurile scade în timp; măști în locuri închise, aglomerate, precum și igienizarea suprafețelor și a mediului”.

În ce privește declarațiile unei reprezentante a companiei Pfizer, care a spus că serurile companiei americane nu au fost testate în privința opririi transmisibilității SARS-COV-2, înainte de a fi utilizate, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat la un post de televiziune: “Eu sunt destul de reținut în privința acestei declarații, nu știu ce profesie are mai exact doamna la Pfizer. Mereu când e un vaccin de autorizat se depune un dosar la autoritatea competentă - FDA în SUA, EMA în Europa. Sunt date din studii clinice. Sunt trei, cele mai importante - legate de siguranța vaccinului (...), al doilea e eficacitatea - se referă la două elemente, dacă previne îmbolnăvirea și dacă formele grave ale bolii sunt prevenite. Eu, din ceea ce știu, în prima parte a pandemiei, bazându-mă pe informațiile pe care le-am văzut, vaccinul de la Pfizer avea o eficacitate de 94%, iar cel de la Moderna, de 95%, ambele vaccinuri ARNm. Iar celelalte, de la AstraZeneca și Johnson, care folosesc vectori virali, 75-82% (...) Vaccinul antigripal are 65-75%. Nu previne toate îmbolnăvirile (...)”.

În privința evitării transmiterii, ministrul Rafila a ținut să precizeze că “nu mai sunt diferențe semnificative între persoanele vaccinate și nevaccinate”.

Totalul dozelor administrate de la începutul campaniei de vaccinare în România se ridică la 16.896.277 doze, iar al celor achiziționate de statul român este de 94.318.232, astfel că țara noastră va plăti peste 1 miliard de euro pe zeci de milioane de doze de vaccin neutilizate/expirate.

Parchetul European (European Public Prosecutior's Office) a confirmat, vineri, că a început o investigație privind achiziția de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană: “EPPO confirmă că are în curs de desfășurare o investigație cu privire la achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat”, se precizează într-un anunț laconic, postat pe pagina Facebook a instituției, precizându-se că nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă.

În ciuda scepticismului privind siguranța vaccinului, vehiculat pe rețelele de socializare, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor încurajează populația să se vaccizeze cu doza de rapel actualizată, de îndată ce devine disponibilă. În ce privește procesul de testare, directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, a precizat că acesta a fost similar cu cel pentru vaccinul antigripal: “Testarea pe animale pentru vaccinurile de rapel actualizate a fost similară cu procesul de testare pentru vaccinul antigripal. Acesta se schimbă anual pentru a combate tulpinile predominante ale virusului. Deoarece formula originală a vaccinului antigripal a primit deja aprobarea FDA, acesta nu trebuie să fie supus unor studii clinice complete de fiecare dată când este lansată o nouă versiune”. (surse documentare: who.int, eu.statesman.com, tg24.sky.it)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu