CERCETĂTORUL, IUBIREA ȘI... CĂLUGĂRUL

Distribuie pe:

* “A nu vedea prietenia lui Dumnezeu și a nu o dori este, în fond, un păcat sinucigaș. Când Iuda a venit cu trimișii arhiereilor pentru arestarea lui Hristos, Acesta l-a întrebat: «Prietene, pentru ce ai venit?!» (Matei 26, 50). Dacă Iuda ar fi fost atent la acest “prietene”, ar fi fost salvat. Dar simțirea și trăirea deplină a acestei Prietenii cu Fiul lui Dumnezeu trece prin îmbrățișarea pură și simplă, prelungă, cu prietenul tău de aici, de lângă tine, al cărui zâmbet duios și încurajator reprezintă, și el, pentru tine, o probare a existenței lui Dumnezeu. Sfânta Treime este o Treime a prieteniei desăvârșite. Lumea noastră este creată întru prietenie. Drumul nostru întru Hristos are a repeta drumul apostolic, de la robi la prieteni. Drumul nostru întru prietenia imediată este acela de la trufia egoistă la jertfa altruistă. Să mizăm neabătut pe prietenie și vom fi biruitori întru adeverirea ființei noastre de sorginte dumnezeiască, prin har!”

Costion Nicolescu, scriitor, cercetător științific în etnologie și antropologie la Muzeul Țăranului Român. Doctorat în teologie la Institutul Teologic Ortodox din Saint-Serge din Paris-2006, inginer proiectant..

***

* “Iubirea este legătura societății și înfrățirea întregii omeniri. Este baza fericirii și a bunăstării oamenilor și temelia tuturor virtuților. Este scara care îl ridică pe om la desăvârșire și-l arată cu adevărat chip și asemănare a lui Dumnezeu. În fiecare zi să cerem iubirea de la Dumnezeu; împreună cu iubirea vine și toată mulțimea bunătăților și a virtuților. Dăruiți lui Dumnezeu toată inima voastră încât să rămâneți în iubire. Iubiți ca să fiți iubiți de Dumnezeu și de alții. Pacea este darul dumnezeiesc care se dă din belșug celor care se împrietenesc cu Dumnezeu și împlinesc poruncile divine. Pacea este lumina care fuge de păcat, de întunerec, de faptele rele. Un păcătos niciodată nu are pace. Să vă luptați împotriva păcatului și să nu vă tulbure izbucnirea patimilor înlăuntrul vostru, pentru că dacă biruiți în lupta cu ele, ele s-au făcut pentru voi pricină, ocazie, de bucurie și pace.”

Nectarie din Eghina (1846-1920), făcătorul de minuni din Eghina, a fost Mitropolit al Pentapolei (Libia), director al Seminarului Rizareios și întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime, în Insula Eghina. La vârsta de 20 de ani devine profesor în Insula Hios. În anul 1877 este hirotonit diacon și primește numele de NECTARIE. În următorii trei ani se găsește la Atena pentru completarea studiilor preuniversitare. În anul 1866, părintele Nectarie se întoarce la Alexandria unde este hirotonit preot și după 6 luni este hirotonit arhimandrit. Sfântul Mitropolit Nectarie este unul din cei mai mari teologi ai începutului de secol XX, cu un nivel de pregătire academică de excepție. A scris foarte multe cărți, unele dintre ele sunt traduse și în limba română.

***

3. “Un călugăr egiptean viețuia aproape de Constantinopol, pe vremea împăratului Teodosie cel Tânăr (408-450). Împăratul mergând prin zona unde era sihastrul, a fost atras de chilia acestuia. L-a găsit pe acesta stând la masă, și mânca foarte liniștit. Împăratul a spus cine este, și că dorește să guste și el din ceea ce mănâncă el. A înmuiat pâinea în untdelemn și a fost mirat ce bună este aceasta. Cum ați făcut-o? a întrebat împăratul. Am făcut-o cu rugăciune și binecuvântare de la Dumnezeu. Împăratul i-a spus acestuia: «Fericiți voi care nu aveți grijile vieții acesteia și trăiți în pace și înțelegere cu Creatorul!»“

“Noi, creștinii, care avem virtutea cumpătării ca una din devizele mântuirii, înțelegem că nu cantitatea și calitatea mâncării este neapărat importantă, ci binecuvântarea pe care o cerem lui Dumnezeu, care știe El cum să ne hrănească, să ne ocrotească și să transforme puținul în mult și răul în bine. «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate acestea se vor adăuga vouă!»“ (Matei 6,33).

P.S. Iezechil cap. 33, vers. 11: “Precum este adevărat că Eu sunt viu, tot așa este de adevărat că Eu nu voiesc moartea păcătosului, ci ca păcătosul să se întoarcă de la calea sa și să fie viu. Întoarceți-vă, întoarceți-vă de la căile voastre cele rele!”

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu