CONFUZIE ÎNTRE PACIENȚII CELOR DOUĂ SPITALE DIN TÂRGU MUREȘ ÎN URMA UNUI ANUNȚ PRIVIND UN FOCAR DE INFECȚIE

Distribuie pe:

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a transmis că în rândul pacienților s-a creat o confuzie privind spitalele din oraș, după ce o parte a presei a relatat în mod eronat că s-a depistat un focar de infecție în Secția ATI a acestei unități sanitare, când de fapt era vorba despre Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș.

SCJU Târgu Mureș a informat duminică, printr-un comunicat, că Secția sa ATI este funcțională, pacienții fiind “în deplină siguranță”.

“În Târgu Mureș funcționează două Spitale Clinice Județene, unități sanitare cu paturi, cu management diferit și subordonare diferită, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș (www.spitalmures.ro) subordonat Ministerului Sănătății, și Spitalul Clinic Județean Mureș (www.spitaljudeteanmures.ro) în subordinea Consiliului Județean Mureș. Pentru corecta informare a publicului larg și, mai ales, a pacienților care ar trebui să vină la internare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, facem următoarea precizare: doamna secretar de stat dr. Adriana Pistol s-a aflat, ieri, la Spitalul Clinic Județean Mureș, Secția ATI, care a fost închisă din cauza infecțiilor asociate asistenței medicale aparținând acestei unități sanitare, și nu la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș cum a fost menționat în diferite apariții mass-media, inclusiv cu fotografii ale sediului acestuia. Secția ATI a Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este funcțională, pacienții fiind în deplină siguranță”, a precizat SCJU Târgu Mureș, într-un comunicat de presă transmis duminică.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Adriana Pistol, a anunțat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că la Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș a fost identificat un focar de infecție intraspitalicească, cu șase cazuri, dintre care cinci s-au soldat cu deces. Aceste cazuri au fost raportate și depistate în ultimele zile.

“Pacienții aveau multiple patologii, erau pacienți polispitalizați și asupra lor, datorită acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre și proceduri invazive. Infecțiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistență mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic și acinetobacter”, a precizat Pistol.

Secretarul de stat a afirmat că Ministerul Sănătății a fost informat vineri, motiv pentru care ministrul a decis deplasarea sa de urgență la fața locului pentru a stabili un plan de măsuri împreună cu conducerea SCJ Mureș.

“Secția de terapie intensivă este o secție autorizată provizoriu și care nu oferă condiții tocmai optime pentru îngrijirea pacienților. Ca măsuri, deja din cursul zilei de joi, spitalul a decis să fie sistate toate internările în Secția de terapie intensivă.

Deja a început o activitate de curățenie și dezinfecție în saloanele secției de terapie intensivă. În plus, am fost informați de o serie de proiecte noi referitoare la secția de terapie intensivă, în sensul extinderii unei clădiri din locația Gheorghe Marinescu nr. 1 și, de asemenea, există un proiect care are în vedere și secția de terapie intensivă, specialitatea boli infecțioase”, a susținut secretarul de stat.

Potrivit Adrianei Pistol, acest spital este unul dintre puținele din țară care raportează infecțiile asociate asistenței medicale. “Este un lucru extrem de util pentru că astfel putem să implementăm măsuri cât mai rapid posibil pentru ca astfel de cazuri să nu se perpetueze. Ca urmare, aș vrea să informez populația județului Mureș asupra faptului că spitalul se străduiește să întreprindă și să implementeze toate măsurile discutate”, a completat ea. (Agerpres)

Lasă un comentariu