IMAGINI UIMITOARE CU “STÂLPII CREAȚIEI”

Distribuie pe:

“Stâlpii Creației”, una dintre cele mai celebre și uimitoare imagini din astronomia modernă, care înfățișează piloni colosali de gaz și praf interstelar, a fost realizată într-o nouă variantă, mai detaliată, mai clară și mai nuanțată, de Telescopul spațial James Webb, informează Reuters.

Noua imagine a acelor formațiuni de gaz și praf cosmic, devenită celebră după ce a fost captată pentru prima dată în 1995 de predecesorul telescopului James Webb, Telescopul spațial Hubble, a fost dezvăluită de NASA miercuri, la trei luni după prezentarea seriei inaugurale de fotografii cosmice obținute de noul telescop după ce acesta a devenit complet funcțional.

Imaginile captivante înfățișează coloane vaste și semețe de nori denși de gaz și praf în procesul de formare a stelelor tinere într-o regiunea a Nebuloasei Vulturului din constelația Șarpelui, la o distanță de circa 6.500 de ani-lumină de Terra.

Redați într-o imagine mai clară și mai amplă de instrumentele optice cu lumină vizibilă ale telescopului Hubble în anul 2014, Stâlpii Creației sunt înfățișați de telescopul spațial James Webb în spectrul infraroșu apropiat, cu un nivel mai mare de transluciditate, care scoate la iveală mai multe stele și pune în evidență noi contururi ale norilor de gaz și praf.

Noua imagine “va ajuta cercetătorii să-și revizuiască modelele de formare a stelelor prin identificarea unui număr mult mai precis de stele nou-formate, alături de cantități de gaze și praf din regiune”, a precizat NASA în textul care însoțește cea mai nouă imagine.

Sferele roșii strălucitoare care apar în exteriorul Stâlpilor Creației sunt stele nou-născute, unde noduri enorme de gaz și praf s-au prăbușit sub propria forță gravitațională și s-au încălzit treptat, dând naștere unor noi corpuri stelare, potrivit NASA.

Liniile purpurii ondulate care seamănă cu jeturi de lavă și care se află la marginea unora dintre stâlpi sunt materie ejectată provenită de la stelele aflate în continuare în proces de formare în interiorul norului de gaz și praf și au o vârstă estimată de doar câteva sute de mii de ani, a precizat Agenția spațială americană.

Telescopul în infraroșu James Webb a fost lansat în spațiu pe 25 decembrie 2021, în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană.  A ajuns la destinație pe orbita lui solară la circa 1,6 milioane de kilometri de Terra o lună mai târziu și are potențialul de a revoluționa astronomia, oferindu-le oamenilor de știință șansa de a privi mai departe și mai clar în profunzimile cosmosului, către primele momente ale Universului cunoscut. (Agerpres)

Lasă un comentariu