INTERVIU CU VICTOR PRODAN, PRIMARUL ORAȘULUI UNGHENI: “OAMENII ȘTIU CĂ ÎNTOTDEAUNA AM PUS UNGHENIUL PE PRIMUL LOC!”

Distribuie pe:

Aflat la cel de al treilea mandat de primar, Victor Prodan gospodărește localitatea poate cu cea mai mare rată de dezvoltare din județul Mureș. Dacă ne gândim la investițiile în infrastructura mare care s-au făcut în timpul mandatelor sale pe teritoriul acestui oraș (autostrada sau investiții ale Consiliului Județean: modernizarea Aeroportului Transilvania, drumul Ungheni - Târnăveni, sau deschiderea circuitului pentru sporturi cu motor Transilvania Motor Ring) și continuând cu investițiile făcute din bugetul local sau din fonduri nerambursabile guvernamentale sau externe în drumuri, poduri, apă - canal, școli, dispensare, terenuri de sport sau sedii administrative, putem spune că nicio altă localitate din județul nostru nu a cunoscut o transformare atât de majoră. Pentru a trece în revistă principalele realizări și stadiul investițiilor în curs, cotidianul nostru i-a solicitat edilului din Ungheni un interviu pe care vi-l prezentăm în rândurile de mai jos.

Cuvântul liber: Care credeți că sunt atuurile dumneavoastră care i-au determinat pe cetățenii din Ungheni să vă acorde trei mandate de primar, până acum?

Victor Prodan: Cu siguranță, printre principalii factori determinanți pentru semenii mei în alegerea făcută de aceștia la urnele de vot au fost realizările din ultimii ani de pe raza administrativă Ungheni, proiectele propuse pentru viitor și înțelegerea importanței acestora pentru bunul mers al orașului și a localităților administrate și, nu în ultimul rând, optimismul și sinceritatea afișată față de aceștia, care m-au păstrat integru și hotărât în dezvoltarea comunității noastre. Oamenii știu că întotdeauna am pus Ungheniul pe primul loc. Indiferent de cine era la guvernare, eu m-am îngrijit ca orașul să nu își întrerupă proiectele de investiții majore. Consider esențială dezvoltarea comunității pe care o reprezint, iar interesul meu este acela de a construi un oraș capabil să atragă investiții și investitori, care, prin activitatea desfășurată și implicare financiară, să poată contribui la prosperitatea fiecăruia dintre locuitorii săi.

Cuvântul liber: Care au fost cele mai importante realizări ale dumneavoastră ca primar în mandatele anterioare?

Victor Prodan: Realizări, investiții sau proiecte au fost foarte multe, consider eu, la fel de importante pentru că fiecare dintre ele au avut ca direct beneficiari tot o parte din comunitatea mea. Voi aminti însă printre ele, realizarea unui pod peste râul Mureș, un pod care unește două localități înfrățite - satul Vidrasău și satul Șăușa, fiind totodată și primul pod nou realizat în ultimii 30 de ani peste râul Mureș, de pe raza județului nostru. Un alt proiect care continuă de ani de zile, până în prezent chiar, este asfaltarea tuturor străzilor administrate pe raza orașului și a celor 6 localități aparținătoare, astfel pot conchide faptul că începând cu anul 2012, atunci când locuitorii noștri nu beneficiau de nici măcar un kilometru de asfalt, și până astăzi, u.a.t. Ungheni se bucură de peste 70 km de asfalt, iar planurile mele pentru locuitorii administrați sunt deja cuprinse în proiecte de modernizare stradală care presupun acoperirea tuturor străzilor aflate în gospodărirea primăriei.

Cuvântul liber: Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?

Victor Prodan: Din fonduri locale, desfășurăm lucrări de modernizare stradală și a căilor pietonale aferente, lucrări la rețeaua de canalizare a orașului, lucrări de dezvoltare a infrastructurii sportive - respectiv realizarea unei baze sportive noi pe raza localității Morești.

Consider că asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru desfășurarea unui bun trai pentru locuitorii administrați este prioritară, așadar doresc să asigur acest lucru și prin realizarea, respectiv începerea lucrărilor la o nouă creșă și grădiniță pe raza orașului Ungheni.

Totodată continuăm proiectul sportiv C.S. Unirea Ungheni 2018, prin dezvoltarea infrastructurii necesare sportului de masă și în special a celui de performanță, pe raza U.A.T. Ungheni.

Modernizarea stradală și pietonală, dar și rețeaua de cana-lizare menajeră, pe de altă parte, vor cunoaște în continuare un proces amplu de dezvoltare, astfel că în ajutorul planurilor mele vin și cele două proiecte depuse și câștigate pe axa Anghel Saligny, în valoare de peste 17.300.000 lei.

Cuvântul liber: Ce proiecte au fost demarate în perioada 2021-2022 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?

Victor Prodan: În ultimul an, pe raza U.A.T. Ungheni am continuat lucrările de dezvoltare-modernizare rețea stradală și pietonală, astfel am asfaltat străzi precum Mălinului, Salcâmului, Nucilor, Florilor, Rapsodiei, Bisericii, Catedralei din orașul Ungheni, străzile Păcii, Eroilor, Paroște și Busuiocului din localitatea Vidrasău; în aceste momente, lucrările sunt în desfășurare pe raza localității Cerghizel, pe strada Izvor, iar în orașul Ungheni, pe strada Bradului (fosta stradă a Bazei) și pe străzile Iasomiei și Mecanizatorilor din zona Morii, continuând cu strada Rozelor în aceeași zonă.

Cuvântul liber: Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?

Victor Prodan: În ceea ce privește axa Anghel Saligny, am cuprins parte de modernizare stradală și căile de acces pietonale aferente a peste 20 de străzi și totodată proiecte de canalizare menajeră pe raza orașului Ungheni. Mai exact:

1 - Canalizare menajeră în orașul Ungheni pe străzile: Rozelor, Magnoliei, Cosminului, Viitorului și tronsonul E60-DE1067, în localitatea Vidrasău pe străzile: Martirilor, Busuiocului, Înfrățirii, în localitatea Morești pe străzile: Panseluțelor, Crinului, Delniței, Cap-ului, județul Mureș - în valoare de 5.074.482,27 lei;

2 - Modernizarea unor străzi din orașul Ungheni: străzile Baladei, Nirajului, Liliacului, Plopilor, Gospodarilor, Cinceu, Bradului segment 2, Crinului, Cosminului, Stadionului Segment 2,3,4 - din orașul Ungheni, str. Martirilor - din localitatea Vidrasău, străzile Crinului, Panseluțelor, Grui, Strâmtă, Plaiului, Romaniței - din localitatea Morești, străzile Cimitirului, Finlandia - din localitatea Cerghizel, străzile Izvorului, Câmpului - din localitatea Recea, străzile Văii, Dosului - prelungire, Cornișu Mic - din localitatea Cerghid, orașul Ungheni, județul Mureș - în valoare de 12.254.166,10 lei.

Cuvântul liber: Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?

Victor Prodan: Ca puncte forte, atunci când discutăm despre specificul zonei Ungheni, vorbim despre o zonă puternic industrializată aflată în plină expansiune. O zonă de interes pentru investitori, o zonă aflată în imediata apropiere a municipiului reședință de județ care poate oferi o alternativă viabilă atât antreprenorilor pentru a-și dezvolta afacerile, cât și persoanelor fizice aflate în căutarea unui loc pe piața muncii.

Ca proiect pe care îl continuă administrația locală actuală, orașul și localitățile aparținătoare sunt axate pe dezvoltarea infrastructurii și modernizarea acesteia acolo unde este cazul, pe de altă parte, un proiect sportiv de performanță prinde rădăcini în ultimii ani, orașul Ungheni devenind un candidat important prin grupele de copii și juniori, dar și prin echipa etalon a orașului, la oraș model în dezvoltarea sportului de masă și de performanță în România, clubul local - C.S. Unirea Ungheni 2018, bucurându-se deja în ultimul campionat de fotbal, organizat de FRF, de cea mai bună poziționare pe care o echipă din județul Mureș a avut-o. în clasamentul final.

Orașul Ungheni și localitățile aparținătoare cunosc o dezvoltare continuă în ultimii ani, fiind una din cele mai importante unități administrativ-teritoriale ale județului.

Cuvântul liber: Care sunt manifestările culturale / sportive / recreative cele mai reprezentative pe care le organizați în comunitatea dvs.?

Victor Prodan: Din fericire, atunci când vine vorba despre evenimente marcante pentru orașul Ungheni, putem vorbi despre momente festive speciale cu prilejul fiecărei zile naționale sărbătorite la nivel de țară, astfel pot aminti faptul că în fiecare an organizăm ceremoniale de depunere de coroane la statuia lui Avram Iancu sau la Monumentul Eroilor din orașul Ungheni, cu prilejul Zilei Naționale a României, Zilei Unirii, Zilei Imnului, Zilei Eroilor sau celei a Tricolorului, momente care au devenit din ce în ce mai frumos reprezentate și prin prezența instituțiilor de forță prin reprezentanții lor, respectiv Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii și Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, parteneri extraordinari care fac ca fiecare sărbătoare să fie încununată de aplauze din partea comunității noastre. Totodată, meciurile de fotbal disputate de echipa de fotbal a orașului C.S. Unirea Ungheni 2018 aflată în Liga a III-a a Campionatului României sunt un bun prilej de socializare și chiar de spectacol sportiv, la fel și meciurile copiilor și juniorilor disputate pe același teren a orașului Ungheni sau în sala de sport a Școlii Gimnaziale “Emil Drăgan” din orașul Ungheni. Tot pentru copii și familie organizăm momente speciale prichindeilor cu prilejul zilei de 1 Iunie și cu prilejul Zilelor Porților Deschise la C.S. Unirea Ungheni 2018, pe Sta-dionul “Central” din oraș.       

Cuvântul liber: Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local?

Victor Prodan: Din perspectivă turistică, la nivelul unității administrativ-teritoriale Ungheni ne bucurăm de segmentul turismului religios practicat pe raza localității Recea, la mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului”.

În acest sens observăm o creștere a interesului pelerinilor ortodocși în această zonă administrată, lucru îmbucurător nu doar din perspectivă economică, cât în special din cea spirituală.

Sunt sigur că într-o formă sau alta, segmentul sportiv care se dezvoltă foarte sănătos la nivelul orașului va contribui de asemenea la partea de “turism”, respectiv atractivitate pentru locuitorii domiciliați în satele și orașele/municipiile limitrofe, tocmai prin performanțele obținute și prin reprezentativitatea pe care echipa de fotbal a orașului o are, pentru întreg județul.

Cuvântul liber: Care este viziunea dumneavoastră pentru dezvoltarea de ansamblu a localității pe care o reprezentați?

Victor Prodan: Orașul Ungheni și localitățile aparținătoare au un potențial uriaș de dezvoltare, în special în sfera industrială, aici unde trebuie să depun toate eforturile pentru a atrage investitori și investiții care se vor reflecta asupra modului și nivelului de trai al locuitorilor administrați. Cu cât mai mulți investitori, cu atât mai multe locuri de muncă la nivelul unității administrative, respectiv, cu atât mai multe motive pentru care locuitorii să nu plece din orașul lor, iar administrația va avea astfel mai multe resurse financiare și totodată umane, pentru un mediu propice dezvoltării din toate punctele de vedere. Desigur, pentru aceasta este nevoie în continuare de o viziune pe termen lung, precum cea pe care am propus-o eu de ani de zile și care se pare că dă roade acum, datorită încrederii acordate mie de către cetățeni, în ultimii ani.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu