PARLAMENTUL EUROPEAN A ADOPTAT REZOLUȚIA CARE SUSȚINE ADERAREA ȚĂRII NOASTRE ȘI A BULGARIEI LA SPAȚIUL SCHENGEN

Distribuie pe:

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat, ieri, o rezoluție nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit unui comunicat al instituției, preluat de agențiile de presă.

“Parlamentul European solicită încetarea discriminării și admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen. Excluderea este discriminatorie și are un impact negativ asupra pieței unice a UE”, se arată în comunicatul oficial. Rezoluția, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra și 43 de abțineri, îndeamnă Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și în România până la sfârșitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

Rezoluția nu produce efecte concrete, dar are rolul de a da un semnal important. Extinderea spațiului Schengen necesită unanimitatea Consiliului Europei, iar votul decisiv va fi dat în decembrie.

Eurodeputații critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare. Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact negativ asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, potrivit eurodeputaților. Obstrucționarea importurilor, a exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieței unice a UE, menționează semnatarii documentului.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

Aderarea unor noi țări la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE. Președinția cehă a Consiliului dă asigurări că intenționează să poarte discuții pe această temă înainte de sfârșitul anului 2022, dată fiind atitudinea Olandei: toți cei cinci europarlamentari din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au abținut marți în Parlamentul European la votul rezoluției prin care eurodeputații au cerut, cu un vot larg, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu