ASTRONOMUL, TEOLOGUL ȘI... BISERICA

Distribuie pe:

• “Profesia mea de astronom și educația ateist-științifică m-au făcut să încerc singură să aflu răspunsul la contradicția «între a ști și a crede». Și asta până pe la începutul acestui secol, când am reușit să pun la masă, dacă pot spune așa, teologi și oameni de știință. Primul răspuns? NU a existat niciodată un conflict între religie și știință, ci doar între reprezentanții celor două. Sunt astronom și nu pot să nu remarc că un număr foarte mare de astronomi colegi s-au aplecat asupra întrebărilor teologice. Cum să nu te întrebi stând în față cu imensitatea cerului, încercând să mergi la începutul Universului, cine a fost Creatorul, de unde vine și încotro merge lumea în care trăim? Dacă vrei să afli tainele universului, trebuie să te apropii de Tainele lumii. Chiar și necredincioșii iluștri au fost frământați de Tainele Creației, de tainele lui Dumnezeu. De pildă Einstein, care avea o admirație nesfârșită față de natură și Creatorul ei”.

Magda Stavinschi (1942 -), doctor în matematică, specialitatea Astronomie, 15 ani director al Institutului Astronomic al Academiei Române

***

• “În sânul societății de azi se resimte lipsa forțelor care să ridice omenirea bolnavă din smârcurile (capcanele, ispitele) vieții instinctive spre culmile virtuții. Tot numai în rezervorul religiei creștine lui Hristos le putem găsi. Deci, reînviorarea vieții religioase este o poruncă a ceasului de față. Scriitorul francez Montesquieu a scris undeva: «cel care n-are credință religioasă este ca acel animal teribil, care nu-și simte libertatea decât atunci când sfâșie și înghite». Omule, află că NU ești un produs al hazardului, ci opera mânilor lui Dumnezeu”.

Preot Ștefan Șlevoacă (1912-1998), doctor în teologie la Cernăuți, exeget în Omiletică, cu studii europene aprofundate, scriitor bisericesc, predicator înduhovnicit la Cernăuți, Suceava, Câmpulung-Bucovina, misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Statele Unite ale Americii.

***

• “Se spune despre o femeie că a dorit să construiască o biserică, dar nu avea decât câțiva bănuți. Episcopul i-a spus: «Bine, bine, te gândești să faci o asemenea construcție, dar cu ce ai s-o faci? Gândește-te dacă ești în stare s-o faci și dacă ai acest curaj!» Ea a răspuns: «Așa este dacă lucrurile rămân numai în seama mea. Dar, dacă mă întovărășesc cu Dumnezeu, atunci totul este posibil». Și până la urmă, Om și Dumnezeu, au dus la bun sfârșit lucrarea de zidire a Bisericii, printr-o împreună lucrare”.

“Frumoasa nostră Românie are nevoie, dragii mei români, de o astfel de conlucrare: OM-DUMNEZEU. Ascultându-i pe mai marii din șefia țării, toți s-au strofocat să ne convingă că ei sunt cei mai buni, că ei dețin toate pârghiile salvării, dar... spuneau minciuni peste minciuni, fiindcă-i cunoaștem de 32 de ani, și tot felul de făgăduințe fără acoperire. Conlucrați cu Dumnezeu, domnilor guvernanți de toate felurile ale României. Dar știți ce înseamnă această conlucrare? Să vă lepădați de toate relele și păcatele: să fiți cinstiți, să nu mințiți, să nu furați, să fiți demni, să nu desfrânați, fiind exemple rele în societate, să lăsați de la voi și să dați la alții, să munciți până la epuizare și cu seriozitate, să nu vă faceți averi pe spatele celor mulți și săraci, să fiți modești, să vorbiți puțin și să faceți mult, să vă țineți promisiunile, familiile voastre să fie exemplu de urmat în societate, umblați mai mult prin țară și mai puțin prin străinătăți, nu vă mai certați cu guvernul ca la ușa cortului, puneți pragul electoral la 15% pentru a avea două-trei partide puternice și pentru a evita conflinctele inter-etnice și scurgerile de bani către candidați așa cum sunteți voi, să nu considerați poporul slugile voastre, ci chiar voi sunteți slugile poporului, fiți buni patrioți și ascultați fiorul și plângerile poporului!”.

P.S. Romani cap. 13. vers. 8: “Nimănui cu nimic nu fiți datori, decât cu iubirea unuia față de altul. Că cel care iubește pe aproapele lui a împlinit legea”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu