FRUCTELE, ÎNTRE MIT ȘI REALITATE

Distribuie pe:

Fructele conțin o mulțime de substanțe nutritive și sunt foarte gustoase. Din păcate, există numeroase informații inexacte despre consumul acestora, “mituri” care circulă online și în rândul comunităților, unii “cunoscători” susținând, de exemplu, că există anumite “momente optime” pentru consumul de fructe. În realitate, nu ar trebui să luăm în serios aceste afirmații. Indiferent de ora din zi, consumul de fructe este o modalitate “delicioasă” de a oferi organismului nutrienții de care are nevoie.

Specialiștii de la Centrul Medical Mount Elizabeth (Singapore) demontează unele mituri privind prejudecățile și miturile despre consumul de fructe.

Fructele pierd din nutrienți dacă sunt consumate în timpul mesei

Consumul de fructe pe stomacul gol este cel mai eficient mod prin care organismul își absoarbe toți nutrienții. Această afirmație sugerează că nutrienții se pierd atunci când fructele sunt consumate în timpul mesei.

În realitate, sistemul digestiv este foarte eficient în absorbția nutrienților din alimente. Intestinul subțire are aproximativ 6 metri lungime, ceea ce îi oferă timp suficient pentru a absorbi nutrienții în timpul digestiei. Asta înseamnă că sistemul digestiv nu va avea nicio problemă în a asimila substanțele nutritive din fructele pe care le mănânci, indiferent dacă le consumi sau nu în timpul mesei.

Fructele trebuie mâncate doar pe stomacul gol

Consumul de fructe în timpul meselor duce la încetinirea digestiei și la descompunerea alimentelor în stomac. Există, de asemenea, ideea că alimentele nedigerate sunt cele care cauzează indigestie, dureri de stomac și o multitudine de alte afecțiuni.

În realitate, deși fibrele din fructe pot încetini eliberarea alimentelor din stomac, nu există nicio dovadă cu privire la efectele evocate mai sus. Da, fructele încetinesc viteza de trecere a alimentelor în intestinul subțire, dar nu încetinesc digestia în stomac.

Încetinirea digestiei poate fi, de fapt, un efect pozitiv. Fibrele din fructe te fac să te simți sătul pentru o perioadă mai lungă de timp, ajutându-te, astfel, să consumi mai puține calorii.

Cel mai potrivit moment pentru a mânca fructe este la 6 ore după ce te trezești

Sistemul digestiv trebuie să fie “reactivat” pe măsură ce ziua progresează. Se crede că rata metabolismului scade în jurul prânzului, iar consumul de alimente bogate în zahăr, cum ar fi fructele, crește nivelul de zahăr din sânge, “activând” sistemul digestiv.

În realitate, nu este nevoie să “reactivăm” sistemul digestiv. El este capabil să digere alimentele în orice moment al zilei, cu sau fără fructe.

Afirmațiile potrivit cărora fructele ar trebui consumate după-amiaza nu trebuie luate în serios. Cu alte cuvinte, indiferent la ce oră le mâncăm, ele sunt la fel de bune.

Nu trebuie să mănânci fructe înainte de culcare

În mod ironic, acest mit îl contrazice pe cel precedent. Consumul de fructe înainte de culcare crește nivelul zahărului din sânge, ceea ce duce la creșterea în greutate, susțin unii, motivând că organismul nu are suficient timp să stabilizeze nivelul de zahăr.

În realitate, organismul nu trece de la arderea caloriilor la stocarea lor sub formă de grăsime, în momentul în care adormi. De asemenea, nu există dovezi potrivit cărora consumul de fructe în anumite momente ale zilei duce la acumularea de kilograme în plus.

Există, în schimb, dovezi substanțiale că două porții de fructe și multe legume pe parcursul zilei se corelează cu procente mai mici de grăsime și o probabilitate scăzută de creștere în greutate. Înlocuirea altor alimente cu fructe și legume este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face persoanele care vor să slăbească. Este o modalitate eficientă de a satisface toate nevoile nutriționale ale organismului, beneficiind, în același timp, de un aport caloric echilibrat.

Diabeticii nu au voie să mănânce fructe

Circulă mitul potrivit căruia persoanele care suferă de diabet nu ar trebui să mănânce fructe pentru că sunt “prea dulci”, conțin mult zahăr și cresc nivelul de glucoză din sânge.

În realitate, majoritatea fructelor au indici glicemici mici până la medii, așa că nu duc la o creștere bruscă a nivelului de glucoză din sânge în comparație cu alte alimente care conțin carbohidrați, cum ar fi produsele de pâine albă sau rafinată.

Gestionarea diabetului zaharat are de-a face cu gestionarea glicemiei, a grăsimilor din sânge, tensiunii arteriale și greutății, iar fructele și legumele pot juca un rol pozitiv în toate acestea.

Sucul de fructe este mai sănătos decât consumul de fructe întregi

Adepții sucurilor de fructe susțin că acestea sunt mai bune decât fructele întregi deoarece organismul poate absorbi mai bine nutrienții. De asemenea, spun ei, sucul de fructe reduce riscul de cancer, întărește sistemul imunitar, poate îndepărta toxinele din organism, ajută digestia și contribuie la pierderea în greutate.

În realitate, nu există dovezi științifice care să susțină afirmația că sucurile extrase și prelucrate sunt mai sănătoase decât sucul obținut prin consumul fructului întreg.

În timp ce sucul care este extras din fructele proaspete conține majoritatea vitaminelor, mineralelor și substanțelor vegetale din fructe, cele întregi au și fibre sănătoase, care se pierd în timpul procesării. Fibrele adaugă, de asemenea,                      

volum, ceea ce înseamnă că va fi mai puțin probabil să mâncați în exces și vă veți simți sătul mai repede și mai mult timp. Este nevoie de mai multe mere pentru a obține o ceașcă de suc, dar un singur măr este suficient dacă îl mănânci întreg.

Fructele conțin zahăr rău”

Fructele conțin un tip de zahăr numit fructoză, care, în doze mari, este legată de probleme de sănătate precum diabetul și bolile de inimă.

În realitate, atunci când sunt consumate întregi, zahărul din fructe, alături de alți nutrienți, este bun și adaugă o cantitate minimă de fructoză în meniu. De fapt, prin consumul de băuturi îndulcite cu zahăr sau chiar sucul de fructe, cantitatea de fructoză crește. În plus, fructele au și fibre, care ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge.

Cercetările au arătat că există de fapt o relație inversă între consumul de fructe, greutatea corporală și riscul de boli legate de obezitate.

În concluzie, fructele sunt surse de substanțe nutritive esențiale și constituie și o parte importantă a unei diete sănătoase.

Cu toate acestea, orice fruct are potențialul de a provoca o reacție alergică și dacă bănuiți că aveți o alergie alimentară după ce ați mâncat, este important să consultați un medic cât mai curând posibil. (sursa - mountelizabeth.com.sg/healthplus/article/5-fruit-myths-debunked)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu