ELEVI MAI INFORMAȚI

Distribuie pe:

16-22 OCTOMBRIE, CAMPANIA ,,SĂPTĂMÂNA PREVENIRII TRAFICULUI DE PERSOANE”

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și partenerii săi organizează, în perioada 16 - 22 octombrie a.c., o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane - 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare și prevenire “Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.

Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partene-rii săi guvernamentali și neguvernamentali, campanii și activități de prevenire la nivel național. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane evaluează și monitorizează, la nivel național, activitatea desfășurată în domeniul luptei împo-triva traficului de per-soane, îndeplinind rolul de raportor național.

În acest sens, prin intermediul Centrelor Regionale ale A.N.I.T.P. sunt desfășurate o serie de acțiuni la nivel național, dintre care menționăm: întâlniri cu publicul în punctele de trecere a frontierei, în unitățile de învățământ, în comunitățile defavorizate, întâlniri de lucru cu specialiști și parteneri instituționali și organizaționali, dezbateri pe tema traficului de persoane, flashmob-uri. Acțiunile sunt menite să contribuie la informarea și sensibilizarea publicului larg, dar, în mod special, al categoriilor vulnerabile cu privire la fenomenul traficului de persoane.

Activitățile au debutat duminică, 16 octombrie, când în toate parohiile ortodoxe s-a citit un cuvânt de învățătură elaborat în colaborare cu Patriarhia Română, menit să contribuie la prevenirea traficului de persoane în principalele sale forme de manifestare și vor continua în toată perioada de implementare a campaniei.

Totodată, pe canalele de social media ale instituției și ale partenerilor vor fi promovate mesaje relevante menite să facă cunoscut fenomenul traficului de persoane și să contribuie la o mai bună protecție a cetățenilor.

Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum și a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenția asupra acestei forme de crimă organizată și pentru a influența în mod pozitiv deciziile și acțiunile guvernelor, autorităților locale și celorlalte instituții publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a crește nivelul de conștientizare a populației și de a stimula comunicarea și interacțiunea între organizațiile care activează în acest domeniu.

MIHAELA DRĂGUȘ

LA LICEUL TEHNOLOGIC TRAIAN VUIA”

Campania “Săptămâna prevenirii traficului de persoane” a debutat la Liceul Tehnologic “Traian Vuia” din Târgu Mureș, la invitația consilierului educativ din unitatea de învățământ, prof. Lokodi Hajnalka. Desfășurată în contextul zilei de 18 octombrie, Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane, activitatea a vizat transmiterea de informații ale Campaniei Naționale “Închisoarea nu este doar între gratii” și vizionarea de filmulețe pentru o mai bună înțelegere a fenomenului dezbătut.

“Mulțumim Bisericii Ortodoxe Române pentru cuvântul de învățătură predicat în toate parohiile ortodoxe, în sprijinul conștientizării comunităților asupra acestui fenomen”, spunea comisar șef de poliție ZAHARIA Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Tg. Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Domnia sa preciza și că instituția derulează în această săptămână mai multe activități, respectiv lecții deschise la cinci unități școlare din municipiile Tg. Mureș, Reghin și Toplița, care vizează discuții privind problematica traficului de persoane și a riscurilor asociate acestui fenomen cu elevii, categorie vulnerabilă la exploatare.

Acțiunile continuă pe parcursul întregii săptămâni și vor viza și alte categorii profesionale ce pot ajuta la identificarea timpurie a victimelor pentru o intervenție imediată și profesionistă.

LA COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC MIHAI EMINESCU”

Centrul Regional Tg. Mureș derulează în această săptămână mai multe activități, respectiv lecții deschise la cinci unități școlare din municipiile Tg. Mureș, Reghin și Toplița, care vizează discuții privind problematica traficului de persoane și a riscurilor asociate acestui fenomen cu elevii, categorie vulnerabilă la exploatare.

Ieri, 18 Octombrie, Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, a avut loc la Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” din Tg. Mureș o dezbatere privind traficul de minori, protagoniștii fiind elevi din mai multe unități școlare. Pornind de la câteva întrebări cheie, sub sloganul “Pot să mă implic! Duc mai departe mesajul antitrafic” am încercat să găsim cele mai bune răspunsuri și să vedem percepția lor asupra fenomenului în discuție și să vedem ce se poate face mai mult de către fiecare dintre noi pentru ca acest fenomen să rămână la un nivel scăzut. Discuțiile din cadrul întâlnirii au fost însoțite și de filmulețe realizate de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, care i-au ajutat să înțeleagă mai bine subiectul tratat și să identifice soluții ce pot fi puse în aplicare pentru siguranța lor.

Am avut și o sesiune de lucrări artistice realizate de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Bernady Gyorgy” și ale liceului gazdă, cele mai impresionante dintre ele fiind premiate cu materiale de prevenire ale campaniei naționale “Închisoarea nu este doar între gratii”.

Ne dorim ca cei prezenți să ducă mai departe mesajul nostru și suntem convinși că abordarea asupra acestui fenomen va fi mai complexă.

Pe parcursul întregii săptămâni, consilierii educativi din cadrul I.S.J. Mureș și Harghita și psihologii școlari din cadrul C.J.R.A.E. Harghita vor susține lecții deschise în unitățile de învă-țământ în care își desfășoară activitatea, având ca tematică prevenirea traficului de minori, folosindu-se de materialele furnizate în format electronic de C.R. Tg. Mureș.

Ne sunt alături în activitățile din această săptămână partenerii instituționali din cele două județe, unii dintre ei realizând activități punctuale de prevenire, cum este și cazul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroul Siguranță Școlară din cadrul I.P.J. Harghita, care vor avea întâlniri directe cu elevi de la Colegiul Național “O. Goga” și Liceul Tehnologic “Venczel Joszef” din Miercurea Ciuc, dar și unități școlare din municipiul Toplița. Ceilalți parteneri potențează efortul nostru, prin diseminarea materialelor de prevenire spre publicul larg, pentru asigurarea unei bune vizibilității a mesajului antitrafic.

Centrul Regional Tg. Mureș mulțumește partenerilor locali pentru deschiderea constantă față de propunerile și acțiunile noastre, dar și pentru implicarea în implementarea campaniilor naționale și locale.

Comisar șef de poliție ZAHARIA CRISTINA GABRIELA, coordonator al Centrului Regional Tg. Mureș

PENTRU O VIAȚĂ FERITĂ DE EXPLOATARE

Activități dedicate marcării Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane s-au desfășurat și la Liceul Teoretic ,,Marin Preda” și Casa ,,Sfântul Iosif” din Odorheiul Secuiesc.

“La activitatea cu elevii liceului am avut o surpriză plăcută pentru că i-am găsit lucrând intens la desenele dedicate zilei de 18 octombrie și cu discuții despre fenomenul traficului de persoane. Ne-a fost foarte ușor să adăugăm la ceea ce știau ei informații noi și sfaturi pentru o viață ferită de exploatare, ajutați și de filmulețele realizate de A.N.I.T.P. Au fost activi, și pentru acest lucru au fost premiați cu materiale de prevenire ale Campaniei Naționale ,,Închisoarea nu este doar între gratii”, mai exact cu ghiozdane și brățări. De asemenea, a fost promovată și Campania locală “Informarea salvează vieți”, derulată în colaborare cu Biroul Siguranța Școlară din cadrul I.P.J. Harghita.

Cealaltă activitate a fost cu copiii aflați în grija Sorei Emilia, copii cu care am povestit despre cât de mult înseamnă ca la această vârstă să pună accentul pe învățătură și, în același timp, să țină seama de recomandările celor care îi au în grijă. Au fost două întâlniri plăcute de la care am plecat cu sentimentul că am putut să le fim un sprijin și că le-am adus un plus de informații, totul pentru siguranța lor. Mulțumim conducerii unității școlare și consilierului educativ pentru implicare și interes”, spunea comisar șef de poliție ZAHARIA Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Tg. Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

PAGINĂ REALIZATĂ DE LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu