FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ȘI MUREȘ, ACUZAȚII DE DISCRIMINARE A ROMÂNILOR DIN JUDEȚUL HARGHITA

Distribuie pe:

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) condamnă discriminarea instituțională săvârșită prin repartizarea inegală și inechitabilă a fondurilor către comunitățile românești din Harghita. “Localitățile românești din nordul județului Harghita nu au primit, joi, îndelung așteptatele fonduri pentru dezvoltare.

Reprezentanții partidelor aflate la guvernare nu au ajuns la consens în cadrul Consiliului Județean Harghita în privința repartizării sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs pentru zona de nord a județului”, sa arată în postare. Liderii forumului mai susțin că întrucât s-a propus spre alocare comunelor Sărmaș, Gălăuțaș, Corbu, Bilbor și municipiului Toplița în total 1,023 de milioane de lei deși însumează 24.668 de locuitori (27.668 de locuitori cu tot cu Tulgheș), în timp ce altor localități din Bazinul Gheorgheni, precum comuna Remetea, cu o populație de 6.165 de locuitori a primit un milion de lei, aproape dublu față de municipiul Toplița (513.000 de lei) care numără 13.929 de locuitori; comuna Ciumani, cu 4.328 de locuitori, care a primit 900.000 de lei, orașul Borsec, cu o populație de 2.585 de locuitori, căruia i s-a repartizat suma de 800.000 de lei sau comuna Ditrău - 5.483 de locuitori - căreia i s-au alocat 700.000 de lei.

“Sunt necesare fonduri pentru dezvoltarea acestor localități, iar repartizarea sumelor pe criteriu etnic reprezintă o metodă inacceptabilă!”, mai susțin cei de la FCRCHM.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) condamnă, într-o postare pe o rețea de socializare, “discriminarea instituțională săvârșită prin repartizarea inegală și inechitabilă” de către Consiliul Județean Harghita a fondurilor către comunitățile românești din acest județ.

Consilierul județean PNL, Teodor Dobrean, a explicat, pentru Agerpres, că grupurile PSD și PNL din Consiliul Județean nu au fost invitate la discuții de către fracțiunea UDMR din zona Gheorgheni pentru distribuirea acestor sume, iar propunerile pentru alocarea de fonduri făcute în ședința ordinară de joi, 13 octombrie, au fost mult mai mici decât cele convenite la începutul anului, la discuțiile pentru întocmirea bugetului.

“Grupurile PNL și PSD nu au fost invitate de către grupul UDMR la această discuție (privind distribuirea sumelor-n.red.). La începutul anului am avut o discuție în creionarea bugetului în care s-au stabilit niște sume, cu care am căzut de acord. Însă, aceste sume care au fost propuse spre alocare localităților românești nu sunt în concordanță cu cele care au fost propuse la începutul anului, sunt mult mai mici”, a spus consilierul Teodor Dobrean.

El a arătat că pentru municipiul Toplița s-a convenit alocarea sumei de un milion de lei, dar propunerea făcută de grupul UDMR a fost de jumătate din acești bani, iar pentru unele comune cu populație preponderent românească s-a propus doar o treime din suma convenită.

“Anul acesta, disproporția este foarte mare între fondurile alocate unor comune din Bazinul Gheorgheniului, cu populație pre-ponderent maghiară, precum Remetea - 1 milion de lei, Ditrău - 700.000 lei, Joseni - 900.000, Ciumani - 900.000. Adică, localitățile noastre aveau o valoare mult mai mică față de ceea ce aveau localitățile cu populație majoritar maghiară”, a precizat Teodor Dobrean.

Ținând cont de această situație, consilierii PNL și PSD au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor prin care se distribuiau bani localităților din Bazinul Gheorgheni, inclusiv celor cu populație maghiară, acestea urmând să fie puse în dezbatere la o viitoare ședință extraordinară de CJ.

“S-a decis scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre care vizau localitățile din Bazinul Gheorgheni-Toplița, inclusiv cele maghiare, pentru a se redistribui sumele, astfel încât localitățile românești să primească sumele cuvenite”, a precizat consilierul liberal.

El a ținut să puncteze că, la începutul anului, sumele se împart pe cele trei zone, Ciuc, Odorhei, respectiv Gheorgheni, iar fracțiunile politice din zonele respective trebuie să discute împreună cu majoritatea UDMR împărțirea banilor, lucru care în zona Gheorgheni nu s-a discutat.

“Deci, distribuirea pe Bazinul Gheorgheni nu s-a discutat, liderii UDMR ai zonei Gheorgheni venind cu aceste propuneri unilateral, fără să consulte și primarii localităților românești și reprezentanții în Consiliul Județean ai comunității românești.(...) Ne-am trezit cu sumele acestea pur și simplu, lucru cu care nu am fost de acord de la bun început și am făcut tot posibilul ca aceste sume să se dezbată într-un mod corect. Sperăm, încă o dată, ca până la următoarea ședință să se găsească consens, pentru ca sumele să fie corect distribuite. Consider că e o criză generată de către atitudinea grupului UDMR din zona Gheorgheni, care nu a consultat și celelate partide politice din zona de Nord la distribuirea sumelor aflate la dispoziția Consiliului Județean. Și consider că este o problemă cu distribuirea sumelor din pixul unor lideri politici, lucru cu care nu suntem de acord pentru că, prin acest mod de distribuire, comunitatea românească este discriminată și privată de niște sume care i se cuvin în mod normal, pentru a derula investiții, pentru a se dezvolta”, a arătat Teodor Dobreanu.

El a mai ținut să puncteze că militează pentru o dezvoltare echilibrată a județului și nu pentru una pe criterii etnice, pentru că, prin lipsa de investiții, zona de nord a județului, locuită preponderent de români, este supusă la subdezvoltare. (sursa: FCRCHM și Agerpres)

Lasă un comentariu