VIESPILE, O ADEVĂRATĂ AMENINȚARE

Distribuie pe:

După o vară secetoasă, în această toamnă, viespile s-au înmulțit extrem de mult, provocând pagube însemnate în horticultură și în familiile de albine.

Își fac cuiburile în cutiile jaluzelelor, sub acoperiș, grinzile de lemn. Toamna devin periculoase, când se coc fructele și adună hrană dulce și carne pentru puiet. Viespile înțeapă pentru a se apăra, mai ales când sunt strivite din neatenție. Pot să o facă de mai multe ori, dar nu mor, decât toamna. Pot pune în pericol viața persoanelor alergice, care riscă să se sufoce în 20 de minute, dacă nu se administrează un antidot. Persoanelor alergice li se recomandă să aibă la îndemână medicamente de prim ajutor: picături de cortizon, antihistaminice, spray bronhial. Dacă viespile au înțepat în gură sau în gât, trebuie să meargă de urgență la medic. Ca măsuri de prim ajutor, se recomandă: pe locul înțepăturii să se pună ceva rece, oțet, alcool, sub formă de tampoane sau o felie proaspătă de ceapă care calmează durerile. Ca măsuri de protecție, se reco-mandă: nu se folosesc parfumuri dulcege, care atrag viespile; din sticle și conserve să se bea doar cu paiul; când mâncați fructe dulci trebuie controlate; viespile de pe masă se alungă cu un ziar.

La o distanță de 3 metri de alimente, viespile nu mai simt mirosul și își pierd orientarea. Nu se pulverizează spray antiinsecte pentru a le Îndepărta, nu se apropie flacăra de cuiburile lor, deoarece intervine riscul de a fi înțepat de un roi de viespi speriate. Pentru îndepărtarea cuiburilor de viespi, apelați la pompieri sau la un apicultor.

Surprize în bucătărie

Gândacii negri de bucătărie trebuie combătuți pentru că transmit numeroase boli. Pentru a se înmulți au nevoie de umezeală. Se hrănesc cu alimente și resturi de mâncare și ajung în casă, în general, odată cu cumpărăturile sau cu bagajele de călătorie. În fitofarmacii există produse speciale anti-gândaci.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu